ALPSKO MLEKO (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


Ani 2 -> ALPSKO MLEKO (15.2.2006 10:49:03)

V petek je moj sinko dopolnil 1leto,do sedaj sem mu dajala adaptirano mleko,sedaj pa bi začela počasi z alpskim mlekom.
Ne vem pa kako bi sploh začela:
-ali ga moram prekuhati
-kako ga rečim z vodo
-kako dolgo naj izmenično dajem adaptirano in alpsko
Prosim lepo mamice,vse ki ste že začele z tem uvajanjem in ostale katere ste že dale skozi to

Lp.Ani 2




SašaR -> RE: ALPSKO MLEKO (15.2.2006 10:59:08)

Nam so v šoli za starše rekli da alpsko mleko šele po tretjem letu. Po prvem pa lahko navadno mleko, tistega, ki ga je treba prekuhati in ima rok uporabe normalno le nekaj dni.
Do 6. tega leta naj bi pil kao z 3,6%, potem pa z 1,6% mlečnih maščob.

Tako so nam to povedali. Ker nimam še izkušenj, naj povedo še druge kako so to delale.

LP Saša




usa -> RE: ALPSKO MLEKO (15.2.2006 11:30:05)

nam so pa v ponedeljek v posvetovalnici rekli da alpskega mleka ne priporočajo do 2 let ampak če sem odkrita je moj 1 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] jedel kašice(čokolino.....) vse z alpskim mlekom.




Anonimen -> RE: ALPSKO MLEKO (15.2.2006 11:31:38)

Meni je sedaj pediatrinja rekla, ko smo imeli posvetovalnico pri enem letu, da začnem kar z mlekom, nič ne mešam z adaptiranim, dajem mu čisto 3,2% in nič ne mešaš z vodo, ker sicer je to enako, kot če bi mu dajala npr. 1,6%, kar pa ni dovolj za njegov razvoj. Je pa rekla, da naj dajem sveže mleko tisto, ko se pokvari čez dan ali dva, ampak mislim, da je to rekla bolj zato, ker je cenejše in je mislila, da jaz sprašujem zato. Ker pa pri nas vedno pijemo alpsko mleko 3,2%, bom tudi Nejcu začela dajati to, samo porabim še zadnje zaloge adaptiranega. Če pa moram alpsko prekuhati, pa ne vem, jaz ga raje bom, boljše da ja, kot ne.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mačica -> RE: ALPSKO MLEKO (15.2.2006 16:47:54)

oj,
moj sonček je dopolnil 8 mesecev pa mu že od sedmega dajem malo mleka, začela sem z pol mleka pol vode ( nič nisem prekuhavala ) zdaj pa mu tudi že en obrok na dan mešam z alpskim mlekom pa ni težav.
Mislim, da je vse odvisno od otroka kako ga bo prenesel? Mogoče narediš isto, daš pol mleka pol vode pa probaš. Če ne bo nič pikast v roku 2-3 dni pol je ok in postopoma večaš količino mleka.
Čau[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




mamči -> RE: ALPSKO MLEKO (15.2.2006 17:32:23)

Punce, alpsko mleko NI za otroke! Pametni pediatri jih odsvetujejo.
Otrok naj pije sveže mleko z 3,2 - 3,5 mlečne maščobe, prekuhano.

Ne dajat mleka 1,6 mm, pa dodatki kalcija pa ostale kemikalije, ker to ni dobro za zdravje otroka. Ne mislim nikomur pamet solit, ali bilokaj, hočem vam samo povedat, da alpsko mleko ni primerno za otroke. Sem bila pred leti še na enem pediatričnem seminarju in je bilo govora o alpskem mleku - ne hvala!
Pri nas ga pojema samo midva z dragim, ko naredim belo kavo s peno.




Ani 2 -> RE: ALPSKO MLEKO (15.2.2006 21:57:17)

Hvala za odgovore in nasvete katere še moram malo pretehtati.
Joj kako sem [image]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_11_5.gif[/image]sploh ne vem kateru mu pol naj ponudim,saj je na tržišču toliko mleka.Bom že[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Čao




Marogica -> RE: ALPSKO MLEKO (15.2.2006 22:14:50)

Jaz sem obema dala alspko mleko po dopolnjenem 6. mesesu(po navodilu pediatrinje)
-mleka nisem prekuhala
-redčila sem ga 3 dni pol vode, pol mleka




Suzi* -> RE: ALPSKO MLEKO (16.2.2006 0:45:38)

Jaz sem z mlekom začela pri 11m. Najprej sem mu nekaj dni mešala pol mleka 3,2 in pol vode, zdaj pa dobi kašice in tudi za pit nerazredčeno alpsko mleko. Ga tudi ne prekuhavam, ampak samo pogrejem.

