Otroska kozmetika (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Kaj potrebujem za novorojenčka?



Sporočilo


KIRA -> Otroska kozmetika (13.6.2004 10:45:46)

Zivijo punce!

Bom pa tudi jaz povzela temo otroskega nahrbtnika - premisljujem, ce naj kupim niveinega, pa njihove izdelke ali pa vseeno raje kozmetiko Bübchen, ki vsebuje kamilice in ognjic. Zanimajo me vase izkusnje - katera kozmetika je boljsa za "tamalga", pa kje se jo bolj ugodno dobi.. (najbrz v Avstriji)...





Primoza -> Otroska kozmetika (13.6.2004 12:14:07)

V bistvu je najbolje čimmanj kozmetike.

Seveda pa se ne moremo izogniti kremi za ritko (npr. Sanosan 500 g 850 SIT Interspar) in otroškemu milu.
Za kremo za ritko se mi zdi posebej važno, da je v sestavinah naveden cinkov oksid.

V nekajmesečni starosti pa še zaščitna krema za obraz (veter+sonce, npr. Bübchen Wind/Wetter, Johnson All weather cream z dodatnim sfp 6 ipd) in krema za sončenje (Johnsons Baby zf 40 cca 2100 SIT 200 mL).

Seveda pa gotovo obstajajo tudi razvpite znamke ustrezno višje cene in z vprašljivo boljšim učinkom.

Važno pa je, da vsako vpeljavo nove kreme človek spremlja, ker se lahko pojavijo hitre alergijske kožne reakcije, ne glede na to, ali je znamka razvpita ali ne.





_Arwen_ -> Otroska kozmetika (13.6.2004 14:20:45)

Kot kremo za ritko je sigurno najbolj priporočljivo uporabljati navadno hladilno mazilo, dobiš v lekarni.
Cinkov oksid ob pogosti uporabi lahko zelo izsuši kožo, še posebej nežno otroško kožo.

Jaz ti namesto "kozmetike" svetujem preverjene zadevščine iz lekarne : mandljevo olje ali ribje mazilo oz.Ribodermin za mazanje gubic in po celem telesu otročka, tudi po glavici in pa hladilno mazilo za ritko. Milo uporabljaj čim manj, čista voda je pri dojenčku dovolj. Če ga enkrat tedensko namiliš, je to več kot dovolj.
Za čiščenje noska potrebuješ fiziološko raztopino, to je pa menda že tudi vse. Vse pa dobiš v lekarni.
lp




Primoza -> Otroska kozmetika (13.6.2004 17:17:40)

Navadno hladilno mazilo je običajno kar v redu ampak za ritko je največkrat potrebno imeti kako boljšo (bolj sušečo) kremo ravno zaradi vlažnosti v kateri se stalno nahaja koža na ritki. Na vseh drugih delih telesa se koža res lahko izsuši, suhe kože na ritki pa jaz še nisem videl.




beti 1 -> Otroska kozmetika (13.6.2004 18:06:29)

Mi imamo bombažne plenice in smo imeli težave z pleničnim izpuščajem dokler sem uporabljala posebno mazilo za ritko s cinkom. res je sicer da je naš prva dva meseca kakal zeleno in to praktično pri vsakem obroku, kar je tudi imelo nekaj vloge. Vendar mu je tista kremica preveč izsuševala kožo in je imel zato izpuščaj, ne toliko zaradi drekca ipd. ko sem mu umila ritko, če je bil namazan s tisto kremico je vata kar "ribala" po kožici, ker je bila tako izsušena. Pa sploh nisem vedela, da je to krivo, dokler nisem začela uporabljat hladilnega mazila iz lekarne. prej je imel na določenih mestih prav živo kožo, čeprav sem mu ritko vsakič s fenom osušila, pustila odvito dokler se je dalo,... ko sem začela uporabljat hladilno mazilo pa se je kožica že v treh dneh zacelila in od takrat nimamo več problemov, pa ga povečini namažem samo zjutraj, ker mu rito umijem z milom in zvečer preden gre v nočno plenico.
Tako da verjemi, tudi koža na ritki je lahko presuha!!!!




