Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod



Sporočilo


Anonimen -> Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (13.11.2013 18:04:13)

Mislim glede poroda...

Kaj ste pričakovale kakšen, da bo porod?
Ste imele izdelano strategijo?
Ste imele že zvizualiziran potek?

In kaj ste v resnici 'dobile'? Mišljeno kakšen porod ste v resnici imele?
Po pričakovanjih? Presenečenje stajl? 'Človk obrača Bog obrne' stajl?





Anonimen -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (13.11.2013 18:49:51)

Nisem imela niti porodnega načrta niti kakšnih posebnih pričakovanj in želja. Odločila sem se le, da bom rodila v Postojni in z EA, ostalo pa sem prepustila babici. Ker sem bila že čez rok in cela zabuhla in naveličana velikega trebuha, sem komaj čakala, da rodim. Ko so me končno prijeli popadki, sva se z mojim napakirala in šla. Potem je vse hitro teklo. V porodni sem bila manj kot tri ure, od prvih popadkov do poroda je minilo kakšnih osem ur. Babica je bila super, anesteziolog tudi, zdravnik malo manj, ampak, itak me je samo zašil in to je bilo to. Nisem kaj dosti komplicirala. Se mi je zdelo, da bo babica nekako najbolje vedela, ker sem pač prvič rodila. Vse je bilo ok, razen razbolelih šivov naslednjih 14 dni. Popadki do EA so bili obupno boleči, z EA pa sem jih samo še rahlo čutila. Osebje je bilo super. Dobila sem vse, kar sem hotela, čeprav sem jim pozvonila ravno samo enkrat, ko mi je zmanjkalo vložkov. Z malo štručko je bilo tudi vse ok. Komaj so mi jo dali, že je začela iskat joško, tako da je tudi dojenje super steklo. Moj pa je bil tudi odličen partner na porodu. Skratka, moja izkušnja je pozitivna in brez kakšnih negativnih presenečenj. Morda velja, manj kompliciraš, bolje je.




LuLu -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (13.11.2013 19:05:18)

Edino, kar sem odnesla od materinske šole [sm=smiley9.gif] in se mi je zdelo zelo pomembno, je nasvet psihologinje...- Ne delajte si načrtov, kako bi rade rodile. Vse se lahko spremeni.
No, tako sem preživela prvo nosečnost, ki se je končala z urgentinim CR. Pri drugi, ki je bila kmalu za tem, sem pa malo računala, da je lahko CR, če se ne bom odprla. Na silo niso želeli, zaradi prejšnjega CR. No, tudi drugič je bil CR.
To je to. Brez načrtov. Sprejela sem vse, samo, da je otrok bil ok, jaz pa sem tudi super okrevala.




no_name1 -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (14.11.2013 6:40:11)

za mano so 3je porodi. takole bom rekla: pri prvem je skoraj nemogoče, da imaš neko točno izdelano strategijo. ker nimaš niti najmanjšega pojma, kaj te čaka. vsaj če zase govorim. vem samo, da niti najmanj nisem razmišljala, kaj hočem, želim. enostavno me je bilo preveč strah popadkov. ko sem dobila umetne popadke, pa je občutek bolečine prevladoval nad mojim razumom in sem se samo na to osredotočala. porod se je za prvič končal popolnoma fajn. bila sem 3ure v porodni, rodila naravno, bila šivana. osebje je bilo zelo prijazno.0

pri 2.porodu se je stvar sama začela odvijati, po predrtju rodila v 50ih minutah, brez problema. sicer sem ves čas delala po navodilih babice, niti nisem poskusila uveljaviti kaj svojega. ampak so bila njena navodila in napotki tako ustrezni mojemu počutju, zato ni bilo vzroka po uveljavljanju svoje volje.

v tretje sem rodila v 45ih minutah, popolnoma brez protibolečinskih sredstev. sicer mi jih je babica želela dati, pa sem prosila, da nebi, dokler še lahko zdržim (spomnem se, da sem po drugem porodu bila kar mal omamljena zaradi njih). ves čas sem bila na boku in ko se je dejanski porod začel, me je babica želela dati na hrbet. pa sem zavrnila, ker mi je bok precej bolj ustrezal. se ni niti prerekala z mano. samo nasmejala se je in dejala: vi že veste, gospa [sm=smiley1.gif]

nikoli nisem imela nobenih pričakovanj, nevem kakšnih porodnih načrtov in podobnega. prepustila sem se toku dogokov, ker je porod čisto preveč nepredvidljiva stvar in nikoli ne veš, kako se bo obrnilo. poleg tega vem, da je osebje v naši porodnišnici tako prijazno, da sem mu popolnoma zaupala in niti nisem želela nikogar obremenjevati s svojimi zahtevami (sicer pa, saj nismo v hotelu in ne gre za ene glasbene želje). vedno sem ravnala po principu: kakor jaz do njih, tako oni do mene. in vedno je tako tudi bilo [sm=smiley1.gif]




