Ringaraja
Dogodki Mali oglasi Recepti

Nahajate se: Zanositev

Darija Strah, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Sanje o diagnostičnem centru so bile dolgo časa moje spremljevalke. Po več kot desetletju dela na področju ginekologije in porodništva, nenehnem izobraževanju doma in v tujini, rojstvu hčere in sina ter odločitvi za delo na drugačen način je nastal Diagnostični center Strah, ki ga odlikujejo znanje ter vrhunska ultrazvočna in ginekološka oprema. Svoje delo bom nadaljevala v mirnih prostorih, kjer bo ženska varna, slišana, natančno pregledana in obdana z novim upanjem. Za svoje zdravje ali zdravje še nerojenega otročička. Upam, da bomo lahko z resnim in odgovornim odnosom do dela, poštenostjo do sočloveka in Hipokratove prisege uresničili edino nalogo, ki si jo mora zadati vsak zdravnik: pomagati in slišati, pomiriti in ozdraviti. Več...
Kaj lahko vidimo s 3D/4D ultrazvočnim pregledom obraza pri plodu?
S 3D/4D prikazom obraza izključimo možnosti razpoke ustnic ali trdega neba in ocenimo obrazne kosti. Ustnice so že razvite, vidne so zasnove zob, obrazek postaja okrogel. S 4D prikazom vidimo premike in izraze obraza. Oči so še zaprte, a dobro lahko zaznamo različno vedenjsko mimiko: blage nasmehe, odpiranje ust in zehanje, požiranje, mrščenje, sesanje palca. Od 24. tedna dalje buden plod dobro zaznava zvoke in se na materin glas odzove z iztegom rok ali nog. Pogled na dobro izoblikovan obraz in opazovanje plodovih čustvenih izrazov omogoči močno čustveno medsebojno navezavo bodočih staršev in otročička.
Kaj je nuhalna svetlina (NS) in kakšne nepravilnosti lahko odkrijemo?
Ultrazvočna preiskava v 11.-14. tednu nosečnosti predstavlja temelj za odkrivanje Downovega sindroma in drugih prirojenih nepravilnosti. NS je razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem zatilju. Večja NS pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti, pogosto srčne napake, ko NS preseže 3,5 mm. Ob povečani NS dodatno ocenimo nosno kost ali pretoke v žilah srca in jeter ali izmerimo obrazni kot. Nosna kost pri zarodkih z DS zakosteni precej kasneje in ob pregledu v tem času še ni vidna. Zato govorimo o odsotni nosni kosti in tveganje za DS se izjemno poveča.
Več >>
 
Copyright 2001-2014 Ringaraja.net, Danu d.o.o. | ISSN 1854-5335

Ringaraja po Evropi:
Italija: [Concepimento, gravidanza e bambini - MioBambino.it] BIH: [Zatrudnjivanje, trudnoća i djeca - Ringeraja.ba]
Hrvaška: [Zatrudnjivanje, trudnoća i djeca - Ringeraja.hr] Srbija: [Zatrudnjivanje, trudnoća i deca - Ringeraja.rs]