|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pralne plenice in ekologija
13.1.2015 8:32:37   
zdrave ritke
O tem, ali pralne plenice manj ali bolj vplivajo na okolje od tistih za enkratno uporabo, je bilo napisanega že veliko. Zato strokovnjaki skušajo vplive na okolje oceniti preko analize življenjskega cikla obeh vrst plenic. Pri takšni analizi upoštevajo okoljske vplive proizvodnje, uporabe in potem, ko izdelek postane odpadek. A v primeru pralnih plenic in tistih za enkratno uporabo, tudi analize ne dajo enoznačnega odgovora. Ugotavljajo namreč, da se pralne plenice bolje odrežejo pri porabi surovin in odpadkih, medtem ko plenice za enkratno uporabo porabijo manj vode in električne energije. Britanska agencija za okolje v analizi življenjskega cikla plenic iz leta 2008 zaključuje, da so okoljski vplivi pralnih plenic lahko višji ali nižji od plenic za enkratno uporabo, kar je odvisno predvsem od načina pranja in sušenja. Starši lahko občutno znižajo vpliv na okolje tako, da:

- plenice sušijo na zraku kadarkoli je to mogoče,
- čim manjkrat uporabijo sušilec,
- ko menjajo naprave, izberejo energetsko učinkovitejše (A+),
- ne perejo plenic na temperaturi nad 60°C,
- perejo plenice v polnem stroju (tudi skupaj z drugim tekstilom),
- uporabljajo plenice še pri drugem otroku (izmenjava ali prodaja),
- s skrbnim doziranjem pralnega praška, uporabo pralnih oreščkov ali pralnih krogel.

Starši, ki se odločijo za plenice za enkratno uporabo, njihovega vpliva na okolje torej ne morejo spremeniti, medtem ko imajo starši, ki uporabljajo pralne plenice, na voljo vrsto možnosti, da te vplive bistveno znižajo.

Na trgu najdemo biološko razgradljive plenice za enkratno uporabo, ki jih je možno kompostirati. Zadrega nastane pri ugotavljanju kakovosti tako pridobljenega komposta, saj po izkušnjah iz EU praviloma presega dovoljene vsebnosti cinka v kompostu za neomejeno uporabo. Proizvajalci v otroške kreme namreč dodajo cinkov oksid, ker preprečuje vnetne reakcije in občutljivost kože na zunanje vplive. Vse plenice za enkratno uporabo, torej tudi biološko razgradljive, vsebujejo natrijev poliakrilat, ki ga ni možno kompostirati. Natrijev poliakrilat daje občutek suhosti v plenicah, krivijo pa ga za nastanek pleničnega izpuščaja in uroinfekta.

Otrok do kahlice porabi okvirno 5.000 plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kg odpadkov, ki večinoma končajo na odlagališčih, kjer razpadajo med 200 in 500 leti. Plenice za enkratno uporabo predstavljajo 2–3 % odpadkov iz gospodinjstev. V krajih po Evropi, kjer ločeno zberejo preko 80 % odpadkov ugotavljajo, da plenice predstavljajo 15 % mešanih ostankov. Ocenjujemo, da v Sloveniji letno nastane preko 38.000 ton odpadnih plenic, njihovo odlaganje pa nas vsako leto stane več kot 3,8 milijonov €.

Zdrave ritke na Vrhniki - izkušnje mamice s pralnimi pleničkami

Kako pomemben je bil ekološki vidik pri vaši odločitvi za pralne plenice?

_____________________________

Zdrave ritke so projekt Društva Ekologi brez meja, ki spodbuja uporabo pralnih pleničk.

Več o projektu: www.ebm.si/o/sl/projekti/zdrave-ritke in www.facebook.com/Zdraveritke
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pralne plenice in ekologija
15.1.2015 23:59:18   
Milni Mehurčki
Pri nama je bil ekološki vidik najpomembnejši. Res je, da se nisva spuščala v študije, ali so pralne plenice res bolj ekološke (zaradi porabe vode, elektrike in praška pri pranju), ampak saj zato so pa ekologi, a ne? Pa glede na to, da se o ekološkem vidiku uporabe (pralnih) plenic govori ne samo v Sloveniji, ampak v svetovnem merilu, potem verjamem, da je nekaj na tem.