šrimpf -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (14.11.2013 9:37:48)

Do sedaj sem rodila enkrat, čez kak mesec bom drugič.
v porodnišnico sem prišla brez porodnega načrta, nisem se odločila za epiduralno, želela sem rodit naravno, pa brez rezanja. to bi bil zame idealen porod. bolečine me ni bilo strah, imam kar visok bolečinski prag, res pa je, da takrat nisem vedela, kako taka bolečina sploh zgleda. no, porod se ni odvijal po pričakovanjih, zelo slabo sem se odpirala, celo noč sem bila priklopljena na ctg, kar pomeni, da sem morala skos ležat na tisti mrzli mizi, zjutraj so mi dali umetne popadke in mislim, da dolantin, po tem pa se ne spomnim več prav veliko. nekaj prizorov se spomnim, ko sem pritiskala ko zmešana, spuščala obupne glasove, pa dve babici sta mi ležali na trebuhu. po osmih urah so se odločili za carski rez zaradi zastoja poroda, tudi otrok je bil že v slabšem stanju (Ap 6, baje je čisto po tiho malo zajokcal). jaz sem se zbudila iz narkoze šele enkrat ponoči, otroka pa sem videla šele naslednji dan.
torej, moj porod nikakor ni potekal po pričakovanjih, zdaj se ne bi vedla več tako ubogljivo, vsaj kar se konstantnega ležanja na hrbtu tiče, zavrnila bom dolantin, ker se tega poroda hočem spomnit. prvič me ni bilo nič strah, zdaj me je pa kar pošteno. tolaži pa me to, da me po predhodnem carskem rezu ne bodo tako dolgo matrali.




Anonimen -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (14.11.2013 18:15:54)

Prvic nisem kaj dosti planirala, ker itak nisem vedela kaj in kako ... Vedela sem samo, da hocem rodit v LJ. Zacelo se je vse skupaj s sprozitvijo zaradi previsokega pritiska, trajalo je pa 3 ure ... Sicer je bilo nekaj zapletov, ampak mi je ostal v lepem spominu. Za drugic sem ravno tako hotela v LJ in tudi nisem delala planov, saj so ze prvic vse skupi fajn izpeljali ... tak da je bil tudi ta porod, ki se je zacel spontano, prav solski ... 2 urici in konec :) Res, sem vec kot navdusena in sem 100%, da je to zato, ker si nisem delala planov.




sazi -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (15.11.2013 12:16:55)


IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Prvic nisem kaj dosti planirala, ker itak nisem vedela kaj in kako ... Vedela sem samo, da hocem rodit v LJ. Zacelo se je vse skupaj s sprozitvijo zaradi previsokega pritiska, trajalo je pa 3 ure ... Sicer je bilo nekaj zapletov, ampak mi je ostal v lepem spominu. Za drugic sem ravno tako hotela v LJ in tudi nisem delala planov, saj so ze prvic vse skupi fajn izpeljali ... tak da je bil tudi ta porod, ki se je zacel spontano, prav solski ... 2 urici in konec :) Res, sem vec kot navdusena in sem 100%, da je to zato, ker si nisem delala planov.


Kot da bi brala o mojih dveh porodih, le da je prvi trajal malo dlje, Sem bila pa tudi brez posebnih pričakovanj. Glede a to, da so mi sprožili porod zaradi visokega pritiska in me že s tem močno presenetili, sem si želela le, da rodim in da bo z nama z otrokom vse v redu. Rodila v 5ih urah z umetnimi popadki.
V drugo pa prav po šolsko - odtekla mi je voda in po prihodu v P sem rodila v slabi uri brez kakršnihkoli dodatkov in nobenkrat bila nič rezana.

