dijakinja (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja



Sporočilo


SLAMlCA -> dijakinja (25.4.2006 9:23:48)

Ni mi jasno, sem se pogovarjala z znanko, ki ima status izrednega dijaka, živi skupaj s starši. Ima 4 - letno hčerkico, partnerja nima. Vse kar dobiva od države je otroški dodatek. Ni prijavlena na zavodu in ne dobiva socialne pomoči zase.
Se mi je zasmilila pa sem se odločila da povprašam tukaj za nasvet. Ji res pripada samo ta otroški dodatek, zakaj ne dobi štipendije (republiške) bi ji pripadala dsp za hčerko?

Če bi bila študentka bi ji vse to pripadalo, kaj pa če je izredni dijak
Hvala lepa za odgovore




NinKa -> RE: dijakinja (25.4.2006 14:22:05)

Sicer ne vem kako je z dijaki, ampak men kot redni študentki, preden sem bila poročena, tut ni pripadalo nič drugega kakor otr. dodatek. Ok, pa eno leto starševskega dodatka, namesto porodniške.

Sedaj ko sem poročena, pa še ot. dodatkov skoraj da ne dobim. Moram it na pošto po odločbo....





morskadeklica -> RE: dijakinja (25.4.2006 16:12:32)

Ker je izredna dijakinja, štipendije ne more dobiti. Bi pa po moje lahko dobila socialno pomoč, verjetno pa se bo morala prijaviti na zavod za zaposlovanje.




Anonimen -> RE: dijakinja (25.4.2006 18:38:33)

Če živi s staršema, je očitno dovolj poštena, da se je prijavila v skupnem gospodinjstvu z njima. Kar pomeni, da na CSD upoštevajo tudi dohodek staršev. In le ta je očitno previsok, da bi njej pripadala DSP.
DSP za otroka ji (zaenkrat) ne pripada, v kolikor za otroka prejema preživnino, višjo od 14.000 SIT.
Kot izredna dijakinja, ki ni prijavljena na RZZ, si šolanje očitno plačuje sama. Štipendija ji kot izredni dijakinji tako ali tako ne pripada, pa tudi DSP-ja ne more dobiti, če ni prijavljena na RZZ, kar bi pomenilo, da je aktivna iskalka zaposlitve.
Otroški dodatek pa ji pripada najvišji (z dodatkom za samohranilstvo), v kolikor z delom preko študentskega servisa ne presega dohodkovnega cenzusa.
Zaprosi lahko še 2x letno za enkratno pomoč na CSD in na občini (če jo njena občina daje), to pa je res vse.
Uradno je tako, da jo preživljata starša.




Stran: [1]