Ringaraja
Dogodki Mali oglasi Recepti
Povej naprej...
Ti je stran všeč?
Shrani jo ali jo
deli s prijatelji!

Oglasno sporočilo

Nahajate se: Otrok in družina


Preberite članke iz te številke:
Uvajanje goste hrane
Učenje plavanja novorojencev
Vsebina revije Otrok in družina november 2006

VSEBINA REVIJE OTROK IN DRUŽINA – NOVEMBER 2006

KOLUMNA
8 Pikaloponice: Mistično, logično ali oboje?

OSEBNO
10 VLASTA NUSSDORFER: Varuh je svetilnik, ki sveti in je vedno tam

TEMA MESECA
OTROCI IN PRVI NOVEMBER
12 Prižgiva svečko
14 Ko smrt poseže v družino

NOVO ŽIVLJENJE
16 Čas za prvo kašico
20 Učenja plavanja novorojencev

NAŠI DROBIŽKI
22 Iz prakse: Okužbe dihal
24 Feng šuj v otroški sobi

ŠOLSKA TORBA
26 Novosti v šolstvu: Šola po meri vsakega otroka?
30 Iz prakse: Biti najboljši

NAJSTNIKI
32 Najstništvo – čas novih sintez
34 Vozniški izpit – sanje vsakega najstnika

V ZAVETJU DRUŽINE
36 Kaj da otroku mati in kaj oče?

REZERVIRANO ZA NAJU
38 Kdaj sva zrela za otroka?

ZDRAVJE
40 Novost – ultranizkodozna kontracepcijska tabletka
44 Zdrava družina: Ples – ko šport postane umetnost
46 Čaji – blagi, a učinkoviti

POTEPANJA
52 Po zlata jabolka v Strunjan …
54 Islandija
59 Predlogi za kratkočasje: Kam v novembru

USTVARJALNA KUHINJA
58 Na odru: Okostnjaška opera in Muca copatarica
59 Knjižne novosti

VALOVI DOMIŠLJIJE
60 Fotolepljenka
61 Šolska glasila
62 Prispevki šolarjev

TO IN ONO
64 Dotik narave: Krizanteme niso samo bele
66 Nasveti
68 V slast: Losos z rižem basmati
70 Obvestila
72 Križanka

KDOR SE ZADNJI SMEJE
74 Tomo Kočar: Odmor


KRATKA PREDSTAVITEV VSEBINE

STRAN 12 do 15: Otroci in prvi november
V novembru se spominjamo tistih, ki niso več med nami. Smrt prizadene vsakogar in z njo se je potrebno soočiti. Univerzalnega recepta, kako se spoprijeti z izgubo nam, drage osebe ni, pomembno pa je, da si dovolimo biti žalostni in se tako soočimo z resničnostjo smrti. Pogosto pozabljeni žalovalci so tudi otroci, ki jih izguba prav tako prizadene. Marsikdaj skušamo starši izgubo bližnjega oviti v tančico skrivnosti in s tem omiliti otrokovo žalost, to pa otroke samo še bolj zbega. V temi meseca smo se zato posvetili temu, kako otroku razložiti pomen žalovanja, kako odgovoriti na otrokova vprašanja ob izgubi ljubljene osebe in kako mu predstaviti dan, ko se spominjamo naših pokojnih.

STRAN 16: Čas za prvo kašico
Mnenja o tem, kdaj je pravi čas, da začnemo v otrokovo prehrano uvajati tudi gosto hrano so deljena. Nekateri nasprotujejo prezgodnjemu uvajanju prvih kašic, spet drugi pravijo, da je potrebno z raznovrstnimi okusi začeti čim prej. Za gosto hrano je pomembno izbrati pravi, načeloma čim poznejši čas. Zelo zgodnje uvajanje goste hrane otroku sicer ne bo telesno škodovalo, lahko pa škoduje njegovim bodočim prehranskim navadam. Kaj je pravzaprav tisto, kar je potrebno upoštevati, preden začnemo dodajati prve kašice?

