|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
22.9.2014 14:07:08   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 14:12:52   
tashq
jaz bi pa tako rekla:3-letnik nima kaj SAM prečkati cesto.

moja 4-letnica že nekaj časa obvlada levo-desno-levo pa ji niti slučajno ne pustim,da gre sama čez cesto.nikoli ne veš,kaj se ji suče po glavi in kaj tako zanimivega je na drugi strani ceste.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 14:14:51   
tashq
aha,še to,ker si rekla,da ne pali "pazi,avto". se mogoče ona zaveda,kaj pomeni,če te avto povozi.da to boli itd.moja je hitro skapirala,ko je enkrat videla povoženega ptička...če se ne zaveda,da je avto nevarna stvar,potem tudi nima kaj na cesti sama iskati.

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 14:21:04   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: CHRISTIN
zanima me slednje, ker mamo hišo direkt na cesti bi ga rada naučila prečkati jo



me je kar zmrazilo ob prebiranju tvojega vprašanja


se strinjam s predhodnico - ne delaj tega; ne zaradi svojega otroka, ne zaradi voznika, ki ga lahko povozi in ga lahko ima na vesti celo življenje;

verjamem, da želiš dobro sebi in otroku, a mislim, da je bolje, da s tem učenjem še malo počakaš in ga raje še nekaj časa nadzoruješ v prometu in mu ne dovoliš samostojnega prečkanja ceste


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 15:15:36   
JozicaH
Tudi jaz ne bi dovolila, niti pod razno. Naj se določi neka meja, do katere je dovoljeno, potem naprej pa NITI POD RAZNO z vsemi možnimi sankcijami (seveda v dobro otroka, pri nas izključeno kako fizično kaznovanje). pri sestri je tudi cesta mimo hiše oz. parcele in ve, do kam lahko gre in niti malo čez tisto črto. Mogoče jo narišite s kredo ali čemerkoli. pri sestri je to nek rob uvozne ceste, še dovolj stran od samega cestišča. Je pa tako, da hči (2,5 let) že v tonu mojega glasu in verjetno mimiki ve, kdaj gre zares, poskusi enkrat, dvakrat, tako malo, na črti, malo čez, da vidi in po resnem strogem karanju, najprej razlagi, potem pa strogem NE in pika, nimaš izbire! Se kmalu konča, seveda pa ji dam opcijo, kje vse pa se lahko igra in da je dovolj prostora še na celi parceli.
Ko pa bo malo starešja, saj boš sama videla kdaj, pa bo to šlo brez kakršnihkoli bonbonov. SPloh tak način je popolnoma napačen ker ne bo šla čez cesto iz pravih razlogov, ker pač ne sme, ampak da bo dobila bonbon. Ko bo kdaj situacija, da bo videla, da bonboni niso opcija (da bo npr. z babi, ki nima bonbonov) bo seveda spet na cesti. Razmisli.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
22.9.2014 17:23:22   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu JozicaH)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 17:34:53   
malaMravljica
Pri nas gre cesta, ki povezuje vasi in kjer je sicer tabla 50, pa vcasih mislim, da bo raketa vzletela, ko kdo pelje mimo. No, cesta gre ob parceli mimo, ni tako, da stopis iz hise ven direkt na cesto. In sem mu govorila ne na cesto, stop, nevarno, ... ze od zacetka, takrat ko je sam zacel letat po dvoriscu. In to s povdarjenim tonom. Pri 3 letih mu je bilo ze jasno, da na cesto sam ne sme in mi tudi nikoli ni prisel na idejo, da bi sel sam na cesto.
Ce pri 3 letih tega se ne ve pac zacni sedaj. In ce gresta ven mu ze notri povej, da na cesto ne sme, da je nevarno. Ce bi ti zunaj pobegnil naprej ga posteno okregas in pobases in gres takoj nazaj notri. In zraven dobi tako pridigo, da ga drugic ze itak mine, da ti to spet ponovil.
In ko skupaj preckata cesto ga uci pravil, vedno na glas reces, da se pogleda levo, desno in se enkrat levo in potem hitro cez cesto.


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 17:39:30   
petea
Christin,
eno je, da otroka naucis preckati cesto, nekaj cisto drugega pa, da te mora pocakati ob cesti.
To pa, seveda, lahko toliko star otrok ze obvlada. Vsaj moji so. Brez bonbonov, le ob striktnih zahtevah po tem.

