|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   naj otrok že bere in piše PRED vstopom v 1.ra...
29.3.2012 9:05:10   
zita
Spet sem pri prvošolčkih. Moj sin pozna abecedo oziroma piše črke že od 4 leta dalje. Preklopa na branje pa do sedaj še ni naredil. Veliko beremo, vključen je v bralni krožek, pove najmanj eno pravljico na teden. Če mu rečem neko besedo in bi jo rad napisal , sliši prvi in drugi glas, potem se mu pa ustavi, sploh če je beseda dolga. V šoli pravi učiteljica da nima težav, je priden, sposoben. Mi pa doma pove, da večina otrok že piše in bere. Star bo 6,5 let. Je danes res tako, da otroci, ko vstopijo v 1.razred že berejo, pišejo . Jaz mojega otroka nisem nikoli nič silila, črke se je sma naučil in sestavljanke. Zelo rad se igra, ure in ure bi se pigral s lego kockami, risal in podobne stvari. Včeraj mi je povedal, da so se učili črko g in so okrog črke g morali napisati ali narisati besede na g. Risanje ni problem, potem je pa rekel, da je hotel napisati grozdje in je izpistil 3 črke in je seveda napisal narobe. Kaj menite? Je res čas, ko moraš doma otroka učiti brati in pisati že pred vstopom v šolo, torej pri nas ob vstopu ni bil star niti 6 let.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
29.3.2012 9:27:01   
Paštetka
Naš je poznal črke pred vstopom v šolo, vendar na branje ga nisem pripravljala, ker je novemberski in se mi je zdelo preveč zanj, poleg tega učitelj bolj ve kako postopoma otroku razložiti učenje branja. Zdaj že lepo bere.
Je pa učiteljica na sestanku povedala, da so dobili navodila, da naj bi vsi otroci v prvem razredu bili "pismeni" oz. da poudarjajo opismenjevanje že v prvem razredu letos.
To pomeni tudi, da mora vedeti kaj prebere. Berejo pa večinoma krajše povedi racimo s 5 besedami, ter precej manj srednje dolge z recimo z 10 besedami.
Poudarek trenutno delajo na prepisovanju besed in narekom.
Doma pa morajo vsak dan vsaj 5 minut brati.< Sporočilo je popravil Paštetka -- 29.3.2012 9:35:54 >

(odgovor članu zita)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
29.3.2012 9:41:28   
Tejči
Ne, ne berejo in ne pišejo vsi..nekateri..tudi shodili niso vsi pri 12 mesecih, eni prej, drugi kasneje... Če bi otroke vse morali doma naučiti, potem ne vem, v čem bi bil smisel šole. Na silo pa tako ali tako nič ne gre.

(odgovor članu zita)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
29.3.2012 10:10:55   
Ajra_
Za nasvet lahko vprašate tudi tukaj: http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki/Seznam-strokovnjakov/dr-sasa-poljak-lukek_43

p.s.
Moj ni ne bral, ne pisal, pa danes zna toliko kot sovrstniki. user posted image

_____________________________

Strokovnjaki odgovarjajo, vprašanje jim lahko pošljete tudi anonimno, odgovor dobite takoj.

http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki

(odgovor članu Tejči)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
29.3.2012 10:43:50   
tajtaja
Moja dvojčka sta glih pred vstopom v šolo. Punčko že res tam od četrtega leta pozna črke, jih z veseljem prepisuje, fantek takrat še ni kazal nobene želje, da bi jo vsaj posnemal.
Zdaj punčka že sama zna kar precej stvari napisati, tako da si ponavlja besede in se posluša, fantek pa napiše svoje ime, mogoče kaj prepiše, to pa mu je že več kot dovolj.
Ona tudi zelo lepo riše, on pa se s tem sploh ne ukvarja.
Nisem pa nobenega več ali manj silila kot drugega, pravzaprav je vse prišlo spontano, predvsem njena želje kao, kako se to napiše ...
Ja, zelo različni so tile naši mulčki, tam okrog drugega razreda se pa vse izravna

_____________________________

Največja sreča so otročki, zato sem srečna petkrat.

(odgovor članu Ajra_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
29.3.2012 10:58:28   
Nika v službi
Naša je prvošolka, še ni dopolnila 6 let ob vstopu v šolo. Poznala vse črke, abecedo, znala napisati nekaj osnovnih besed, brala ni. Interes za črke je kazala že zelo zgodaj, prav tako za štetje, številke, je pa bila že od nekdaj podpovprečna pri risanju (čeprav rada riše) in je še zdaj. Pa kaj. Vsak ima določene močne in šibke točke.