Kar se planov tiče - sploh prvič bi bilo povsem brez veze, ker je bilo potem itak na silo, ker je bilo tako nujno.




saragr -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (15.11.2013 13:10:34)

V prvi nosečnosti nisem imela nobenih načrtov, ker si itak nisem niti predstavljala kako porod izgleda. Edino kar sem vedela je da boli ( čeprav jih večina reče da ko rodiš pozabiš na vso bolečino, no jaz nisem pozabla in kdor rece da ne boli laže:)).O epiduralni nisem razmišjala, ker ima tudi negativne posledice, kljub temu da ti olajša porod ( ki traja par ur ) imaš lahko potem posledice celo zivjenje. Porod je trajal 6 ur, bolečino sem premagovala tako, da sem redno gledala na aparat in kak je šla skala bolečine prvič navzdol, sem začela umirjeno dihati in se prepričevala, da bolečina pojenja ( če bi znova pogledala na aparat bi videla, da ona še kar narašča ).
V drugo sem pričakovala lažji porod, manj boleči in krajši, ampak ni bilo nič od tega. Bil je tri ure daljši in mnogo bolj boleči.
Bomo videli kakšen bo tretji porod.
Edini moj načrt ob odhodu v porodnišnico je bil: Čimprej domov.




tashq -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (15.11.2013 13:38:31)

v prvi N sem imela veliko načrtov, porodni načrt in tako dalje, pa se ni izšlo po pričakovanjih.
zdaj v drugo grem bolj neobremenjena v P, ker je BV kaj pričakovat, ker se lahko obrne čisto kontra.
važno, da je na koncu vse uredu![sm=smiley1.gif]




ronja -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (15.11.2013 15:11:58)

Vedno sem imela porodni načrt, vedno je bil isti in v vsaki nosečnosti sem se mu uspela precej približat[sm=smiley1.gif]. Za malenkosti se nisem sekirala, za reči, ki lahko škodijo pa sem hotela, da jih ni in sem se zato morala malo kregat. NIsem dobila umetnih popadkov, nisem dobila zdravil proti bolečinam in rojevala sem v drugih položajih, zadnjič mi je celo ratalo na pručki. Se je bilo pa vsakič treba za to borit.

Bolj v detajle sem pa opisala vse na temi o Ultivi.
Prvič te nihče ne jemlje tako resno z željami po naravnem porodu, ker kao itak ne veš, kaj govoriš, ko rečeš, da bi naravno, brez protibolečinskih, itd... in se je bilo treba največ kregat, da so mi dovolili rodit po svoje, je ratalo, bi pa komot tisti del z babicami na začetku zbrisala, pa bi bilo še lepše:). Zelo mi je šla na živce glasba, ker cdplayer ni delal in sem rojevala ponoči - sem se zaklela, da ne rojevam več tako, da mi bo Šifrer highlight[sm=smiley36.gif]

Drugič mi je bilo najbolj všeč, ker sem bila do konca doma, samo na iztis sem prišla v p., ta je bil najbolj tak, kot sem si ga zamislila, samo da sem rodila v sede, ker ni bilo časa za pručko, doma sem poslušala cd kompilacijo, ki mi jo je lubi naredil[sm=smiley1.gif], v p. ni bilo časa dat cdja v player[sm=jezicek.gif]. Če bi si morala zbirat, bi imela same take porode.

Tretjič mi na pamet ni prišlo, da bi mi lahko vodo odtekla, ker mi 2x ni, ker se to zgodi v zelo malem % primerov in ker sem vedno imela zelo zelo močne mehurje, ki se zaboga niso predrli - prvič so se kar matrali, da so ga prešpikali, drugič pa bi se mala rodila v mehurju in ga je babica prepikala na poti ven. Zato sem bila paf, ko mi je 3. odtekla voda in ni bilo tako, kot sem si predstavljala, da bova v miru tamalidve nekam odpeljala, se bom prijazno poslovila od njiju, jima lepo razložila, kam grem (čeprav vesta) in da me nekaj časa ne bo, da pa dobita potem bratca itd... Potem pa panika, rešilec, nobenega, ki bi bil tu za pazit tamali, zato lubi ni mogel z mano in je čakal, da pride varstvo, mali se je nehal gibat, ko je voda odtekla, ker se je ustrašil in me je totalno prestrašil, oba... Vsa zelena čakat na rešilca, potem hitro dol, nobenega prijaznega nežnega poslavljanja,... To je bilo precej drugače, kot sem si predstavljala. Ko je bilo pa vse ok, mali je brcal že v rešilcu in ko so pa v p. popadki začeli naraščat, sem bila pa najbolj srečna na svetu - mali živ in zdrav in še noben poseg ni bil potreben, na koncu sem celo rodila na pručki pri zelo staromodni babici, kar si štejem tudi za poseben uspeh:D. Poslušala sem spet radio, ker v rešilca nisem mogla odnest svoje torbe in nisem mela glasbe s sabo. Ampak je bil dan in so meli tudi poslušljivo glasbo na radiu, ne najbolj neposlušanih slovenskih komadov, za katere obstaja razlog, da jih ne vrtijo podnevi:D.




uškinamama -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (15.11.2013 15:31:45)


IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Mislim glede poroda...