Drug vidik je pa bil vsekakor finančni vidik. Glede na to, da si želiva več kot pa le enega otroka, imava namen te iste plenice, ki jih imava pri prvem, uporabljati še vsaj pri drugem, če ne tudi pri tretjem. In kolikor sem si izračunala strošek pralnih plenic (plenice, prašek, elektrika, voda, plenične predloge) in ga primerjala s stroškom plenic za enkratno uporabo (pri tem sem vzela ceno nekih Mullerjevih plenic), se nama sicer pri prvem nakup pralnih plenic ne bo povrnil, pri drugem pa definitivno. No, če bi pa upoštevala ceno Pampersk, se pa že pri prvem zelo hitro strošek nakupa pralnih plenic povrne in si na koncu v plusu.

(odgovor članu zdrave ritke)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Pralne plenice in ekologija
16.1.2015 15:12:49   
zdrave ritke

IZVIRNO SPOROČILO: Milni Mehurčki
Pri nama je bil ekološki vidik najpomembnejši.


user posted image

_____________________________

Zdrave ritke so projekt Društva Ekologi brez meja, ki spodbuja uporabo pralnih pleničk.

Več o projektu: www.ebm.si/o/sl/projekti/zdrave-ritke in www.facebook.com/Zdraveritke

(odgovor članu Milni Mehurčki)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Pralne plenice in ekologija
26.1.2015 11:16:58   
dinax
Tudi pri meni je odločitev za pralne pleničke precej povezana z ekološkim vidikom. Pri prvi hčerki sem jih začela uporabljati (imela sem sposojene). Zaradi atopijskega dermatitisa smo imeli zelo težave s kožo, zato smo jih nažalost opustili. Žal mi je, da nisem vstrajala malo dlje ali pa poskusila kasneje, vendar smo plenice takrat že vrnili. Sedaj, ko čakam drugega otroka, jih bom kar nekaj kupila, ker sem se trdno odločila, da jih bom uporabljala. Pranje in obešanje se mi ni zdel problem, prav v veselje mi je bilo gledati pleničke na vrvi! Po razmisleku za nazaj sem itak ugotovila, da je imela hčerka tudi v plenicah Moltex in DM nature plenicah večkrat rdečo rito, večkrat je imela gel razmazan po ritki, enkrat pa so bile v nekem paketu celo neke črne pike, ki so bile potem razmazane po celi ritki. Da ne govorim o enormnih količinah odpadkov. Na tem mestu moram opozoriti, da kljub temu, da moltex razglaša, da so plenice biorazgradljive, me je šokiralo, ko sem prebrala, da temu ni ravno tako. Ja, če bi kompostiru par plenic že mogoče, da bi razpadle, za redno uporabo pa ni šans, sploh na deponijah, kjer ni nobenega zraka.

Očitno sem se pri prvi hčerki precej slepila, da so te eko plenice za enkratno uporabo kakorkoli eko. Od tega je bolj malo res. Da ne govorim o Bamboo plenicah, ki jih med drugim (drago) prodajajo v BC - kaj je tukaj naravnega pri tej plastiki ne vem. Kar preberite si sestavo!

Zdravstveni vidik mi je tudi zelo pomemben. Sama imam tudi občutljiv ˝plenični˝ predel in sem ugotovila, da mi ustrezajo le iz organskega bombaža masmi vložki, kljub temu, da so manj vpojni kot običajni in ostanejo bolj vlažni (+ biorazgradljivi, ker ni nič plastike), logično, da enako velja tudi za otročke z občutljivo kožo. Samo nisem se znala spopasti z izpuščajem, ker sem bila neizkušena mamica.
Sedaj vem, da sem uporabljala tudi preveč detergenta, ki je lahko dražil mojo punčko (priporočeno za pranje pleničk je max pol predpisane doze detergenta), pa na začetku sem paničarila za vsako rdečino na ritki, za kar se kasneje naučiš, da zračenje rite naredi čudeže, če pa ne gre samo, pa še malo namažeš.

Ekološki vidik je zelo pomemben, vendar je zdravstveni vidik tudi zelo važen. Predstavljajte si sebe 24h/dan v plastičnih vložkih, ki bi bili okoli in okoli vaših genitalij in riti. Groza!