Anonimen -> Otroska kozmetika (13.6.2004 18:15:29)

verjetno je primož mislil na nikin post.




Primoza -> Otroska kozmetika (13.6.2004 19:48:08)

Cinkova krema ni isto kot krema ki vsebuje tudi cinkov oksid. Če pogledaš v kreme imajo cel kup sestavin, nekatere vlažijo, druge so samo za mazavost, druge spet povzročijo da se tretje sestavine lažje vpijejo v kožo itd. zinkov oksid v kombinaciji z drugimi sestavinami, ki kožo vlažijo oziroma mastijo(pantenol, linolna kislina, parabeni, glicerati, oleati...) definitivno zinkov oksid v taki kombinaciji ne suši normalno vlažne kože, ampak le vlažno. Mi smo vedno zadovoljni z mastno/rahlo sušečo kremo, ker ohrani kožo suho tudi na daljših vožnjah z vozičkom in nošnji otroka v nahrbtniku. Posebno poleti, ko se zaradi večjega pitja otrok tudi več polula in kdaj enostavno prepoji plenico preden človek to opazi.




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (13.6.2004 21:51:15)

Naj samo dodam še to, kar se nanaša na moj post zgoraj; da sem pristaš hladilnega mazila in drugih naravnih kremic tudi zato, ker ne vsebujejo vseh mogočih dodatkov za mazljivost, za konsistenco, za lepo sestavo pa še kaj...

Mazanje dojenčkove kože s kremo, ki vsebuje cinkov oksid, bo definitivno slej ko prej privedlo do izsušitve kože na določenem mestu. In tudi zaprtja por. Kako hitro pa je seveda odvisno spet od dojenčka do dojenčka. Zato se kreme, ki vsebujejo cinkov oksid, uporabljajo v glavnem za zdravljenje pleničnega izpuščaja, niso pa toliko v praksi v vsakodnevni uporabi. Vsaj ne, da bi bilo meni znano.
V primeru, pa da se pojavijo gljivice v smislu vnete ritke oz.pleničnega izpuščaja, pa je tako ali tako potrebno zdravljenje z drugimi mazili ala Daktarin, Canesten itd.

Sicer pa se bo mamica sama odločila, kako in kaj, glede na to, kaj malčku najbolj paše na njegovo kožico.




Primoza -> Otroska kozmetika (14.6.2004 6:15:17)

Pa še cenovno je "lekarniško" hladilno mazilo precej zasoljeno. 100 g pride, kolikor vem okrog 700 sit.
To je naravnost odiranje, glede na sestavine.




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 8:49:35)

Čisto logično; vse zadevščine iz naravnih sestavin so cenovno zelo drage... Sicer se meni tisti hladilno mazilo, ribje mazilo in mandljevo olje, ki ga kupujem, ne zdi čisto nič drago. Ker vsaj vem, da malemu paše na kožo.

Dosti vas recimo pohvali Bubchen, no naš je bil ves pikast in flekast po kremici za obraz od njih. Tako da ostalega rajši ne probam.
Imamo pa za umivanje in šamponiranje glavice Aventov šampon, seveda je pa cena 2400 sit za celo flaško. Ampak imamo tisto flaško za zeloooo dolgo časa, tako da mi je nekako čisto OK cena.




beti 1 -> Otroska kozmetika (14.6.2004 10:00:29)

Samo ne mi o odiranju pri ceni hladilnega mazila, ker je res najboljše kar lahko daš vsak dan na otrokovo kožo. če se ti pa že zdi tako zelo drago pa ni noben problem prositi pediatra da ti ga napiše na recept, potem je pa zastonj. Ampak vsaj veš, da je notri res samo tisto kar piše na škatli.