Ce le obstaja moznost, raje razmislite o ograji.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 17:47:31   
tashq
avtorica,zdaj si malo drugače napisala,ali pa sem jaz narobe dojela.
v prvem postu si pisala,da hočeš 3-letnika naučiti samega prečkati cesto,v drugem postu pa,da želiš,da ostane na dvorišču...
moj odgovor na prvo vprašanje je isti:3-letnik (po mojem mnenju) ne sme sam na cesto.pika!naj da roko in to je to.zakaj bi ga nosila čez cesto?
v drugem primeru,če želiš,da otrok ostane na dvorišču pa tudi svetujem podobno kot predhodnice:jasen NE vedno in veliko pogovarjanja o nevarnosti.dokler otrok tega ne skapira,je bolje,da ga imaš vedno na očeh. se mi zdi,da je z razlogom tisto,da mora še prvošolček s spremstvom v šolo.ti pa že triletnika?

mi imamo podobno:dvorišče in zraven cesto,kjer je omejitev celo 30 pa hm...redko kdo upošteva.šele pred parimi meseci sem ji začela toliko zaupati,da jo pustim samo na dvorišču,da skočim v hišo recimo lulat.pred tem niti pod razno,pa je zelo dojemljiva punca in ni še nikoli odtavala na cesto.je pri recimo 3 letih že "obvladala" prečkanje ceste in se dobro zaveda nevarnosti ceste.tudi vse prometne znake na naših sprehodih pozna.so pa že celo lansko leto v vrtcu dajali poudarek na prometu in tudi letos bodo nadaljevali.

< Sporočilo je popravil tashq -- 22.9.2014 17:49:16 >

(odgovor članu malaMravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 20:24:35   
m_o_i
ma kaki bonboniuser posted image
ne vem, kako je do danes zgledalo pri vas, ampak moj mulc odkar je shodil ve, da ko recem tak odsekano "cesta!"-se mora ustavit.
in ko recem tisto besedo se ustavi na tisti tocki,
zdaj smo ze malo bolj resno pri "poglej levo in desno"

ce je pa hisa direkt na cesto in se nisi/sta postavila ograje, pa postanita najprej vidva odgovorna, potem pa to pricakujta od otroka-in nic prej!

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu tashq)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
22.9.2014 21:54:06   
Stanislava_
Kot so napisale predhodnice - malo še počakaj,  dokler ne boš 105%, da zmore sam.

Jaz sem pri teh stvareh bolj plastična - pazi, drugače gre glava, dobesedno. Če si ne predstavlja, kaj to pomeni, mu pokaži prvega povoženega mačka na cesti.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
23.9.2014 8:36:14   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Stanislava_)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 8:46:55   
tashq
jaz sem to "uredila" tako,da ji že od takrat,ko sama hodi,dopovedujem,poučujem,razlagam itd. kaj je cesta,kaj to pomeni,kaj je nevarnost,kaj se lahko zgodi na cesti...in se je je prijelo.do takrat pa roka ali vedno na očeh in v dosegu rok.ni bilo potrebnih nobenih podkupovanj in je tudi ne bi podkupovala,ker pri varnosti je pač tako in pika!tudi za privezovanje s pasom je ne podkupujem,ampak je tako in pika!je samo 2x poskusila dati roko pod pas pa nikoli več.strog pogled,jasen NE skupaj z razlago in to je to.so stvari pri katerih se lahko pogajaš,pri nekaterih bo pa tako brez pogajanja.

avtorica,svetujem ti,da se z otrokom začni pogovarjati,veliko hodita SKUPAJ čez cesto,ob cesti...pa se ga bo enkrat prijelo.mogoče prej,mogoče kasneje.otrok mora dozoreti,da se zaveda nevarnosti-eni prej,eni kasneje.se sprašujem,če je moja skapirala zaradi moje "vzgoje"(ponavljanja v nedogled) ali pa je pač taka punca.mogoče bi tvoj otrok bil pri meni isti,kot je zdaj pri tebi.ne vem...se pa potrudi,da mu razložiš,kaj pomeni cesta.enkrat bo že skapiral.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 8:49:43   
bskrle
MI imamo pot 2 m od vrat in je mož malo bolj privil vrata, tako da jih mali otroci sami ne morejo odpreti in stopiti na cesto.
Drugače pa: vaja.

_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   [Brisano sporočilo]
23.9.2014 8:56:59   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu bskrle)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 10:18:58   
respect
če si tako zmedena kot pri pisanju postov,potem se ne čudim,da otroka ne moreš naučiti in da te ne uboga.
če nisi dosledna ne bo nič. Zato pa je to otroku igra in od tvoje vzgoje ne bo nič

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 10:35:18   
koala
3 letnik ne ve da je cesta nevarna???? Ne razumem. V moji očeh se prometna vzgoja začne od trenutka ko zapustiš porodnišnico. Ker mi pod prometno vzgojo spada tudi to, da smo prez pardona pripeti, VSI v avtomobilu. Res najpoznejši trenutek za začetek prometne vzgoje pa je ko otroka posedeš v športni del vozička, Takrat opazuje, ti pa mu razlagaš kako in kaj. Kar se pa tiče ostajanja na dvorišču oz ne uhajanja na cesto. Naša hiša je tik ob cesti, z dvorišča stopiš na cesto, direkt, sicer imamo ograjeno dvorišče, a ko je sin enkrat odšel sam na cesto (vrata so ostala odprta ker jih soseda ni zaprla), sem ga šla iskat, mu povedala da se to ne dela in ga odpeljala v stanovanje. Tisti dan več nisva šla ven. POedala sem mu zakaj sva v stanovanju. In si je zapomnui, pa je bil takrat star slabi dve leti in do zdaj ko je star 6,5 let še ni šel sam na cesto.