(odgovor članu zdrave ritke)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Pralne plenice in ekologija
26.1.2015 11:23:37   
dinax
Pa še denar:

kvazi eko plenice za enkratno uporabo so drage, zato se nakup pralnih plenic tudi finančno zelo izplača - vsaj 500 EUR (sem tudi sama preračunala), če te ne zanese v prekomerno eksperimentiranje z različnimi pralnimi plenic,ami kar seveda podraži zadevo.

(odgovor članu dinax)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Pralne plenice in ekologija
27.2.2015 23:16:06   
zdrave ritke
Mislite da znate uporabljati plenice za enkratno uporabo? Ste vedeli, da bi morali izločke v vsakem primeru odstraniti v WC? O tem pišejo tudi proizvajalci, ampak na ne najbolj vidnem mestu ...

https://www.youtube.com/watch?v=UlyH3lUXUSk



< Sporočilo je popravil zdrave ritke -- 27.2.2015 23:17:32 >


_____________________________

Zdrave ritke so projekt Društva Ekologi brez meja, ki spodbuja uporabo pralnih pleničk.

Več o projektu: www.ebm.si/o/sl/projekti/zdrave-ritke in www.facebook.com/Zdraveritke

(odgovor članu dinax)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Pralne plenice in ekologija
31.5.2015 20:31:01   
cappuccino
Ok,

po kar nekaj tednih vztrajnega študija pleničlarstva sem tudi jaz pred diplomo. user posted image

Odločila sem se za pralne! Prebrala sem vse protiargumetne, ki jih ni malo (!), pa me le niso prepričali.

Argumenti ZA:
- cena:
To, kar piše na racman strani, da se lahko prišpara do cca 1500 EUR vsekakor ne drži. Vsaj pri enem otroku ne. Pri povprečni količini 7 plenic/dan X365X2 jin nanese na 5110. Povprečna cena na pleničko za 1x uporabo pa je od 0,15 do 0,21 €. To je po mojem izračunu okoli 920 EUR na dve leti. Kar imajo napisanega o okoljskih taksah etc. pa je smešno, saj menda ne plačujemo te ekstra za plenice ;-)
Pri nakupu pralnih pa je vložek cca. 300-500 EUR, saj moramo prišteti še vodo, elektriko, plenične predloge in pa plenice za enkratno uporabo, ko pač brez teh ne bo šlo,... Morda bi se dalo ceneje, pri kitajcih na ebayu...
Torej, prihranek ni tako velik pri enem otroku, se pa vsekakor izplača tistim, ki planirajo dva (meni) user posted image

- ekologija: Pri meni velik faktor! Nihče mi ne bo rekel, da so pralne enako nesnažne, saj gre več vode in elektrike. Koliko co2 se pa porabi pri proizvodnji 5110 plenic v primerjavi z 20-30 pralnih? Pa vsi ti strupeni geli, barvila, belila etc. Plus še ena tona odpadkov, ki za njimi ostane....

- počutje:
Tudi sama ne morem uporabljati always vložkov, saj me plastika med nogami preveč moti. Zato sklepam, da tista plastična plenica tudi mojemu dojenčku ne bo preveč všeč.

- estetika:
Pralne so enostavno cute! user posted image


Po sreči bom mamica čez slab mesec in pol. Zato sem danes opravila nakup!

Za racmanke se še nisem odločila, saj je veliko o tem napisanega, da za novorojenče še niso. Pa kolegica, ki jih med drugimi ima, je dejala, da njej niso najboljše - subjektivno. Morda jih bom kasneje dokupila.
Tako sem vzela 10 bambusovih Littlelambs v velikosti 1, ki so na www.fill-your-pants.com po 5 funtov in 5 TotsBots bamboozle stretchies, ki so 9 funtov (http://www.babipur.co.uk), vednar so celo nagrajene in jih Angležinje in Američanke strašno hvalijo. user posted image Zraven še 4 role celuloznih predlog, nekaj boosterjev in trojne prekrivne hlačke. Obvezno sem na amazonu nabavila še diaper sprayer, ker nimam bane in se mi namakanje kakca v lavorju gravža. user posted image

O izkušnjah in uspehu oz. neuspehu poročam.

