kaj sem ravnokar prebrala o jajcih in do danes nisem vedela... (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> kaj sem ravnokar prebrala o jajcih in do danes nisem vedela... (3.7.2006 16:48:37)


NOCOJ BOMO VEČERJALI ... JAJCA!

Raziskave o povezanosti uživanja jajc in povečano stopnjo holesterola so pokazale, da jajca ne povzročajo povišanja "škodljivega" holesterola v krvi. V resnici jajca vsebujejo hranila, ki sodelujejo pri preprečevanju številnih bolezni. Poleg tega je v enem jajcu 31 odstotkov dnevnih potreb vitamina K, ki je za zdravje kosti enako pomemben kot kalcij in vitamin D.
Strokovnjaki uživanje jajc zlasti priporočajo nosečnicam, saj vsebujejo veliko holina. To je hranilo, ki ga zarodkovi možgani nujno potrebujejo za svoj razvoj.
Poleg tega ima eno jajce le 70 kalorij, vsebuje pa kar 20 esencialnih hranilnih snovi, dragocene vitamine, ki razgrajujejo maščobe, in kakovosten protein. Slednji je pomemben za ljudi, ki se držijo diete z malo kalorijami ali vegetarijanske diete.
Po vseh dobrih novicah, ki ste jih pravkar prebrali, si torej nocoj za večerjo pripravite jajca - če nimate domišljije, preizkusite načine, ki vam jih predstavljamo.

Jajca po florentinsko
Polnozrnat kos kruha namažite z medom in dodajte liste sveže špinače. V posodi zavrite dve skodelici vode in žlico svetlega vinskega kisa. V skodelici zmešajte jajce in ga zlijte v vrelo vodo s kisom. Kuhajte od tri do pet minut. Jajce vzemite iz vode in ga položite na špinačne liste.

Zelenjavno-jajčna omleta
V ponev stresite četrt nasekljane čebule in po četrt skodelice najljubše, na majhne koščke narezane zelenjave (različne). Pražite pet minut in dodajte jajce. Kuhajte, dokler jajce ne zakrkne.

Francoski praženec
Dva kosa polnozrnatega kruha pomočite v zmes enega jajca, četrt skodelice nemastnega mleka in malce muškatnega oreščka. Kruh popecite v ponvi (uporabite teflonsko ponev, da se kosa ne bosta prijela na dno), da porjavi. Da bo okus popoln, dodajte javorov sirup.

Švicarski sendviči
Dva kosa polnozrnatega kruha namočite v umešano, soljeno in poprano jajce. Na en kos položite slanino in sir (oba s čimmanj maščobe) in na to položite še drugi kos. Dajte v ponev in kuhajte toliko časa, da kruh porjavi, vmes pa sendvič obrnite.

Jajčna obloga
Jajca so odličen dodatek h kuhani zelenjavi. Namesto da zelenjavi, ko jo odcedite, dodate maslo ali margarino, jo prelijte z jajcem, premešajte in pustite minuto ali dve na ognju, da se jajce strdi.

Jajčna solata
Jajce narežite na rezine ter ga prelijte z oljem in kisom, solite in poprajte. temeljito premešajte. Jajčna solata je pripravljena




soncece24 -> RE: kaj sem ravnokar prebrala o jajcih in do danes nisem vedela... (3.7.2006 18:23:18)

IZVIRNO SPOROČILO: LARA



Jajčna solata
Jajce narežite na rezine ter ga prelijte z oljem in kisom, solite in poprajte. temeljito premešajte. Jajčna solata je pripravljena


To je zakon večerja! S tem, da jaz dam zraven še čebulo - najboljše srebrnjak. NJam!




Anonimen -> RE: kaj sem ravnokar prebrala o jajcih in do danes nisem vedela... (3.7.2006 19:37:02)

Jajca na oko,umešana jajca,jajca s popečenim kruhom na maslu,jajca v solati,jajca jajca,jaz jih imam rada in si jih kar večkrat privoščim,o holestreolu pa duha ne sluha.




dulcinea -> RE: kaj sem ravnokar prebrala o jajcih in do danes nisem vedela... (3.7.2006 22:30:13)

KUL




Stran: [1]