Kako ste prišli do svojega stanovanja? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva



Sporočilo


Anonimen -> Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 12:31:57)

Nam mladim je težko. Naši starši so dobili ali stanovanja od firm, kjer so delali, ali so gradili hiše, pa jim je deflacija vse kredite "izbrisala", pa stanovanja so si lahko kupili po nevemčigavemže zakonu prav poceni - mi mladi pa smo postavljeni pred kar precej težko situacijo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Zato bi vas vprašala,kako ste vi prišli do svojih stanovanj? Ste se zakreditirali za pol življenja, vzeli stanovanje na hipoteko, imate dovolj denarja, da ste si ga kar kupili?
S fantom sva si začasno uredila stanovanje v hiši njegovih staršev, vendar zgolj enosobno, ker je hiša res čudno narejena in ni več prostora.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Imava enega otroka, sedaj pa čakamo drugega otroka in bo vse skupaj čisto premajhno. Ker imava oba s fantom službe za nedoločen čas, sva razmišljala, da bi si kupila večje stanovanje, pač se zakreditirala za pol življenja, pa vendar bi bilo to enkrat naše. Vendar, kako preživeti potem iz meseca v mesec? Bomo zaradi tega životarili celo življenje, samo zato, da bomo imeli svoje stanovanje? Stanovanja pa niso poceni, pod 15000000 nimaš kaj, če hočeš spodobno dvo-tri sobno. Torej bi morali dajati 100000 na mesec za kredit, potem pa so tu še položnice, pa hrana, pa preživeti, tako visokih plač pa tudi nimava, če štejemo še kredit za avto[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Kako potem urediti eksistenčni problem? Kako ste ga vi? Prek[sm=smiley35.gif] država, kako zelo nam pomaga, da preživimo - pa še obdavčiti hočejo sedaj stanovanja in avtomobile. Mi pa naj preživimo z 10000 tolarji na mesec, da lahko živimo na svojem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]?! Kakšna je vaša situacija?




Lunca1 -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 12:41:01)

Midva stanujeva v hiši fantovih staršev. v bistvu je ta hiša ene vrste blok s 4 nadstropji. Midva sva predelala delavnico in še nekaj ven prizidala, tako da imava 100 m2. Sva pa delala zelo počasi, moj je vzel kredit, pa iskala sva čim cenejše variante, tako da finančno nisva tako zelo čutila. sem imela jaz že od prej nekaj prihranjeno, malo so pa pomagali tudi moji starši. Si pa enkrat želim živet na svoje v kakšni hiški z manjšim vrtom.




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 12:53:03)

15% vrednosti stanovanja sva dobila od staršev. Prenovo, novo opremo,..... vse sama. Krediti, trajniki,... nama pretečejo v sredini leta 2007. Stanovanje bova  tako v celoti poplačala v roku treh let. Je pa stanovanje pridobilo na vrednosti, glede na dogajanje na trgu, v roku enega leta 4 mio sit. Če bi sedaj prodala stanovanje (renovirano, z opremo) bi bila na plusu in bi verjetno še iztržila več kot stanejo stanovanja v našem mestu (dobra lega, kot rečeno vse renovirano -kopalnica, cevi, parket, vrata, vhodna vrata, klima,......) 

Je pa res, da voziva zeeelllooooo stara avtomobila in tudi garderobo bi želela obema obnoviti. A bo žal počakalo. Vsega ne moreš imeti.




klavdijas -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 12:59:07)

Moji starši so naredili hišo, z varčevanjem in odrekanjem. Nobena deflacija jim ni požrla kredita. Pred 15 leti smo prizidali še en del k hiši, ki je takrat stal 40000 dem. Ko sta starša umrla, sem izplačala sestro v znesku 30000 dem, in odplačala še en kredit, ki sem ga podedovala. Pred petimi leti sva z možem hišo obnovila (vložila sva 17 000 000 sit ). Kredita imava na mesec 160 000 sit. Še malo in ga bo samo še 60000 sit. Obnoviti morava še kurilnico in urediti okolico. Pa bo. Si pa ne privoščimo bohvekaj. Ko smo zidali nismo šli na morje, sedaj gremo na morje. Letos smo šli celo v tolpice za dva dni. Izleti in kakšne izvenšolske dejavnosti odpadejo. Ampak ni tako hudo.
˝Sam da se mamo rad.˝ Je pa res, da sem verjetno starejša od tebe in sem socializem ujela še za rep in nisem imela probelama dobiti prve službe.

