MAJHNE SKRIVNOSTI (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Gospodinjski nasveti



Sporočilo


XANA -> MAJHNE SKRIVNOSTI (13.2.2006 11:48:41)

ČE KATERA VE ZA KAKO DOBRO MALENKOST, KI SE JE V KUHINJI IZKAZALA ZA KORISTNO, NAJ JO NAPIŠE, PROSIM.
JAZ VAM JIH PODAJAM NEKAJ, KI SEM JIH POBRALA NA TVJU, PROBALA IN DELUJE:
1. NAMESTO, DA OSTANEK VINA IZ STEKLENICE ZLIJEMO V KORITO, GA DAMO V SKRINJO (FORMA KOCKE) IN POTEM TE LEDENE KOCKE UPORABIMO ZA OMAKE.
2. KO TI OLJE ŠPRICA NA VSE STRANI, VRŽI V PONEV ŠČEPEC SOLI. JAZ JO DAM ŽE PREVENTIVNO, PREDEN DAM MESO.
3. VODA ZA ČAJ SPLOH NE RABI ZAVRET. NAJBOLJŠI OKUS IMA ČAJ PRI 60 STOPINJAH.
4. V PRALNEM STROJU NE SPRAVIŠ MAEŽEV OL NITI NA 90, KER ŠE ZMERAJ NE VRE. ZATO LAHKO KOMOT PEREŠ NA 60, UČINEK JE ISTI.

ZAJ PA MI ŠE VI KAJ ZAUPAJTE.






XANA -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (13.2.2006 11:49:38)

SE OPRAVIČUJEM, ČRKA DDDDDDDDD MI NE DELUJE




anckabancka -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (13.2.2006 12:58:14)

Tega o ščepcu soli v olju pa nisem vedela. Bom poskusila. Ponavadi ravno z veliko muko očistim štedilnik, pol pa vržem kako stvar na olje in je... [image]http://www.studiofaca.com/download/Animacije/.gif/smails/Huilen4.gif[/image]




balaena -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (21.2.2006 7:55:46)

jaz sem pa na BBC gledala eno oddajo, kjer so hodili cistit  hise ljudem, ki so jih zanemarili (houses behaving badly). in je voditeljica vse cistila s kisom - razredcenim, tistim alkoholnim, brezbarvnim. od kopalnice, do kuhinje in otroskih igrac. najprej se mi je zelo cudno zdelo. potem sem pa poskusila in videla, da res deluje.
zdaj imam kar v eni brizgalki, al kako se rece, kis razredcen in spricam na veliko :) je bolj naravno, kot cistila proti vodnemu kamnu, deluje pa enako. vedno me je namrec zivciralo kuhinjsko korito, ki je takoj spet pikasto od zasusenih vodnih kapljic. zdaj pa vsak drugi dan naspricam in zbrisem s krpo (pa se po tisto za ciscenje mi ni treba, vzmam kar kuhinjsko) in se sveti.





Anonimen -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (21.2.2006 8:00:20)

Moja mami vedno ko peče krofe, da v olje malo korenčka, ker se potem olje ne peni tok.
Če vam zmanjka pecilnega praška, lahko uporabite tudi malo sode bikarbone.




Marogica -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (21.2.2006 8:06:30)

1. Kadar se belo perilo "sivo" obarva, ni potrebno dodajati kemikalij, temveč k pralnemu prašku dodate polovico vrečke pecilnega praška in belo perilo dobi svojo "belino" nazaj.
2. Mehčalec(koncentrat) 1l, jaz razredčim z vodo v 5l plastenki in to dodajam k perilu. Perilo je vseeno mehko in prijetno diši.
3. Leseno desko za rezanje vsake toliko časa temeljito operem z sodo bikarbono. Uničijo se vse klice, pa še čista je dosti bolj, kot če jo čistim z sredstvi za pomivanje posode. Vendar pa je treba desko temeljito z vodo splahniti.
4. Umivanje tal s sredstvi za tla imajo manj "razmaščevalca" v sebi, kot pa navaden Pril ali podobno. Torej je čiščenje s Prilom učinkovitejše in hitrejše.
Če se še kaj spomnim, se javim....




XANA -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (21.2.2006 14:39:36)

pa okna najlažje spucam s časopisom...




Anonimen -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (21.2.2006 21:21:59)

ja to s kisom sm tud jaz probala sam sm pa navadn jabolčni kis uporabla (začetnik kaj čmo) pa ni glih lepu dišalo
ja s časopis papirjem se pa ne upam brisat oken k jih je moja "tašča" pa so bla čist popraskana
pa glede na to da še ni denarja za zavese to glih ne bi zgledalo




india -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (21.2.2006 21:29:41)

*Pri cvrtju dam jaz v olje nekaj zobotrebcev, pa se olje ne peni tako močno.