Z vstopom v šolo ni imela težav, vse dela bp, le pri risanju so še vedno odstopanja. Naši so vzeli vse črke in številke do 10, zdaj seštevajo in odštevajo do 10, pišejo kratke besede in povedi po nareku, prepisujejo besede, veliko delajo s stavnico. Posledično je naša prvošolka kar sama od sebe začela brati, bere tako male kot velike tiskane črke, pri malih ima še nekaj težav. Približno polovica razreda (torej 12, 13 otrok) bolj ali manj tekoče bere in piše. Nekateri so znali že prej, nekateri so se naučili in se še učijo zdaj. Saj zato pa je prvi razred. Naši so začeli z zlogi, so ploskali, delali črtice, prepoznavali prve/srednje/zadnje glasove, vse kot priprava na pisanje, branje. Že zelo zgodaj so jih spodbujali, da poskušajo zapisati besedo, po svojh najboljših močeh. Eni so zapisali brez napak, drugi z napaki (izpuščanje črk, napačne črke, ipd.), tretji besede sploh niso zapisali. Vse je bilo ok. Tiste, ki znajo, spodbuja naprej, tisti, ki napišejo z napakami, so pohvaljeni, ker jim gre dobro in hkrati opozorjeni na napake, tisti tretji dobijo pomoč, spodbudo, jim pokažejo, kako in kaj. Tako kot našo posebej spodbujajo pri risanju, morajo s tistim, ki niso tako dobri pri pisanju in branju, več delati in jih bolj spodbujati. Ampak vse je normalno. Nekje je tvoj otrok bolj spredaj, nekje povprečen, nekje pa malce zaostaja. Mogoče bo že čez nekaj mesecev povsem drugače. Pomembno je, da otrok rad hodi v šolo in da ima pozitivno spodbudo. Le pogumno naprej.

_____________________________

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
29.3.2012 11:22:05   
Leela
Se strinjam z Niko.

Moj je poznal pri vstopu v razred ene 6 črk. Se je sam naučil vse ostale, velike in male, v prvih 2 mesecih šole. Bere lepo krajše besede, daljše z napakami. Ampak mislim, da se brati učijo zelo počasi. Glede na to, da je letos prvič, da so začeli s črkami in branjem že v prvem razredu mislim, da ni panike.

(odgovor članu Nika v službi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
30.3.2012 22:41:11   
urshak
Otrok bo brez problemov bral in pisal, ko bo popolnoma usvojil glasovno analizo besed, to pomeni, da bo sam znal besedo glaskovat ali pri zapisu črkovat. Če se ta faza s prisilo preskoči, bo imel večno težave z branjem in pisanjem.

(odgovor članu Leela)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
1.4.2012 23:00:01   
RadovedniAta
Moj sin ob vstopu v šolo ni poznal črk. Sicer se z njimi spoprijema sedaj, menim pa, da bi bilo bolje, če bi ga spodbudili že prej. Dosti bolje se znajde s števili, glede črk pa pričakujem še kakšne zaplete. Predvsem ga hitro mine motivacija in pozornost zato sem zdaj v domači dril vpletel še računalnik, kjer na zaslon piše razne besede. Zaradi zapletov v družini (zdravstvene težave) se z otrokom nismo ukvarjali toliko, kot bi bilo pametno, tako da me zdaj tepe dejstvo, da črk ni poznal pred šolo, sedaj pa mora čez noč prinesti notri veliko znanja.

(odgovor članu urshak)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
14.4.2012 9:29:36   
kekec in mojca
Sama sem zagovornik tega, da otrokom ni treba znat pisat in brat pred vstopom v OŠ. Če bi to bilo potrebno, potem bi jih učili že v vrtcu.

Vse se naučijo v šoli, opismenjevanje poteka tri leta. To je dolg proces. V prvem razredu se ponekod učijo velike tiskane črke, v drugem male... Res ne vidim razloga, da bi sedel z otrokom že prej in ga učil - razen če ima otrok SAM takšno željo!

Jaz pravim, pustite predšolskim otrokom peskovnik in lopatko čim dlje. Za šolo bo še čas.


_____________________________

Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog.

(odgovor članu RadovedniAta)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: naj otrok že bere in piše PRED vstopom v ...
14.4.2012 10:08:04   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: kekec in mojca

Sama sem zagovornik tega, da otrokom ni treba znat pisat in brat pred vstopom v OŠ. Če bi to bilo potrebno, potem bi jih učili že v vrtcu.Jaz tudi. Sej zato šola je.
Je pa res, da zdajšnji otroci so drugačni in jih vse prej zanima. Našo tavečjo so črke začele zanimat pri 3,5 letih, tamala je pa zdej 3 in jo tudi vedno bolj zanima. Tavečja pozna črke, jih zna napisat, tudi številke pozna. Ju pa jaz nič ne forsiram. Najbolj sem si zapomnila besede ene učiteljice, ki je rekla, da naj raje kot pisat in brat otroka pred vstopom v šolo naučimo obrisat ritko in si zavezat vezalke in take praktične stvari... in se tega držim. Pisanje in številke so pa za sproti. user posted image

< Sporočilo je popravil Najaa -- 14.4.2012 10:09:38 >

(odgovor članu kekec in mojca)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Je poletje res pravi čas za odvajanje od p...
Ne pozabite, da otrok enostavno ne more prehiteti svojega razvoja, zato morda še ni zrel za kahlico, četudi so njegovi s...
Učenje med počitnicami - da ali ne?
Naj bodo počitnice zares počitnice - popoln odklop od šole in šolskih obveznosti, ali je dobro, da nekaj časa otrok name...
Nosecnice in vreme
maca83 RR

Po parih dneh nore vročine se je končno malo ohladilo. Sonosečke, kakšno se vam zdi vreme?