Lp,

                      Klavdija




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 13:05:41)

ja res je težko, sploh če nimaš staršev ki ti lahko finančno priskočijo na pomoč, če si v podnajemu in sploh nemogoče če nimaš še kake omembevredne službe.
no midva k seč vse to imava. stanovanje v katerem smo zdej je last moje babice ki je v domu popolnoma demenčna in tako ne rabmo plačvat nobene najemnine, zgolj tekoči stroški ki pa sicer tut niso majhni. moji starši so nama kupil parcelo in pa še kakih 10 mio bojo primaknil za gradnjo, ostalo bova sama vzela kredit in se zapufala za pol življenja. upam da nama znese in da službe ostanejo vsaj take kot so, ker kedit tut ne bo majhen!




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (31.3.2006 13:08:18)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




bombonček -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 13:14:35)

Midva sva živela v podnajemniškem stanovanju,ki je bilo veliko 45m2 in plačevala kar veliko najemnino.Potem sva se odločila da bo treba nekaj narediti imela sva možnost,da si pri fantovih starših urediva zgornje nadstropje hiše in tako sva vzela kredit(plačujeva ga prav toliko kot prej najemnino)in začela delati.No tako zdaj imava stanovanje,ki je veliko 100m2,stroškov pa malo več kot prej(položnice in ogrevanje delimo na pol)ni mi žal,da sva vzela kredit vsaj veva zakaj ga imava.




KODA -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 13:17:40)

Nekaj starši ,nekaj midva.Tašča je nama pustila stanovanje in se odselila domov v Maribor.Mi pa smo ji tam kupili stanovanje.




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 13:19:57)

Oči kupu.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




soncece24 -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 13:21:59)

Živiva v mansardi naše bajte, stanovanje je do grobega financiral moj (zlati)oče, midva sva pa finiširala, nekaj s kreditom, nekaj sem mela prišparano, pa mama mi je kupla vse električne aparate (od hladilnika do mikserja). Danes je izredno težko prit do svojega stanovanja, če ti starši ne pomagajo ali pa če nimaš res neke bajne plače. Še pred kakimi tremi leti je bila situacija dost boljša, zdaj so pa cene tak gor skočle, da si midva nikoli ne bi mogla kupit stanovanja (sploh ker jaz nimam službe).




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 13:23:20)

MOj je dedoval hišo, pa še eno, pa še eno...pa še stanovanje ga čaka.




*pepelka* -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 13:30:03)

Imamo to srečo, da sva si lahko pri mojih uredila stanovanje. Seveda so nama tudi pomagali, tako da nisva vseh storoškov nosila sama. Je pa bilo potrebno tudi nekaj prišparati in izplačati sestri, kaj pa bo z bratom pa še ne vem. Prostora je toliko, da si lahko naredi lastni vhod in ostane doma, v nasprotnem primeru pa bo treba še njega izplačati.




soncece24 -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 14:15:48)



IZVIRNO SPOROČILO: al bina

MOj je dedoval hišo, pa še eno, pa še eno...pa še stanovanje ga čaka.


A še ma kakega mlajšega brata?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 14:31:35)