_____________________________

Nisem vedela
koliko ljubezni imam v srcu,
dokler me ni nekdo poklical MAMA

(odgovor članu respect)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 17:53:30   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i

ma kaki bonboniuser posted image
ne vem, kako je do danes zgledalo pri vas, ampak moj mulc odkar je shodil ve, da ko recem tak odsekano "cesta!"-se mora ustavit.
in ko recem tisto besedo se ustavi na tisti tocki,
zdaj smo ze malo bolj resno pri "poglej levo in desno"

ce je pa hisa direkt na cesto in se nisi/sta postavila ograje, pa postanita najprej vidva odgovorna, potem pa to pricakujta od otroka-in nic prej!

Podpis pod poboldano in vse ostalo tudi.
Kljub temu, da otroci pri treh letih že marsikaj razumejo, je to še zdaleč premalo, da bi se lahko tako zanesel na otroka, da bi bil pri teh letih sam na dvorišču ob prometni cesti, jo celo prečkali ali kaj podobnega. Otroci so impulzivna bitja- dosti bolj kot odrasli. Lahko mu še toliko zabijaš v glavo, kaj je prav in kaj ne, ko ga bo nekaj na drugi strani ceste pritegnilo, ko mu bo žoga skočila na cesto, ko bo skakljal okrog v svojem svetu, mu bo nehote dol mahalo pri treh letih, kaj vse se mu lahko zgodi na cesti in se bo brez velikih pomislekov podal čez njo. Takrat nastopiš ti.
Praviš, da ga ne moreš dvigovati itd. Ni ga treba, dovolj je da si zraven, si mu dober zgled in si na splošno tam, ker te on rabi. V tem primeru, bo šlo vse tako kot je treba, čisto spontano, brez hudega krega, sankcij itd. Furaj odgovorno starševsko vlogo , pa bo on tudi brez problema otroško.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 19:31:10   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: koala

3 letnik ne ve da je cesta nevarna???? Ne razumem. V moji očeh se prometna vzgoja začne od trenutka ko zapustiš porodnišnico. Ker mi pod prometno vzgojo spada tudi to, da smo prez pardona pripeti, VSI v avtomobilu. Res najpoznejši trenutek za začetek prometne vzgoje pa je ko otroka posedeš v športni del vozička, Takrat opazuje, ti pa mu razlagaš kako in kaj. Kar se pa tiče ostajanja na dvorišču oz ne uhajanja na cesto. Naša hiša je tik ob cesti, z dvorišča stopiš na cesto, direkt, sicer imamo ograjeno dvorišče, a ko je sin enkrat odšel sam na cesto (vrata so ostala odprta ker jih soseda ni zaprla), sem ga šla iskat, mu povedala da se to ne dela in ga odpeljala v stanovanje. Tisti dan več nisva šla ven. POedala sem mu zakaj sva v stanovanju. In si je zapomnui, pa je bil takrat star slabi dve leti in do zdaj ko je star 6,5 let še ni šel sam na cesto.


No, jaz se ne bi na to tako zanašala.....sicer pa imate ograjo....avtorica teme je nima......in triletnik lahko še komot zbezlja na cesto, ko recimo steče za žogico, ki mu je padla iz rokice, ko teče za ptičkom, muckom....

Ne vem sicer kake vunder kinde imate nekatere doma, vendar otrok pri tleh letih še ni tako "zelo razumen", da bi VEDNO vedel vse in pretehtal vse posledice......dovolj je pa lahko enkrat, da zbezlja na cesto, pa čeprav ve, da ne sme.....

avtorici teme pa svetujem......narediti ograjo.....pa boste mnogo bolj brezskrbni, ko boste na dvorišču......triletnika učiti, da sam prečka prometno cesto pa mi je malo mimo......jo pač moraš še nekaj časa prečkati z njim in ga držati za roko......

(odgovor članu koala)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 22:10:39   
Umma3



IZVIRNO SPOROČILO: JozicaH

Tudi jaz ne bi dovolila, niti pod razno. Naj se določi neka meja, do katere je dovoljeno, potem naprej pa NITI POD RAZNO z vsemi možnimi sankcijami (seveda v dobro otroka, pri nas izključeno kako fizično kaznovanje). 
 
