Starševsko nadomestilo - izračun z dodatkom do minimalne plače (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstvaSporočilo


froze -> Starševsko nadomestilo - izračun z dodatkom do minimalne plače (8.6.2017 15:33:45)

Pozdravljeni,

s punco nikakor ne moreva ugotoviti, koliko bo imela plačanega starševskega nadomestila, CSD ne zna razložiti, zato se obračava še na vas.

Punca je zaposlena s pogodbo, kjer plačujejo 3,5€ bruto na uro. Pri vsaki plači ji plačujejo razliko do minimalne plače (vsak mesec okoli 150€). Na plačilni listi piše razlika do minimalne plače - izplačana. Potem bruto nanese 804,96€. Potem pa ima še pod bonitete - razlika do minimalne osnove - obračunana(okoli 17€) - tako da pride vse skupaj na 824,02€.

Ali je osnova za izračun starševskega nadomestila osnovna bruto plača (brez doplačanih razlik do minimalne plače/minimalne osnove), ali se te upoštevajo v izračun bruto plače - osnove za izračun nadomestila?

Motijo naju ti podatki:

Najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju, za izplačila od 1. 3. 2017 dalje, znaša 824,02 eur (52 % povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunana na mesec, ki za leto 2016 znaša 1.584,66 eur).

Po tem podatku je minimalna bruto osnova za izračun nadomestila 824,02€.

Če je osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo plača, se kot osnova v posameznem mesecu upošteva bruto plača, od katere so bili obračunani prispevki.

Po tem podatku pa glede na plačo (3,5€ bruto na uro), punca ne dobi ven nadomestila po zgornji postavki.

Ne veva več na koga bi se obrnila, da bi to znal razložiti, zato vas lepo prosim za vašo pomoč.
liliana -> RE: Starševsko nadomestilo - izračun z dodatkom do minimalne plače (8.6.2017 20:49:49)

Za osnovo starševskega nadomestila se vzame bruto plača od katere so bili plačani prispevki za starševsko varstvo......v tvojem primeru je to 824,02 EUR....kot osnova za prispevke se namreč upošteva tudi znesek, ki ni bil izplačan, so pa bili od njega obračunani prispevki za starševsko varstvo....
Stran: [1]