|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Gripa


Gripa je akutno obolenje dihal, ki se zelo hitro širi v obliki epidemije v zimskih in spomladanskih mesecih. V primeru »nove gripe« pa govorimo celo o pandemiji.



Povzročitelj gripe je virus influence, ki se prenaša s kužnimi kapljicami ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo.
 

Znaki obolenja

 

Znaki obolenja se razvijejo približno tri dni po okužbi z virusom gripe. Okužbo spremlja mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki ponavadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Možne posledice bolezni

Virus gripe poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot posledica okužbe z gripo razvije bakterijska pljučnica, ki lahko resno ogrozi zdravje našega malčka.


Nega in zdravljenje obolelega otroka

Otrok, ki je zbolel za gripo, potrebuje počitek in pitje velikih količin tekočine. Seveda pa v času bolezni ne sme obiskovati kolektivnega varstva, da preprečimo razširjanje virusne okužbe.

Preventivna zaščita otroka

Našega malčka lahko proti gripi zaščitimo tako, da uživa čim več sadja in zelenjave ter s skrbnim umivanjem naših in malčkovih rok, kar onemogoča prenos okužbe. Poskusimo se izogibati zaprtih prostorov. Najbolj zanesljiva zaščita pred gripo pa je cepljenje.

Cepljenje otrok proti gripi

Cepljenje je priporočljivo za majhne otroke, ki so stari od 6 do 23 mesecev, otrokom z določenimi kroničnimi obolenji in otrokom, ki so daljši čas zdravljeni s salicilati. Cepljenje se priporoča tudi otrokom, ki obiskujejo kolektivno varstvo, saj le tako lahko preprečimo širjenje bolezni. Cepljenja otrok se ne priporoča ob povišani telesni temperaturi ali prebolevanju akutne bolezni, dokler se stanje ne izboljša.

Vir: IVZ




Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Norice
Naslednji članek: Klopni meningoencefalitis



Pripomočki


Natisni

Prijavi se in oceni članek

Št. ocen: 2

Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Norice
Naslednji članek: Klopni meningoencefalitis





.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?