Sankcijami??? Pravila??? A ni to malo preveč drastično? A res misliš, da lahko vse rešijo sankcije? A moramo res bit policijska država pri vsem? 
Ne strinjam se, da bi tako majhen otrok sam prečkal cesto, nič pa se mi ne zdi narobe, če mamica hoče svojega otroka naučit varnega prečkanja. Prej kot začnemo, prej bo osvojil zelo pomembo znanje, da bo ko bo večji resnično varen na cesti.  Vedno znamo bentit čez vsakogar, kaj pa raje konkretni predlogi, kako naj se tega loti? 
CHRISTINE veliko vztrajnosti, učenje skozi igro, z igračkami, vseeno pa ne še zaupat presoji tako majhnega drobižka. Res ni še zrel, da bi se tega lotil sam. bodi vedno zraven in ga uči z lastnim zgledom. tudi takrat ko se ti zdi, da ne gledea, gleda, zato vedno pomisli, kaj sama počneš na cesti. srečnoooooo

(odgovor članu JozicaH)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
23.9.2014 22:21:24   
LuLu
en primer prečkanja ceste pri mlajšem otroku... mojem... naučil se je pogledati levo desno v našem znanem bližnjem križišču. Nekak sem pomislila, da pa to sedaj razume, nakar pridemo v novo drugačno križišče pa je vse to "pozabil"
tako da, doma bo mogoče previden, ne bo pa na drugi cesti. Tudi na to je treba biti pozoren

(odgovor članu Umma3)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
24.9.2014 6:18:15   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Umma3

Sankcijami??? Pravila??? A ni to malo preveč drastično? A res misliš, da lahko vse rešijo sankcije? A moramo res bit policijska država pri vsem? 
Ne strinjam se, da bi tako majhen otrok sam prečkal cesto, nič pa se mi ne zdi narobe, če mamica hoče svojega otroka naučit varnega prečkanja. Prej kot začnemo, prej bo osvojil zelo pomembo znanje, da bo ko bo večji resnično varen na cesti.  Vedno znamo bentit čez vsakogar, kaj pa raje konkretni predlogi, kako naj se tega loti? 
CHRISTINE veliko vztrajnosti, učenje skozi igro, z igračkami, vseeno pa ne še zaupat presoji tako majhnega drobižka. Res ni še zrel, da bi se tega lotil sam. bodi vedno zraven in ga uči z lastnim zgledom. tudi takrat ko se ti zdi, da ne gledea, gleda, zato vedno pomisli, kaj sama počneš na cesti. srečnoooooo



In kje so v tvojem postu konkretni predlogi.....?

Konkretni predlog je recimo to, da ko prečkaš cesto (po možnosti na prehodu za pešce, tudi če je ta 50 ali 100 m vstran od tvoje hiše), se ustaviš pred prehodom za pešce in pogledaš na levo in desno, da se prepričaš, če ni avta, če gre avto stojiš in čakaš, da odpelje mimo.....in to GLASNO razlošiš vsakič otroku.....in to ponavljaš vsakodnevno nekaj mesecev oz. letuser posted image .....

< Sporočilo je popravil liliana -- 24.9.2014 6:21:54 >

(odgovor članu Umma3)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: prečkanje ceste in 3 letnik
24.9.2014 9:12:31   
tashq

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

In kje so v tvojem postu konkretni predlogi.....?

Konkretni predlog je recimo to, da ko prečkaš cesto (po možnosti na prehodu za pešce, tudi če je ta 50 ali 100 m vstran od tvoje hiše), se ustaviš pred prehodom za pešce in pogledaš na levo in desno, da se prepričaš, če ni avta, če gre avto stojiš in čakaš, da odpelje mimo.....in to GLASNO razlošiš vsakič otroku.....in to ponavljaš vsakodnevno nekaj mesecev oz. letuser posted image .....


še moj konkretni predlog:
ZELO pomaga, če čakajoči na prehodu dvigne roko.ja,se smešno sliši,ampak tako je.
ravno včeraj so v našem vrtcu delali "kolesarski izpit"(v bistvi so bili to 4-kolesniki) in je tisti, ki je to vodil,rekel,naj se obvezno dvigne roka-v tem primeru avtomobili vedno ustavijo. bom poskusila,ker v našem naselju moraš skoraj dobesedno izsiliti prednost(to,da stopiš na prehod),ker ti nihče! ne ustavi.in to na cesti pred šolo!si sploh ne predstavljam,kako 2-šolčki hodijo tam čez cesto...

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   [Brisano sporočilo]
29.9.2014 13:51:32   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu tashq)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?