Kaj ste pričakovale kakšen, da bo porod?
Ste imele izdelano strategijo?
Ste imele že zvizualiziran potek?

In kaj ste v resnici 'dobile'? Mišljeno kakšen porod ste v resnici imele?
Po pričakovanjih? Presenečenje stajl? 'Človk obrača Bog obrne' stajl?




Pričakovala sem zdravega, živega otroka. Ga dobila. Ostalo so nijanse.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (15.11.2013 15:35:29)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Izabelina -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (16.11.2013 16:11:18)

prebrala sem modrost rojevanja in sem želela rodit kot kakšna iz te knjige, prvič sem rodila v kranjski p razn tega, da so imeli srajce stare 40 let, vse popolnoma preluknjane in brez gumbov... upala sem, da se ne bi raztrgala pa sem se in to konkretno... ampak se pač ni dalo pomagat...
nisem dobila ničesar (res sovražim igle) itak pa je bilo vse zelo hitro...

v drugo sem želela predvsem to, da se ne bi pretrgala, pa še nekaj majhnih detajlov (nobenih igel, da bi počakali s prerezom popokovnice vsaj 20 minut) no pa se ni nič uresničilo - pretrgala se nisem, me je pa rutinsko prerezala, dali so mi nekaj za krčenje maternice (čeprav sem prosila, da ne), popokovnico pa so prerezale še predno so mi dete dale na trebuh (čeprav sem prosila naj počakajo, pa je samo odgovorila, da je pa že mimo)... ker se posteljica ni hotela poroditi so me potem uspavali in jo ročno odstranili (čeprav je to vse trajalo manj kot 20 minut in bi verejtno lahko počakali še kakšno minutko)...

skratka upoštevali niso niti ene moje želje (čeprav se mi niso zdele želje nekaj hudo zahtevne in neuresničljive) ampak kar je je...

v tretje bom dosegla, da bodo počakali s prerezom popokovine pa če bom mogla sama varovat popokovnico [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ostalo mi je pa vseen, da bo le z vsemi vpletenimi vredu...




Anonimen -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (2.1.2014 11:30:39)

Ja jaz nisem komplicirala z načrti, imela sem sam 2 zahtevi. Roditi nekje, kjer imajo epiduralno 24/7, ker ne prenašam bolečine in ne vem zakaj bi se matrala če se mi ni treba. Poleg tega pa sem mojmu tudi zabičala, da niti v sanjah ne pustim kleščnega poroda. Drugih zahtev al pa želja nisem imela in moja porodna izkušnja je bila super.




Tippi -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (2.1.2014 11:57:06)


IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama


IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Mislim glede poroda...

Kaj ste pričakovale kakšen, da bo porod?
Ste imele izdelano strategijo?
Ste imele že zvizualiziran potek?

In kaj ste v resnici 'dobile'? Mišljeno kakšen porod ste v resnici imele?
Po pričakovanjih? Presenečenje stajl? 'Človk obrača Bog obrne' stajl?




Pričakovala sem zdravega, živega otroka. Ga dobila. Ostalo so nijanse.



To je to! Tako je bilo v prvo, ko nisem vedela kako bo vse šlo in tako bo tudi v drugo, ko že vem kam pes taco moli [sm=smiley36.gif]
Jaz sem itak tak tip, da mi je vsa ta dramatika okrog porodov, pakiranja torb, priprava cot za dojenčka, bolj španska vas. saj je vse to luštno, ampak dramatizirala in pretiravala pa nikoli nisem in tudi nikoli ne bom. pomembno je, da je otrok živ in zdrav, za vse ostalo okrog poroda poskrbi narava in strokovno osebje. za kakšne druge stvari, glede priprave cunjic, posteljic, sobic, mamo pa tud svoje drage, ki bodo priskočili na pomoč, ko bo in če bo to potrebno.