No, prav, potem sem pa jaz prva, ki še nisem na svojem. Zaenkrat smo v najemu in ker s Kamikazo nimava možnosti kreditov (jeb**** take službe!), ni šans, da sploh kaj kupiva, kaj šele stanovanje. Če bi se lahko, bi se takoj zakreditirala. Ne samo za pol življenja, ampak še za po smrti, če je treba. Zmožna sem plačevati mesečni obrok 100.000 SIT, ampak banke to pač ne zanima, ker mi manjka en ničvreden papirček. Bo že...
Trenutno delam na tem, da pridem do neprofitnega stanovanja (plačam 10% vrednosti in sem do smrti tam, po moji smrti pa so lahko tudi moji otroci itd.), če ga pa ne bom dobila, pa tudi prav. Čez približno 5 let gresta tašča in tast v penzijo in sta že rekla, da bosta stanovanje v Ljubljani (večje enosobno, ki se da urediti v manjše dvosobno) prepustila Kamikazi, onadva pa se bosta preselila na Plitvička jezera, kjer imata hišo. Če pa se Kamikaza in njegova sestra ne bosta mogla zmeniti, kdo bo dejansko v stanovanju (uradno bosta lastnika oba), se bo pa stanovanje prodalo in denar delilo na polovico. Na srečo je na dobri lokaciji in dosti vredno.
Takšno razmišljanje je sicer grdo, ampak ko bosta pa tašča in tast pokojna, bo pa Kamikaza podedoval še dve hiši tam okrog Plitvičkih jezer, zemlje pa toliko, da ni šans, da jo prehodiš peš. Z gozdovi in vsem ostalim vred. Samo jezera ne bo dobil, če se lahko malo pohecam.
In jaz, kot večni optimist, bo rekla takole - če ne prej, pa čez približno 30 let, bomo na svojem. Glih za našo penzijo.




srki -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 19:09:42)

Tudi jaz oz. mi še nismo na svojem. Trenutno živimo pri mojih starših, uredila sva si kuhinjo in sobo, sanitrije pa so skupne.
V letu 2008 se mi izteče stanovanjsko varčevanje, nekaj sva v teh letih, kar sva skupaj prišparala, pa še kak večji kredit, potem bo pa treba rokave zavihat in pošteo pljunit v roke ter it veselo na delo. Po eni strani me je kar strah, kako se bo vse to odvijalo (papirologija in te stvari), samo misel, da bomo enkrat imeli nekaj svojega, nas bo pa bodrila.




frutka_ -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 20:26:47)

Kupila sva z lastnimi žulji. Imava svoje lastno stanovanjece, nikomur ne rabim polagati računov. Zaenkrat nama kar znese, ker mesečna anuiteta ni velika in ker imava oba redne prihodke.




Magi* -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 22:08:05)

ja res ni več tako lahko, kot je nekoč bilo. sam nimaš kaj, je treba pošten garat, da prideš na svoje (ok, razen, če nimaš bogatih staršev;)).

midva sva bila najprej v najemu, pa sva potem izračunala, da nama najemnina znese obrok kredita in sva kupila 1-sobno stanovanje. odplačala kredit in kupila večje stanovanje. zdaj odplačujeva ta kredit. boljše, kot pa, da bi metala stran denar za najemnino. življenje skupaj s starši nama ni bilo opcija. je pa res, da oba imava službe (kar danes tudi ni samoumevno) in tudi nekaj malega so nam starši priskočili na pomoč (v obliki posojila brez obresti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]).




rija -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 22:19:32)

Vidim, da sem ena redkih, ki od nikogar ni dobila nič podarjenega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Hišo sva zgradila čisto brez finančne pomoči kogarkoli. Vsak tolar sva sama zaslužila, eno petino vrednosti pa sva vzela kredit. In ponosna sva nase in na svojo hiško.
Tako nikomur nisem nič dolžna.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




k1 -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (31.3.2006 22:39:12)

jaz sem kupila stanovanje pred 14 leti po starem zakonu, za minimalni denar. sedaj sma v gradnji, furama s krediti in sproti, to stanovanje pa ravno prodajama, da bova imela za finiš.




Gina -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (1.4.2006 21:45:49)

Najprej sem se od staršev odselila v najemniško sama in zraven sem celo nekaj prišparala. S tistim denarjem, nekaj je imel tudi moj ex prišparano, pa s plačama, sva z bivšim obnovila stanovanje v hiši njegovih staršev - od česar nimam nič, ker sem mu vse pustila tam, od prve omare do zadnjega strojčka.
Potem sem podedovala tretjino stanovanja v lj., pa moj oče je dal nama z bratom še svojo tretjino, tako da sem si za tisti denar kupila svoje stanovanje.