*kadar je goveja juha premastna, popivnam maščobo z vrha z rezino belega kruha

* Za bolj svež vonj v stanovanju dam na okenske police posodice z vodo, v katero dodam rezine limon ali poamranč, včasih pa tudi nekaj kapljic eteričnega olja.

* srebrn nakit očistim z zobno pasto, nato pa ga preprosto obrišem z neno krpo




balaena -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (22.2.2006 8:05:55)

ja, karin24, saj tudi alkoholni kis smrdi :(
tega se nisem pogruntala, kako bi odpravila - ker ce bi etericno olje dodala, se bojim, da ne bo cisto, ampak mastno na koncu?!
 




XANA -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (22.2.2006 8:32:55)

karin, saj okna prej pošpricaš, preden jih drsaš s časopisom. jaz zmeraj uporabljam primorske novice, okna so 1 leto stara, zaves tudi še ni gor, čista so pa kot solzica.






XANA -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (22.2.2006 8:44:29)

*Če še katera sploh pere posodo na roke: v korito poleg praška vržeš kos limone, da dobi posoda lep sij.
*poleti si lahko za lepo porjavelo kožo omislimo olivno olje (by the way: ga katera kupi?) z limoninim sokom. saj ni tako mastno, ker se hitro vpije.
* za zabave (predvsem poleti) si lahko omislimo ledene kocke za v pijačo različnih oblik. recimo, uporabimo prazno bonbonjero.




mama76 -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (25.2.2006 9:31:23)

Oranžne in rdeče madeže npr.korenček,rdeča pesa ... najlažje speremo , če jih prej namažemo z jedilnim oljem, deluje tudi na stekleničkah in cucljih.




Elysabeth -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (2.3.2006 22:21:59)

Dodajam še svoj piskerček....:
- robu mleka, ki nastane pri prevrevanju se izognemo tako, da lonec prej splaknemo z vodo
- za tiste, ki pečete kruh...skorja je bolj hrustljava, če se v pečico postavimo lonček z 2 dl vode
- čebula se na vročem olju prej "stopi", če jo solimo
- glede krofov...pomembno je, da jih ne cvremo na preveč vročem olju in da jih dokler jih ne obrnemo, pokrijemo s pokrovko
- kako se znebiti neprijetnega vonja v hladilniku[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] vanj damo skodelico kuhane kavice (seveda ohlajene) ali limono, prerezano na pol
- mikrovalovna pečica se najbolje očisti, da damo vanjo skodelico vode, vanjo pa rezino limone ali dve, par minutk segrevamo...in skoraj končano...le obrišemo še s suho krpo

...se bom probala še kaj spomniti...tole je bilo bolj na hitro
mi je pa všeč tista o vinu za omake...dobra ideja ko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Lp!




XANA -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (10.3.2006 13:39:30)

Še nekaj: 1.če se poliješ z rdečim vinom, hitro polij čez še radensko, vodo al pa v skrajnem primeru belo vino. v obratnem vrstnem redu tega ne počet.

2. oprane zavese lahko, predvsem v lepem vremenu, obesiš nazaj na okno še mokre. tako se izogneš likanju.

3. za brisanje talnih ploščic uporabljam cunjo iz mikrovlaken (+ voda s čistilom), ker se hitreje posuši kot pa če brišem z viledo.

4. če se vam zdi, da vaši radiatorji al pa klime ne grejejo tako kot bi morali, jih temeljito posesajte.

5. pokakano pleničko vedno zavijem v časopisni papir, včasih jo zaprem še v vrečko (vrečke si naberem v trgovini-sadje,), tako ne rabim laufat zmeraj ven do kante, saj  ne smrdi nič.




Grascakinja -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (11.3.2006 20:25:54)