Mamči, a daš lahko kakšen utemeljen razlog za tvoje trditve? Zakaj pa alpsko mleko naj ne bi bilo za otroke?




Olivija -> RE: ALPSKO MLEKO (16.2.2006 1:53:46)

Alpsko mleko -hm, sej ima že prav umeten okus, jaz jima ga že zaradi tega ne bi dajala. Je bilo pa nekje enkrat govora  o homogeniziranih maščobah - kako so škodljive. Zato  jaz Ani najraje dam prekuhano mleko "direkt" od krave (Juliji še ne). Včasih se dobi tudi v Merkatorju nehomogenizirano mleko. Če pa ni drugega pa pač navadno mleko iz tetrapaka s 3,2 maščobe.

Je pa tudi ena prijateljica, ki je novinarka, imela intervju z raznimi strokovnjaki in od takrat naprej ne kupuje več Alpskega.
 
Tolk na kratko, ker je že pozno,...







mamči -> RE: ALPSKO MLEKO (17.2.2006 0:41:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Suzi*
Mamči, a daš lahko kakšen utemeljen razlog za tvoje trditve? Zakaj pa alpsko mleko naj ne bi bilo za otroke?


Evo moji utemeljeni razlogi.

Kravje mleko je seveda za teličke, materino pa za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Dojenje je najboljše za otroka vsaj do 1. leta, če le- tega ni pa se naj dodaja adaptirano prilagojeno mleko vsaj do prvega leta, proizvajalec in nekateri pediatri pa odsvetujejo vnos kravjega mleka vse do 3. leta. No pa pustimo extreme.

Alpsko mleko je seveda kravje mleko. Kravje mleko je pa po beljakovinski sestavi spremenjeno in zato manj primerno za otroke, vsebuje pa tudi preveč natrija  kar obremenjuje ledvica...
Bolj primerno bi bilo kozje mleko.
Trajno alpsko mleko je najprej pasterizirano, nato homogenizirano, obdelano z ultra visoko temperaturo.
Homogenizacija pomeni da je pod pritiskom stisnjeno skozi fino šobo, da se kapljice maščobe razpočijo.
nao mleko kuhajo 20 min na 140 stopinjah in še ultrazvočno segrevajo do 150 stopinj.
Kemično spremenijo mleko z lipolizo = razgradnja maščob in proteolizo= razgradnja beljakovin. S em postane mleko sterilno, obstojno več mesecev in ima tud precej spremenjen okus.

Zaradi vsega tega je izdeklek prej "trajni mlečni izdelek", kot mleko.

In tu pride že do dveh težav:
1. zaradi homogenizacije se večji mašč. delci razbijejo na tako majhne, da preidejo direktno v kri neprebavljeni in zato povzročajo: mašenje žil - arteriosklerozo, povešanje holesterola, trogliceridov, debelost...Cilj homogenizacije je ločitev mašč. od mleka = enakomerna razporeditev. To vidmo pri kuhi - ne naredi se maščobni klobuček na vrhu.
2. spremenjene beljakovine- krivec alergij (atopični dermatitis.

Zaradi obdelave je mleko opustošeno, spremenjen mu je okus, obstojen je več mesecev zaradi sterilnosti (kar je edina dobra stvar postopka).
iZDELEK JE ZARADi obdelave prešel iz zdravega v škodljivega, nekateri strokovnjaki celo smatrjo, da bi na tetrapakih moral biti napis o škodljivosti.
Mleko tud ni več živo, se ne skisa na sobni temperaturi enostavno postane smrdljivo.
Zarado opustošenja mu tud dodajajo kalcij - še ena varka, ker ga telo    ne zkoristi ( dodajo mu kalcijev karbonat - po domače kreda).

Pediarti ga priporočajo, ker premalo poznajo postopek predelave, ker je sterilno, se ne rabi prekuhat in še cenejše je.




mamči -> RE: ALPSKO MLEKO (17.2.2006 0:51:38)

Sem predčasno objavila sporočilo, ker prej mi je cel napisan text ven vrglo in sem še enkrat pisala..

No vsekakor nobenemu, kot sem že povdarila ne želim pamet soliti. Vsak pač dela tako, kot misli, da je prav.
Bi še povedala, da trajnemu mleku bojda niso dodani aditivi.
Vsekakor po logiki ob spoznanju same obdelave vidimo, da to mleko enostavno ni živo, uničene ali pa spremenjene so mu koristne in pomembne snovi.

