pogoj za preživnino (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja



Sporočilo


mateja 32 -> pogoj za preživnino (18.4.2006 9:23:26)

Ker se z možem ločujeva, je včeraj rekel, da ne bo plačeval preživnine za otroka dokler mu ne izplačam deleža, ki ga je vložil v najino stanovanje.
Mogoče kdo ve ali to lahko naredi ali je to v nasprotju z zakonom.
Meni se zdi to skregano z logiko.





ronja5 -> RE: pogoj za preživnino (18.4.2006 9:51:34)

Bla, bla, bla,...naj kr grozi, to se ureja ločeno. Preživnino mora plačat v vsakem primeru.Najboljše je, da si pripraviš pregled mesečnih stroškov in neseš s seboj na sodišče.




zoya_ -> RE: pogoj za preživnino (18.4.2006 12:01:18)

Ob ločitvi je najbolje prodati stanovanje in si razdeliti deleže, pa je potem okrog denarja mir.
Vse kar je nekdo imel pred poroko, mu tudi po ločitvi to pripada, kar sta ustvari v času zakona, se deli na pol. Edino kar je možno, da on z računi in s tem, da bi dokazal, da je bil tvoj delež v zakonu občutno manjši (npr. ker ne bi bila zaposlena), potem bi bilo možno tudi, da mu več dodelijo.
Lahko pa skleneta medseboji dogovor (seveda to napišeta na list papirja, kamor se oba tudi podpišeta), da ti obdržiš stanovanje in namesto da ga izplačaš, enostavno skompenziraš s preživnino. Sodišče določi višino preživnine, vidva pa preračunata za koliko v naprej ti je mož plačal preživnino. Pač ena možna rešitev, seveda se mora mož strinjat.




Anonimen -> RE: pogoj za preživnino (18.4.2006 22:54:32)

To sta dve popolnoma ločeni stvari. Za izplačilo vloženega deleža v skupno stanovanje (če ti ostaneš, on pa se izseli) mora on vložiti posebno tožbo (v kolikor mu ti ne plačaš sama oz. v kolikor se ne moreta dogovoriti o višini zneska).
Ob razvezi pa se določijo tudi skrbništvo, stiki in preživnina in to s stanovanjskim vložkom nima nobene povezave. Razen če po razvezi naredita tako, da naredita notarski sporazum, da se ti strinjaš, da se zneska kompenzirata do poravnave. Tega vama pa nihče ne more prepovedati, saj do otrokove polnoletnosti ti upravljaš z njegovim denarjem (preživnina pa je otrokov denar).
V kolikor pa tvoj bivši mož (modoči bivši) enači svoj vložek v stanovanje z otrokovimi koristmi, je pa kar prav, da se ločuješ.




Stran: [1]