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (2.4.2006 12:35:38)

Midva sva pa prodala en avto, mal sva mela prišparanga malo so starši pomagali večino pa je kredita. Kredit sva vzela za 10 let, plačujeva 70.000 mesečno zraven pa še stroškov skorej tolko pa kar gre. Sicer ne živimo ravno razkošno ma ni panike. Je pa samo on zaposlen jaz sem še študentka. Midva nisva imela možnosti si doma kej zrihtat zato smo šli pa na svoje. Sva razmišljala o najemništvu ampak v bistvu je obrok kredita skoraj identičen najemnini za toliko stanovanje v naših koncih in mislim da je bolj ekonomično dajat 10 ali 20 let za kredit pa je potem to enkrat tvoje kot pa najemnina. Če imaš seveda možnost vzeti kredit.




soncek&luna -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (3.4.2006 10:10:36)

eni imate pa sreco... jaz sem tudi ena tistih, ki nisem na svojem.... in tudi pod tocko razno ne morem kupiti stanovanja (sama z otrockom), ceprav bi kredit lahko placevala, saj sem ze najemnino imela tako (no zdej ne)...

vsi mi pametujejo, da je najemnina metanje denarja skozi okno.... se strinjam.... potem pa recem, pokaz mi banko, ki mi bo dala kredit, da si lahko kupim stanovanje, pa vsi utihnejo... lahko je pametovat, ce imas partnerja, odlicno placo in se pomoc starsev al pa kaksnih drugih sorodnikov!




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (3.4.2006 13:33:40)

No, tudi midva iščeva rešitev kako bi šla na svoje. Stanovanje sta starša ob selitvi v hišo dala sestri, tako da nanj ne morem računati. Da bi si uredila stanovanje pri mojih ali njegovih starših niti pomisliva ne saj bi rada šla na svoje. Rada bi si naredila hišo (kar si jo nekoč tudi bova), ne bi pa se rada zakreditirala zaradi stanovanja. Tako, da iščeva nekaj za najem, vendar je v naših krajih težko kaj najti.

Trenutno si torej le želiva življenja skupaj (sva namreč še oba pri starših) in iščeva načine kako bi čimbolj poceni prišla na svoje že v parih mesecih.
Res je problem za mlade pare iti na svoje.




Anonimen -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (3.4.2006 18:58:20)

Midva sva ga čist sama kupila.

S hipotekarnim kreditom. Obdržal ga je on. Pa kredit je tud prevzel. Sva pa rabila ene par let, da sva bila finančno vsaj tolk na nogah, da sva lahko s pomočjo kredita kupila. Glede na rast cen stanovanj, mislim, da si ga danes ne bi mogla privoščit. Jaz si ga ne morem. Tako da sem obsojena na najem. Za nedoločen čas....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image].

Oh, kok pogrešam svoj dom...[sm=smiley6.gif]




Gina -> RE: Kako ste prišli do svojega stanovanja? (3.4.2006 19:34:58)

IZVIRNO SPOROČILO: soncek&luna

eni imate pa sreco...


Veš, te reči so dvorezen meč. Jaz ne vem, če je to, zaradi česar sem prišla do stanovanja, sreča. Jaz bi mnogo raje imela mami živo, pa bi stanovala pri njej (itak sva se super razumeli), kot pa da je tako, kot je. Sicer se mi pa zdi, da sem to stanovanje že odslužila kot otrok. Vse otroštvo smo imeli praktično nič denarja in strašanske pufe, ker smo kupili lastno stanovanje. Drugim ga je kupila služba, država, odkupovali so ga za poceni denar, moja dva starša pa sta kupila svoje lastno stanovanje, ker druge možnosti nista imela in niti v socialističnih časih ni bilo to nič ceneje, kot danes. NIsmo imeli denar za nič, še za sok za razredčit ne. V bistvu je bilo slabše. Imela sem točno dvoje hlače. Vendar smo imeli pa svoje stanovanje (pa ne hišo!). Jaz mislim, da sem dovolj trpela za to stanovanje, in to da ga danes imam ni sreča, ampak smola, da sem izgubila mater. In smola, da si je oče že leta prej našel ljubico, se odselil od družine in si uredil domačijo svojih do takrat tudi že umrlih staršev.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>