STRAN 22: Okužbe dihal
Pred vrati so čudoviti zimsko obarvani in s snegom pobeljeni meseci, ki pa žal s seboj prinašajo tudi marsikatero nevšečnost. Pa s tem ne mislim le snežnih zametov ali poledenelih cest, ki nam vsekakor povzročajo hude preglavice. V mislih imam nekaj, kar staršem v zimskih mesecih dela še večje skrbi – ko njihov malček prične smrkati, ko zaradi zamašenega noska težko diha, ko tako kašlja, da komaj pride do sape, ali pa ne more spati, ker ga kuha vročina.
Akutno vnetje dihal je najpogostejše obolenje, s katerim se starši srečujejo pri svojih otrocih. Otroci so v primerjavi z odraslimi bistveno bolj dovzetni za kakršnekoli okužbe. Bolezen se lahko pri otrocih različnih starosti kaže zelo različno, čeprav gre za istega bolezenskega povzročitelja. Isti virus lahko pri večjih otrocih povzroči le običajen prehlad, pri mlajših pa zelo hudo pljučnico.

STRAN 26: Šola po meri vsakega otroka?
Pred poletjem spremenjeni zakon o osnovni šoli je prinesel kar precej sprememb. Uvedel je dve ocenjevalni obdobji, za učence, ki bodo spomladi končali devetletko, bodo veljala drugačna merila za vpis na srednjo šolo, šole lahko izbirajo oblike diferenciacije in niso prisiljene izvajati nivojskega pouka.

STRAN 38: Kaj da otroku mama in kaj oče
Da je odnos med materjo in otrokom bistven za otrokov razvoj, je skozi zgodovino raziskovanja družine potrdilo že veliko študij. V zadnjih letih se vedno več govori tudi o pomembnosti stika, ki ga z otrokom vzpostavi oče. Neizogibno je, da sta oba od staršev, tako mama kot oče, glavna nosilca, graditelja otrokove psihične strukture. Vsak od njiju vzpostavi z otrokom svojski odnos, ki se pokaže že kmalu po rojstvu in traja do konca življenja.

STRAN 44: Ultranozkodozna kontracepcijska tabletka – novost na slovenskem trgu
V Sloveniji se ne moremo pohvaliti s prav pestro izbiro kontracepcijskih sredstev in zdravil; tako ženske nimajo možnosti tolikšne izbire kot v drugih, bolj razvitih državah. Tista najsodobnejša, ki pridejo do nas, pa so po navadi na voljo le samoplačniško. Tako imamo primer, ko je v svetu že nekaj let uveljavljena nizkodozna kontracepcijska tableta farmacevtske družbe Schering na voljo le samoplačniško; njena posebnost je nov hormon drospirenon, ki se je poleg svoje osnovne naloge, to je zaščite pred neželeno nosečnostjo, izkazal še z dodatnimi koristmi. Ista farmacevtska družba je razvila novo, ultranizkodozno kontracepcijsko tabletko, ki je na slovenski trg prišla v septembru. Ženska jo lahko dobi na recept, vendar jo mora sama plačati. Pozanimali smo se o njenih lastnostih, tako pri proizvajalcu kot pri domači strokovnjakinji, doc. dr. Bojani Pinter, dr. med., specialistki ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

 

 
Copyright 2001-2014 Ringaraja.net, Danu d.o.o. | ISSN 1854-5335

Ringaraja po Evropi:
Italija: [Concepimento, gravidanza e bambini - MioBambino.it] BIH: [Zatrudnjivanje, trudnoća i djeca - Ringeraja.ba]
Hrvaška: [Zatrudnjivanje, trudnoća i djeca - Ringeraja.hr] Srbija: [Zatrudnjivanje, trudnoća i deca - Ringeraja.rs]