Primoza -> Otroska kozmetika (14.6.2004 11:27:43)

Sploh ni logično, lekarniške cene so totalna "natega". Olivno olje vsebuje več ali manj vse spojine razen pantenola, ki sem jih naštel prejle. Olivno olje+osnova (višje maščobne kisline in njihovi estri in višji alkoholi, voda itd) so v bistvu maloprodajno vredni kakih 1000 SIT na liter.
Pri otroških stvareh večinoma igrajo na čustva staršev, češ samo najboljše je dovolj dobro (izjema izdelki za hipoalergične otroke, za katere je potrebna draga priprava čistih snovi). Naša je lepo zrastla ob Sanosanovi kremi ob strošku cca 170 SIT preračunano na 100 g. In če isto kremo kupiš v lekarni v 100 g embalaži, daš 700 SIT. Krema za ritko je preračunano poleg seveda plenic najdražja postavka.
Vsega ostalega ne porabiš toliko, da bi se kaj prida poznalo. Lekarnarji mi gredo pošteno v nos s svojimi cenami, ker približno poznam cene izhodnih surovin.
Lep primer je tudi Ribodermin, ki sem ga v lekarni kupil za 850 SIT 50 g, nato pa izvedel od gospoda Žige na forumu, da se ga dobi pri proizvajalcu za 1500 SIT 250 g. Tipična lekarniška "natega".




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 12:48:50)

Pa začni sam doma delat zvarke ala ribodermin, olivno in mandljevo olje, pa hladilno mazilo za nižjo ceno; jaz jih bom rade volje kupovala pri tebi!
Drugače pa...nimam ravno otroka za to, da bom šparala na njemu...cene so take kot so, lekarne niso bile nikoli kaka poceni varianta, pa kaj naj zdaj naredim za to...našemu paše to in ne mislim eksperimentirat s čim drugim, tudi če za to prišparam kak tolar... Sicer pa v bistvu sem že nekaj eksperimentirala, saj sem napisala, pa smo imeli samo probleme s kožo.

lp




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 12:50:51)

Aja, pa pri meni to načelo "samo najdražje je dovolj dobro" ne pali ravno...prej bi rekla da je dovolj dobro samo čim bolj naravno...s čim manj raznimi zadevščinami, ki so v raznih kremicah in mazilih...




Primoza -> Otroska kozmetika (14.6.2004 13:14:45)

Verjetno nisi kemik ampak sklepaš nekako takole naravno je cool, nenaravno ni cool.
Žal je to tipična zabloda, ki povzroča popolnoma napačno ovrednotenje tveganja posamezne kemikalije. Npr. na tem linku so sestavine olivnega olja:

http://www.oliveoilsource.com/olivechemistry.htm#Polycyclic

Kot vidiš so v njem npr. tudi poliaromatski ogljikovodiki npr. krizen, zaradi katerih je npr. kajenje kancerogen hobi, nafta toksična...

Je pa seveda tveganje, da bo dojenček dobil raka zaradi izpostavljenosti PAH-om iz olivnega olja verjetno zanemarljivo, ker sta njihova koncentracija in resorbcija nizka.





_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 13:28:47)

Ne, nisem kemik, sem pa recimo toliko iz živilsko-tehnološke stroke, da mi je jasno, kaj in kako z olivnim oljem. In ostalimi olji, pridobljenimi iz rastlinskih sestavin.
Če bi razmišljala tako kot ti, potem v življenju ne bi jedla recimo mesa, jajc, masti nasploh (vsebuje ogromno zadevščin, zaradi katerih bomo umrli, zaradi raka, ateroskleroze, ali pa še česa), oziroma če tako razmišljam, ne bi jedla nič niti mazala se ne bi z ničemer, ker bom tako ali tako enkrat umrla.

Ne bit tako ozkotiren...olivno olje (če si se ravno zapičil vanj), je eno najbolj zdravih olj nasploh; ne vsebuje transmaščobnih kislin, vsebuje omega 3 in 6 mašč.kisline, je naraven antioksidant (zato ima znak varovalnega živila) itd. itd.
Zaradi tega, ker vsebuje recimo krizen, ne bo nihče bolj mrtev ali pa bolj živ. Pa tudi na tem linku lepo piše, da se vsebnost PAH zvišuje s segrevanjem. Kar je itak splošno znano; večja in večkratna izpostavljenost različnih olj visoki T povišuje njihovo toksičnost. Saj olivnega olja, ki ga kupimo v lekarni, ne bomo pregrevali in se potem mazali z njim. Pa tudi saj si sam napisal; da je koncentracija in resorbcija nizka.

