uspavanje (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja



Sporočilo


LORIJURISEVIC -> uspavanje (30.7.2016 8:46:38)

imamo dva otroka najstarejši ima 6 let in še vedno noče v sobi sam zaspati.
kakšen je recept, ker včasih mine 1h preden zasipi
hvala




ronja -> RE: uspavanje (22.11.2016 12:30:36)

Moraš bit to uro zraven? Če ne, potem to ni tak problem, pač naj se tačas zamoti, ne rabijo vsi otroci enako spanja. Lahko gleda knjigico, recimo, daš pogoj, da mora bit mirna in tiha aktivnost. Jaz jim dovolim zvečer brat, risat, gledat knjige (mali),... tudi kocke včasih, če si zelo želijo. Samo sem bolj na izi s tem spanjem. Dokler niso zjutraj zmatrani, se mi ne zdi problem.

Sicer pa pomaga daljša večerna rutina, kjer se počasi vse umiri. Nam je super, kadar se lepo zrihtajo že prej in potem v miru malo ustvarjamo, se stiskamo in umirimo, potem grejo samo še lulat in v postelje... Včasih pa še vedno zaspijo na meni, včasih se čisto paše pocartat;). Alj pa kakšna joga s sproščanjem na koncu je tudi super, če tvojim to dogaja (pri nas je puncama to od nekdaj zelo všeč, mali pa ni preveč navdušen, on ima rad samo akro jogo, ta pa ni glih za uspavanje:D).

V enem članku sem brala, da naj bi modri del svetlobe (ki je v hladni beli svetlobi, sploh v neonkah, na vseh ekranih, precej tudi v navadni luči) zaviral nastanek hormona za spanje, zato naj bi zvečer boljše spali, če imamo rumeno svetlobo. Ker nič ne stane, sem poskusila in dejansko pri naših dela. Če prižgem svečke in/ali solno lučko, se bolj umirijo (lahko pa ni fora samo v luči, ampak v celi "čarobnosti", kot oni temu pravijo). Včasih se splača investirat pol urce, da je potem mir:). Včeraj sem vedela, da bom morala pozno v noč delat, zato sem jim naredila lep večer in tako so potem malo pred 21h res vsi že spali:). Če pa smo vsi živčni - "daj se že spravite", je pa navadno snežna krogla... Moraš pa prej pomislit in splanirat, potem gre, težko na sredi spremeniš (da se, ampak rabiš jeklene živce in veliko domišljije in prepričljivosti, kar je zvečer navadno kar "challenging" za nas - starše:D).




patrino -> RE: uspavanje (22.11.2016 12:59:41)

Sama sem pri naših opazila,da se splača, ampak res splača, držat ene konstantne ure za spanje. Tudi če smo kje postopali, se potepali ali kako drugače preživljali čas, sva se skušala zorganizirati, da smo bili do kritične ure doma in da sva deco spravila spat ob tisti uri kot ponavadi, ki nikakor ne sme biti pozna ( pri nas je to do 8). Če se nam je pač zgodilo, da smo zamudili, smo ga pogosto biksali dlje časa, ker so se prečuli , imeli sto in ene popadke, sitne izpade...
Glede spanja sem jaz oz. oba, bolj demokratične sorte. Ali kako bi temu rekla...bolj anarhične. Ko se nama je nekaj časa, ko so bili še mlajši, konstantno dogajalo, da sva ob otrokih ob uspavanju ( branje, pripovedovanje zgodbic, pogovor, ...)vsak pri svojem v kavbojkah in vsa potrebna tuša, zaspala tudi midva, sva nekako obupala s tem vztrajanjem v njihovih sobah in posteljah. Nekako se je nekaj časa najbolj obneslo, da smo se vsi skupaj ( če sem bila z njimi sama, pa pač sama)spokali " spat na najini postelji. Otroci so veliko hitreje zaspali in midva sva jih nato znosila vsakega na svoj konec. Da bi vsakega zase prej spravila v svoje postelje in šla ven pred tem, ko bi zaspali se pač nikoli ni obneslo in priznam, da tudi nisva dolgo vztrajala. Na tak način je šlo veliko manj živcev, časa in večerni ritual uspavanja je postal prijetnejši za vse. Sedaj so že "veliki" in vsak spi v svoji sobi. To osamosvajanje je potekalo čisto spontano in drug za drugim so se na lastno željo odločili zaspati v svojih posteljah in sobah. Zjutraj se še radi primajejo in nagnetejo v najini postelji, vendar jih v večini primerov ponoči ni več k nama.

Aja, pa še nekaj...opazila sem tudi, da so otroci zavlačevali zvečer tudi takrat, kadar sva bila jaz ali on več odsotna oz. sva z njima preživela manj časa. Takrat so si očitno želeli podaljšati čas tega druženja z nama in na vse pretege zavlačevali s spanjem. Zdravilo za to je pač več pozornosti in pa nekoliko več potrplenja in časa za uspavanje.




Stran: [1]