|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Klinične aplikacije matičnih celic, pridobljenih iz krvi in mozga pri nemalignih boleznih

Neocelica, 24.1.2010
Zdravljenje z matičnimi celicami se hitro razvija, kar je vzbudilo navdušenje in upanje, obenem pa tudi povzročilo zmedo in včasih nasprotujoče si rezultate pri delu ter v znanstveni literaturi. Raziskava veliko vrst matičnih celic kaže na velik uspeh, vendar njihova klinična uporaba zaostaja zaradi etičnih pomislekov oz. težav pri pridobivanju oz. varnemu širjenju zadostnih količin celic. Nasprotno pa klinične indikacije matičnih celic, pridobljenih iz krvi in kostnega mozga, ki jih lahko enostavno in varno pridobimo, hitro naraščajo.

image
/11


Ekipa Oddelka za imunoterapijo na Severozahodni univerzi za medicino Feinberg v Chicagu je v nedavni študiji zbrala nove nemaligne, nehematološke klinične indikacije za uporabo matičnih celic, pridobljenih iz krvi in iz kostnega mozga. Dokaze so pridobivali s preiskovanjem več elektronskih baz podatkov (MEDLINE, EMBASE, Science Citation Index), s pregledom spletne strani ameriške Zvezne agencije za prehrano in zdravila (FDA) in spletnih strani državnih Inštitutov za varovanje zdravja. Na ta način so želeli najti študije o uporabi hematopoetskih matičnih celic (HSCs) pri zdravljenju avtoimunskih, srčnih ali žilnih bolezni, ki so bile objavljene od januarja 1997 do decembra 2007. Poleg tega so ročno pregledali še referenčne sezname kliničnih raziskav, članke v revijah, knjižice z zapisniki in poročila FDA ter stopili v stik z avtorji raziskav in farmacevtskimi podjetji.


Od zbranih 926 poročil so 323 primerov pregledali glede izvedljivosti in toksičnosti, tudi tiste z majhnim številom bolnikov, vmesna ali znotraj študijska poročila ter poročila o raznovrstnih boleznih, zdravljenju bolezni po ponovni pojavitvi, toksičnosti, mehanizmih delovanja in mobilizaciji matičnih celic. Drugih 96 so ocenili glede na rezultate.


Matične celice požete v krvi ali mozgu lahko, če so rabljene kot prečiščene hematopoetske oz. kot mezenhimske matične celice ali pa kot nespremenjeni oz. neprečiščeni proizvod, ob določenih pogojih pri izbranih bolnikih povzročijo izboljšanje zdravstvenega stanja pri nekaterih avtoimunih boleznih in srčno-žilnih motnjah. Klinični poskusi so potrebni, da se ugotovijo najprimernejši celični tip, odmerek, metoda, čas vnosa in škodljivi učinki odraslih hematopoetskih matičnih celic za te in druge nemaligne motnje.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
15
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4



Prihodnost regenerativne medicine
Pred nekaj leti je postal jezik povprečnega Slovenca bogatejši za frazo "matične celice", ki s čarobnim prizvokom ...
9 mesecev ali vse življenje?
photo
Izkušnje zagotavljajo varnost. Pomembno je, da zaupate ustanovi, ki hrani matične celice vašega novorojenčka.




Takoj po menstruaciji?
qloq

Imam eno bolj splošno vprašanje, zanima me namreč kakšna je pri ženski možnost zanositve takoj po menstruaciji, kakšen dan ali dva ali 5.dni po mesnstruaciji ali je možnost večja ali manjša?

Da (60%)

Ne (9%)

Mogoče (12%)

Nevem (5%)

Obstaja (13%)

Ali je sploh ni (1%)


Število vseh glasov: 108

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!