Lp vsem do takrat. In hvala, da ste mi z vsemi komentarji na forumih pomagale pri odločitvi. user posted image

< Sporočilo je popravil cappuccino -- 31.5.2015 20:35:39 >

(odgovor članu zdrave ritke)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Pralne plenice in ekologija
31.5.2015 20:48:31   
cappuccino

zdrave ritke: https://www.youtube.com/watch?v=UlyH3lUXUSk


Hvala za to. Še en argumet ZA!
Moram svojim pametnim sestram pokazat, ki so me tako prigovarjale, da bom imela preveč dela user posted image

(odgovor članu zdrave ritke)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Pralne plenice in ekologija
1.6.2015 22:07:17   
leeni
Draga Cappuccino,
mislim da si se odločila pravilno. Jaz sem imela pri obeh otrocih pralne plenice in sicer sem imela Racmanke in sem bila zelo zadovoljna. Mi je manj časa vzelo pranje kot odnašanje smeti in kupovanje plenic za enkratno uporabo. Oba otroka sta zelo hitro postala suha in je možno da tudi zaradi pralnih plenic. Drugače pa če imaš dobre podloge plenic ni potrebno dodatno namakat, ker samo podlogo vržeš v koš.
Sedaj pričakujem dvojčke in zaradi velike količine odpadkov sem se zopet odločila da bomo prali;) tako da kar se tiče samega vložka v pralne plenice mislim da se nam je zelo splačalo. Kdaj maš pa PDP? Js mam 24.6.

(odgovor članu cappuccino)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Pralne plenice in ekologija
4.6.2015 7:44:43   
cappuccino
Hvala za tudi te spodbudne besede. Od tako izkušene mamice še posebej cenjene.

Po dveh otrocih še dvojčka. To pa je bilo presenečenje, kaj? user posted image
Naj samo povem, da sem odraščala z dvema sestrama in smo statistično večja družina od večine. Smo se tudi kregali in ni bilo vedno lahko. Starši pa zmeraj malo v finančni stiski. Kljub temu so nas vse spravili do diplom in udobnega življenja.

Sedaj sem tako zelo hvaležna za to mojo veliko družino, ki je postala še večja. Starši pa v sedmih nebeseh z vsemi vnuki in vnukinjami. user posted image


Moj PDP je konec julija. Slab mesec za tabo. Naj nama mine z lepim zaključkom. user posted image

Lp, user posted image

< Sporočilo je popravil cappuccino -- 4.6.2015 7:50:20 >

(odgovor članu leeni)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Pralne plenice in ekologija
4.6.2015 8:14:38   
cappuccino
ZPStest otroških plenic za enkratno uporabo:
https://www.zps.si/index.php/mediji/izjave-za-javmost-2015/7410-zpstest-otroskih-plenic-za-enkratno-uporabo-ali-so-pri-nas-res-naprodaj-manj-kakovostne-plenice


"Izkazalo se je namreč, da se tudi v plenicah lahko pojavijo rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki (PAO oziroma z angleško kratico PAH) – predvsem v elastičnih delih (okrog nog) ter v zaponkah na sprednjem in zadnjem delu plenic, k sreči pa ne tudi na vpojnem delu."

"...preverili, ali plenice predvsem na zaponki vsebujejo nevarne kemikalije iz skupine policikličnih aromatičnih ogljikovodikov. Izkazalo se je, da je le dobra tretjina plenic brez kakršnih koli sledi kemikalij..."

(odgovor članu zdrave ritke)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Pralne plenice in ekologija
30.6.2015 9:58:15   
Lollipop86
No, mi smo uporabljali oboje...

Od svakinje sem dobila racmanke in hčerko v porodnišnici povila v eno od njih, ko sem jo prinesla domov. Se mi je zdelo, da ima ritko višje od glave, zato sem začasno te plenice opustila. Potem je prišla zima in ker nimava sušilca, jih nisva imela kje sušiti (bila sva v majhnem stanovanju v bloku). Tako da smo začeli s pralnimi plenicam pri okoli pol leta. Pa smo bili zadovoljni. Ponoči smo preventivno uporabljali tisto za enkratno uporabo, ker je ogromno lulala, pa je nisem hotela še ponoči previjati. Tako smo se navadili in nam je bilo v redu.
Vendar pa nam pralne plenice niso pripomogle k hitrejši suhosti - pri dveh letih smo začeli probavati s kahlo in straniščnim nastavkom, pa ni šlo. Na morje potem nismo odnesli pralnih plenic, ker sem jo imela večinoma brez, pa se mi ni dalo zbirati teh plenic 1 teden, da bi potem nesla prat. In ker je mala ostala pri plenicah, jaz pa sem se razvadila, smo pa še čez dan začeli uporabljati te za enkratno uporabo. Zdaj je končno brez - bila je pa potem stara kakih 2 leti in 8 mesecev, ko je zakapirala. Se mi pa zdi, da ni imelo nobene veze, katera plenička je - nič je ni motilo, če je bila mokra al pokakana. Rabila je samo čas.
Sem pa poleg racmank dokupila še več različnih firm. Pa so se mi, kar se tiče puščanja, najbolje obnesle racmanke. Bomo pa videli, katere bodo ustrezale zdaj drugemu otroku. Seveda nameravamo imeti pralne, bomo pa videli, kako nam bo zneslo :)
Računam pa na to, da bom zdaj kupila še kakšno drugo firmo, tudi te ostale slovenske, ki so prišle na trg.