Vseeno kako je mleko. najidealnejše je pasterizirano, NEhomogenizirano, z 3.5 mlečne maščob. Bojda imajo tako mleko v Merkatorju.

Sama sicer v beli kavi pijem alpsko posneto mleko, ker ga na avtomatu spenim, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] pa dajem sveže, 3,5 mm, prekuhano mleko.
Če nič drugega glejte vsaj, da je mleko polnomastno, ker le takega otroci nujno potrebujejo za razvoj možganov in celega organizma in je tud super vir prepotrebnih kalorij v hitrem obdobju rasti in razvoja.

L.P.




BigWhale -> RE: ALPSKO MLEKO (17.2.2006 9:57:03)

Da se jaz pristavim svoj loncek (mleka)... ;)

Najprej povem, da midva s Seven mleka nisva nikakor dajala pred enim letom starosti. Sva pac mnenja, da je mleko za teleta, ne za dojencke. Tudi ce ga razredcis z vodo je vse en in isti smorn... :)

Ampak moram mamci malo popravit. Najprej nekaj domacega branja, seveda najprej obvezna Wikipedia... ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Milk
http://en.wikipedia.org/wiki/Pasteurize
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high_temperature_processing
http://en.wikipedia.org/wiki/Homogenization

http://en.wikipedia.org/wiki/Lipolysis
http://en.wikipedia.org/wiki/Proteolysis


http://www.wisdairy.com/OtherDairyProductInfo/Milk/Info.aspx
http://www.nncc.org/Nutrition/feed.infants.html
http://www.keepkidshealthy.com/infant/infantnutrition.html

Takole, pa da na hitro povzamem. UHT obdelava ni pol urno kuhanje mleka pri temperaturi 140 stopinj celzija ampak hitro segrevanje, ki traja kaki dve sekundi. UHT mleko tudi ni pred UHT obdelavo pasterizirano, ker je UHT ze sam po sebi postopek pasterizacije. O sami kemicni obdelavi mleka nisem nasel nic lahko si pa zadnjih dveh linkih preberete kaj lipoliza in proteoliza sploh sta. Me pa res zanima kake postopke uporabljajo slovenske mlekarne za obdelavo UHT mleka. Mamci, ce imas kako referenco, bi bil zelo vesel.

Kar se tice homogenizacije, sem rahlo v dvomih, ne vem kaj naj recem. Mleko se homogenizira ravno zaradi tega, da se mascobo razbije na manjse delce in se jo lazje prebavi. Zadnji link, k sem ga podal, tudi explicitno navaja, da lahko majhnim otrokom, damo homogenizirano mleko. Kaj vec referenc pa zal nisem nasel.
Mleku bi sam sicer tezko rekel, da je skodljivo, ker ga spijem po skoraj liter na dan ze prakticno celo zivljenje, pa mi zaenkrat se nic konkretnega ne manjka. ;)







mamči -> RE: ALPSKO MLEKO (17.2.2006 10:11:01)

http://www.lunin.net/forum/index.php?showtopic=673&mode=linear




mamči -> RE: ALPSKO MLEKO (17.2.2006 10:33:21)

Hvala za popravke. Res je, da ne pišem rada dolgih textov na rač. in sem mogoče zato malo površna [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Dodatnih linkov žal ne moram izkoristit, ker žal (tud to še obstaja) ne razumem angleško tako dobro. Če bi pisalo v nemščini bi bilo o.k., tako pa  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

O sami kemični obdelavi je kar nekaj podatkov ( pri obdelavi našega mleka). Se pa od države do države sam postopek malce razlikuje.

Podatki, ki so bili moj vir so podaki osebe, ki je univ. inž. živilske tehnologije z magisterijem iz mikrobiologije in govori o predelavi mleka v SLOVENIJI !




mamči -> RE: ALPSKO MLEKO (17.2.2006 11:05:48)

http://ro.zrsss.si/projekti/kmetijstvo/mlekoinm/mizdelki/steril.htm




Anonimen -> RE: ALPSKO MLEKO (17.2.2006 15:20:29)

Naš ta mali že pri 10 mesecih pije alpsko mleko 3,6.začeli smo z 0,6 pa je sama pediatrinja rekla,da če mu že mislimo dajat alpsko mleko naj mu dajemo potem 3 ,6 ,ker pač rabi tiste maščobe ki so noter.




Stran: [1]