SU -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (3.1.2014 9:00:28)

Evo... v prvo nisem imela posebnih pričakovanj... Po jutranjem G pregledu so me obdržali notri in rekli: ja, danes pa bo. Že to mi je bil šok, ker nisem pričakovala, da pa "danes bo"... [sm=smiley1.gif] In potem britje, klistir in dodajanje umetnih popadkov... V bistvu se mi sanjalo ni, kaj to pomeni, če se ne bom dost hitro odpirala... In tako je tudi bilo... po 8ih urah prenašanja popadkov sem bla že tko utrujena, da sem komaj še prenašala vse skupaj... Poleg tega pa bi najraje, da me našopajo z nekimi protibolečinskimi sredstvi, da me ne bi tko bolelo.
No, na koncu sem mišeka iztisnila, brez zdravil, brez posebnih težav, le rezana sem bila.
V drugo sem zaprisegla, da ne bo tako... In res je blo... sebe sem prepričala, da bo vse ok. Celo nosečnost sem mislila le pozitivno... In, ko sem po jutranjem G pregledu začutila doma, da me "šraufa"... nisem takoj pičila v P... Ampak smo šli z večjim bratcem in kužkom še na sprehod (zanimiv sprehod, glede na to, da sem vsakih 20m globoko dihala :))... potem sem se še tuširala in še likala ter pospravljala.
Vmes sem poskušala zaspati pa ni šlo... Potem, ko so bili popadki nekje na 5 minut, sva sinčka odpeljala k tastu in tašči, se lepo poslovila in počasi odpeljala v P. Pred P so mi popadki za kakšno uro kar izginili in, ker nisem pomislila, da je to zaradi strahu, treme... sem že razmišljala, če bi šla kar nazaj domov... Ampak... so se vrnili in v porodni sobi sem bila okrog 21h... Rodila sem čez dobri 2 uri... Ta porod je bil res izjemen... Cel čas sem vztrajala na nogah... hodila sem in tja, krožila z medenico, poslušala glasbo in klepetala z mojim in babico...
Na koncu so me sicer prerezali, a potiskala sem veliko bolj samozavestno in zaupala sem vase, ni me bilo strah, ker sem sama sebe prepričala, da bo vse ok...
Tako, da... mislim, da s kakim groznim porodnim načrtom ni treba hodit v P... je pa fino, če nekak pozitivno misliš in sebe pripraviš na čim boljši, čim bolj pozitiven in naraven porod... Psiha marsikaj naredi.... sem izkusila pri sebi in izkusila čudovit porod... Tudi občutki po porodu so bili veliko lepši kot prvič... mislim počutje... Nisem bila tko utrujena, ker je trajalo v sami porodni sobi manj časa... Edino kar bi odstranila je to nadležno rezanje presredka... s tem pa sem imela težave po porodu in še, ko sem bila že kakšen teden doma... groza!
Vse ostalo super... [sm=smiley1.gif]




penica -> RE: Kaj ste pričakovale in kaj dobile (ne gre za droge in podobne substance)? (15.1.2014 21:30:07)

S porodom se med nosečnostjo nisem nič obremenjevala, edino proti koncu sem bila v nekakšem pričakovanju, kako naj bi sploh vse skupaj izgledalo.
Porod so mi sprožili en teden po PDP s tabletko za mehčanje MV. Zjutraj sem tako dobila prvo tabletko, a se ni do popoldneva, ko me je G naslednjič pregledala, zgodilo nič, tako da sem takrat potem dobila še eno tableto. Do večera sem čutila rahle krče, kot pri M, potem sem zaspala in se ponoči zbudila z občutkom, kot da moram na veliko potrebo. Tako sem se potem eno uro sprehajala po sobi in do wc-ja[sm=smiley36.gif], potem pa sem poklicala dežurnega zdr. tehnika, saj mi je postalo jasno, da bo najbrž treba nekaj ukrenit.[sm=smiley36.gif] Odpeljal me je na pregled k dežurni G, ki je ugotovila, da sem odprta 6 cm, in mi rekla, da pejmo rodit. Jaz sem šla potem še v sobo poklicat partnerja, da naj pride, kmalu za tem mi je odtekla voda. Sam porod je bil seveda boleč, a ne tako, da se ne bi dalo zdržat. Med popadki sem uporabljala masko, tiste trenutke, ko jih ni bilo, sem dremala. Cel čas sem bila tiho ko miš, ker niti nisem imela moči za kričanje ali kaj podobnega. Mi je babica potem po porodu rekla, da sem bila res pridna.[sm=smiley36.gif] Rodila sem tri ure po prihodu v porodno, bila sem rezana in raztrgana (sine je imel nekaj čez 4 kg in 38 cm obseg glave), čisto na koncu sem dobila še umetne popadke, a jih nisem čutila nič drugače od naravnih.
Rodila sem v Lj, osebje je bilo zelo prijazno.




Stran: [1]