(odgovor članu cappuccino)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Pralne plenice in ekologija
17.3.2016 20:24:11   
cappuccino
Ponovno lep pozdrav,

sedaj mamica 8m deklice user posted image sporočam svoje izkušnje s pralnimi plenicami.

Žal te niso preveč pozitivne. Ne vem, mogoče nisem pravih nabavila, ali pa nam pač ni bilo usojeno. Julija sem dobila zelo zelooo jokavo deklico, ki je že par dni po rojstvu bila sprejeta na pediatrijo, saj se tudi zdravnikom ni zdelo normalno, da tako joka. Na koncu je dobila (le) diagnozo kolike. Ves buden čas je jokala in se zvijala, imela strašne težave s prebavo in zelo glasne driskaste kakce kakih osem krat dnevno. Zaradi vseh težav prvi mesec niti pomisliti nisem imela časa na pralne plenice. Po mesecu dni pa smo jo le oblekli in, kot je napisala Lollipop86, je bila pralna plenička skoraj večja od nje.

Imam 10kom Little lambs št.1, 5kom. TotsBotsov št. 1 in 5kom Tots Botsov št 2. Uporabljala sem jih dobra 2 meseca, pa še to ne vedno. Ne ponoči in ne, ko sva se potepali. Tudi večkrat ni šlo, ko je imela vneto ritko, po kakem bolj kislem kakcu in predvem zato, ker je toliko kakala. Logično, če bi kakala manj, teh težav ne bi bilo. Takrat ji riti nisem dražila s pralno plenico ampak smo čakali kak dan, da se je koža pozdravila (pomaga puder).

Plenice so nas ovirale tudi pri pasenju kavic, ker potem ni želela biti na trebuščku. Jaz sem tukaj dala prednost pasenju kravic, saj samo v tem položaju dojenček razvija prave mišice, da se lahko kasneje začne plaziti. Zato jih tudi čez dan nisem vedno dajala gor. Pri 3-4m pa so št.1 počasi postajale premajhne. Uporabo sem počasi opustila. Št. dva tako še hranim za čas, ko bomo začeli odvajati.

Pa še en problem je pri pralnih, da danes več ne delajo oblačil za take velike riti. Jaz imam srečo, ker moji punčki leto dni stara sestrična posodi vsa oblačila. Teh sploh ne bi mogla nositi, če bi uporabljala pralne plenice. Potem bi morala nabaviti celo novo garderobo in bi s tem čisto izničila smisel varstva narave.

Sedaj uporabljam eko pleničjke Moltex. Te so razgradljive in če mislim na to, da več ne rabimo vode, elektrike in detergentov, niti ni takšna velika razlika v onesnaževanju - se vsaj tolažim. user posted image

Če pa bi sedaj nabavljala pralne pleničke, potem vsekakor št. dva, ker jih lahko začne prej uporabljati in jih ne preraste tako hitro...

To je moja izkušnja. Naj si vsak ustvari svoje mnenje.

Lp in več sreče drugim.

P.S.: So pa prekrivne hlačke veliko boljše kot kopalne plenice, ko se gremo kopat. Potem samo vložke menjujem, ko pridemo iz vode in jih kasneje doma operem. Ni treba tistih hlač gor vlačit ampak se lepo s pritiskači zapre... Aha, pa pranje plenic ni nič kaj bolj nagravžno kot delo z nepralnimi. Posrano rit mora vsaka mama počistit.. user posted image


< Sporočilo je popravil cappuccino -- 17.3.2016 20:36:24 >

(odgovor članu Lollipop86)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?