  • mravljince odvrne pecilni prašek
  • jajčne lupine posušim in namočim v vodo in z njimi zalijem rože
  • če mehčalec dodaš v pralni stroj tik preden se zažene program mehčanje, in to v posodico, ki je predvidena sicer za prašek, se porabi manj mehčalca in cunje so mehkejše
  • kava, čaj, otroško mleko in še marsikaj je boljšega okusa, če vodo prefiltriraš z Brita filtrom. Pri tem se v grelcu za vodo ne nabira vodni kamen. Pa tudi sama voda je bolj primerna za pitje in okusnejša
  • tudi za ionizator je primerna taka prefiltrirana voda, z njo se izogneš belemu prahu povsod po stanovanju
  • krompir v oblicah skuham z malo soli, da ne razpoka
  • paradižnik ima boljši okus, če ga ne hraniš v hladilniku
  • strjen med se odtali na 40 stopinjah ali v mikrovalovki, kjer lahko super brez žganja stopiš tudi maslo in čokolado za sladice
  • drobtine delam sama iz ostankov kruha, ki jih posušim na radiatorju in zmeljem
  • če nimaš nič krušnih drobtin, ko jih rabiš, lahko tudi v mikrovalovki posušiš kos kruha in ga nato zmelješ v sekljalniku
  • banja, lijak in podobno, se odlično očisti s pralnim praškom, navadnim v prahu
  • namesto palčka zavijalčka pokakane plenice zavijem posamično v najmanjšo velikost vrečk za smeti, smrdi ne nič, pa še mnogo ceneje je
  • metlo očistim s sesalcem, sesalec pa z metlo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
  • če želim, da je zelenjava zmrznjena posamično in se ne sprime (ali pa cmoki, svaljki, koščki mesa) to zložim najprej na pladenj toliko narazen, da se ne sprime, dam zmrznit in naslednji dan zložim skupaj v vrečko ali dozo za zmrzovanje
  • česen se lažje lupi in seklja, če ga sprešaš z noževo širino, da malo poči
  • meso potolčem s kladivom preko plastične vrečke, da ne šprica naokoli in se ne poškoduje, še bolje pa je namesto kladiva uporabiti valjar
  • meso pred paniranjem na več koncih roba malo zarežem, da se med cvrenjem ne zvija
  • če testenin ne bomo jedli takoj, jih ocedim, ne splahnem z vodo, temveč polijem z malo olja in zmešam, da se potem ne sprimejo
  • če omakam ali juham dodajam kislo smetano, se grudicam izognem tako, da kislo smetano najprej možno zmešam v lončku in tekočo dodam omaki ali juhi
  • puding mešam z leseno žlico, ki ima spodaj raven dolg rob, da lahko pomešam čisto po dnu, enako polento in gres
  • riž kuham v veliko vode, stresem ga šele v vrelo vodo kot testenine, da se nič ne sprime in ni nikoli pocast. Nikoli ga ne perem, ker tako odpre pore in gre ves škrob v vodo in postane pocast.
  • zelenjava je najboljša skuhana na pari in brez soli, ima odličen okus





Grascakinja -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (11.3.2006 20:28:36)

pa še ta,

v čokoladnem pudingu nastane manj grudic, če prah namesto z mlekom in sladkorjem zmešaš z vodo in sladkorjem.




spacey -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (11.3.2006 21:42:59)

KIS:
-
idealen za čiščenje vodnega kamna
- razkužiti nakit (srebrni) oz. prevreti še z malo vode







klepetka -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (12.3.2006 10:22:04)

če je n pr.golaž preslan mu dodam skorjo kruha ,da se namoči in ga nato vzamem ven.Tako ni več preslano




Cikica -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (12.3.2006 12:20:43)

Mene zanima kako date pecilni prašek,k drugemu prašku in zmešate?koliko ga daste,celo vrečko in koliko krat ko perete belo?Bom probala in nevem kako.To bo prvič[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Primoza -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (12.3.2006 12:37:06)

IZVIRNO SPOROČILO: XANA
4. V PRALNEM STROJU NE SPRAVIŠ MAEŽEV OL NITI NA 90, KER ŠE ZMERAJ NE VRE. ZATO LAHKO KOMOT PEREŠ NA 60, UČINEK JE ISTI.


Tale je dezinformacija, čiščenje nima opraviti čisto nič z T vrelišča olja. Potemtakem bi prali vedno pri sobni temperaturi.




india -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (12.3.2006 20:05:50)

Pecilni prašek dodam jaz prašku kar na začetku, pa je učinek zelo dober!

kar se pa tiče madežev od olja, pa ga jaz pred pranjem polijem z malo tekočega Rexa s soda učinkom, ali pa z Vanishem in gre madež dol.




Aleksandrin -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (12.3.2006 23:37:13)

- odrabljen strok vanilije damo v sladkor, tako dobimo vanilni sladkor
- (tole je enkrat ena tu na forumu napisala, mislim, da se je šlo ker al bini ni ratalo
ritke lepo obrisat) malo papirja dam v školjko, ko grem kakat, da se kakica na školjko ne prime [sm=smiley36.gif]
Tako na hitro.




XANA -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (14.3.2006 9:01:28)

Počasi bo treba vse to sprintat, kolk se je nabralo koristnih nasvetov.

Primoža, moje perilo je isto čisto, ne glede na to al perem na 60 al 90. če pereš na 90, to še ni kuhanje....

glede zlepljenih testenin: jaz dam žlico olja že v vodo, ko huha, preden dam testenine not.




Primoza -> RE: MAJHNE SKRIVNOSTI (14.3.2006 19:10:14)

Stvari niso tako enostavne.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>