Še zmeraj pa trdno stojim za mnenjem in mislim, da ne gre za nikakršno zablodo, da je recimo olivno ali pa ribje ali pa katerokoli naravno olje ali pa hladilno mazilo boljše od mazanja s kremo iz recimo DMja. Sploh ko govorimo o otroški koži.




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 13:30:56)

Pa da ne bova ravno diplomirala tukaj; se še enkrat ponovim : naj se vsaka mamica sama odloči, kako in kaj.




Primoza -> Otroska kozmetika (14.6.2004 15:10:07)

Saj prav zaradi navedenega se ni treba preveč sekirati zaradi naravnosti ali nenaravnosti.

Kot si opazila, je poleg pahov še cel kup "naravnih" sestavin ki so kemijsko identične "umetnim" v kremah.

Izdelki velikih proizvajalcev so stalno nadzorovani, ker se gre za velike denarje in ker jih poleg tega stalno preverja konkurenca.

Bolj kot razne male "zdravilce" z naravnimi sestavinami.

Je pa prisotna v nekaterih čredna histerija, ki zagovarja "narave" sestavine, ne da bi sploh vedela o čem govori. Vse drugo je zastrupljeno. To pa trgovci s pridom izkoriščajo.




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 15:25:42)

No ja, ne vem če spadam ravno med tiste črednike, ki masovno kupujejo te zadevščine. Zase vem, da sem dovolj izobražena na tem področju, da vem o čem pišem in vem tudi, da sem izbrala prav - vsaj kar se tiče kože pri mojem otroku, ki je bp.

Drugače pa je še ena poglavitna stvar, zakaj se trudim izogibati kozmetiki, ki se bohoti na prodajnih policah - zaradi testiranja na živalih! Zato dam rajši kak tolar več za stvar, za katero vem, da se tega ne poslužujejo (npr.Avent). Enako velja za hladilno mazilo, ribodermin itd.

Pa še nekaj recimo; ribodermin sem uporabila na svoji psički in na kobili, za zdravljenje manjših ranic (konkretno blazinice pri psički na nogi). Ne vem če bi imela kak podoben efekt kakšna krema iz trgovine...pa v bistvu rajši niti ne bi poizkusila.




beti 1 -> Otroska kozmetika (14.6.2004 15:43:43)

Jaz bi na vajino debato dodala predvsem tole: vsi starši, katerih otroci imajo tako "dobro" kožo, da prenaša vse tiste kremice z razno raznimi parfumskimi in ne vem kakšnimi še "čudežnimi" dodatki, naj bodo hvaležni, da je tako. Ko imaš enkrat otroka z občutljivo kožo šele vidiš zakaj se splača dati toliko več denarja za lekarniško hladilno mazilo,...




Primoza -> Otroska kozmetika (14.6.2004 16:53:47)

Naša ima delikatno kožo. Posebno na določene tipe plenic za enkratno uporabo.




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 17:34:10)

Prav delikatno očitno ne, če je gor zrasla ob Sanosanovi kremi... Plenice pa so spet čisto posebna zgodba zase. Pa praški, mehčavci itd. Pa sicer saj ni važno niti; važno da nimajo vnetih ritk pa je...




Seven* -> Otroska kozmetika (14.6.2004 19:04:42)

Glede testiranja na zivalih se popolnoma strinjam s tabo Nika. Tudi jaz dam rajse kak tolar vec, pa imam lazjo vest..

Zaradi izdelkov, ki spadajo v skupino P&G (sem spada tudi Pampers) umre letno cca 50.000 poskusnih zivali.




_Arwen_ -> Otroska kozmetika (14.6.2004 21:58:11)

P&Gja se jaz sploh izogibam, če se le da...pri vsem...ne samo pri kozmetiki...

Sicer pa tudi naša Krka ne zaostaja kaj veliko pri testiranjih...majo celo farmo beaglov...reveži...





Urša -> Otroska kozmetika (15.6.2004 19:05:51)

Boge živalce...




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>