|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rotaviroze - Pri preprečevanju je najpomebnejšša higiena



avtor: prim. mag. Breda Zakotnik dr.med.spec.pediat.


Rotavirusno cepivo je priporočljivo za vse otroke. Cepivo ščiti predvsem pred težjo obliko črevesne okužbe z rotavirusom.



Večina otrok, ki obiskujejo vrtec, se z rotavirozo sreča v prvem ali drugem letu obiskovanja vrtca – otroka je vsekakor priporočljivo cepiti, če bo šel kmalu v vrtec ali če ima sorojenca, ki ga že obiskuje. Kakšne okužbe so to in kako jih preprečujemo, smo se pogovarjali s prim. mag. Bredo Zakotnik, dr. med., spec. pediatrije, s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC v Ljubljani.

Rotaviroze so okužbe, ki jih povzročijo rotavirusi. To so majhni okrogli virusi, ki povzročijo okužbo v zgornjem delu tankega črevesa. Najpogosteje obolevajo otroci, stari od štiri mesece do tri leta, je povedala dr. Zakotnik. Znaki in simptomi rotaviroze so vročina, bruhanje in huda driska. Posledica tega je pogosto dehidracija otroka. »Rotaviroze so drugi najpogostejši razlog za hospitalizacijo otrok pri nas. Razlog za to ni rotavirusna okužba, marveč dehidracija, ki je njena posledica. Če otrok deset_krat na dan odvaja velike količine blata, bruha in ne pije dovolj, je posledično slabo hidriran. Takega otroka zadržimo v bolnišnici, kjer poskrbimo za nadomeščanje tekočin in uravnavo elektolitsko-kislinskega ravnotežja v telesu, pogosto z infuzijo neposredno v žilo,« pove mag. Zakotnik. Zaradi ustrezne zdravstvene oskrbe pri nas okužbe z rotavirusi tako rekoč ni smrtno nevarna. Rotavirusne okužbe se pojavljajo sezonsko. Število bolnikov se začne povečevati jeseni, največ pa jih za rotavirozo zboli v prvih treh mesecih leta.

Ukrepi za preprečevanje okužb z rotavirusi

Rotavirusi se izločajo z blatom ves čas otrokove driske, zato morajo biti starši v tem obdobju zelo pozorni in poostriti higienske ukrepe, je jasna dr. Zakotnik. Največkrat se rotavirusi izločajo v blatu sedem dni, lahko pa tudi dlje. Najpomembnejši ukrep je, da pazimo, kako ravnamo s plenicami, saj utegnemo z njimi onesnažiti vse stanovanje. Pomembno je, da jih nemudoma odvržemo v za to namenjeno posodo. Drugi pomemben ukrep pri preprečevanju okužbe z rotavirusi je temeljito umivanje rok: vsaj dve minuti pod tekočo vodo in z milom. Ker rotavirusi ne preživijo dolgo le na rokah, temveč tudi na površinah, prim. Zakotnik staršem otrok z rotavirozo svetuje, naj v času bolezni temeljito in redno čistijo vse površine v stanovanju, saj bodo le tako tudi fizično odstranili viruse. Če smo pri teh ukrepih dovolj temeljiti, v domačem okolju razkuževanje ni nujno.

 

Cepljenje je učinkovita zaščita

Cepljenje proti rotavirusom pri nas ni uvrščeno v obvezno zdravstveno shemo cepljenja otrok, vendar je zelo priporočljivo, pravi sogovornica. Zato je pomembno, da se starši že takoj po otrokovem rojstvu seznanijo s to možnostjo zaščite pred rotavirusi in otroka v dogovoru z izbranim pediatrom začnejo dovolj zgodaj cepiti. Cepljenje se lahko začne po dopolnjenem šestem tednu življenja, po veljavnih priporočilih pa ga je treba zaključiti do šestega meseca starosti. Otrok cepivo popije, zato cepljenje ni neprijetno. »V Sloveniji sta na voljo dve cepivi proti rotavirusom, izdelka dveh proizvajalcev. Obe cepivi sta živi, pripravljeni iz tako preurejenih rotavirusov, da cepivo ne more povzročiti bolezni, ponuja pa zelo dobro zaščito, ki po do zdaj znanih podatkih traja vsaj tri leta. Cepivo torej otroke dobro ščiti v obdobju, ko jih rotavirusne okužbe najbolj ogrožajo.«

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS je bilo v letu 2008 v Sloveniji prijavljenih 1538 primerov rotaviroz pri otrocih do 5. leta, 1161 otrok do 5. leta starosti je bilo zaradi rotaviroze hospitaliziranih. V Sloveniji je kar 67,5 % otrok, ki so v starosti do 5 let zaradi rotaviroze sprejeti v bolnišnico, mlajših od dveh let.

 

Neželeni učinki cepiva

Cepljenje je priporočljivo za vse otroke, zlasti za tiste, ki bodo obiskovali kolektivno varstvo, in tiste, katerih starejši sorojenci so vključeni v varstvo.

 

Neželeni učinki cepiva proti rotavirusom so resda možni, vendar so praviloma blagi, pravi dr. Zakotnik: »Večina otrok zelo dobro prenaša cepljenje, v nekaterih primerih pa lahko pride do povišane temperature, blage driske, bolečin v trebuhu, slabšega teka, ali nerazpoloženosti.«

Pogostnost okužb z rotavirusi

Rotavirusne okužbe so razširjene povsod po svetu, rotavirus pa spada med najpogostejše povzročitelje težje driske pri otrocih. Po oceni iz leta 2007 zaradi rotavirusne driske vsako leto obišče zdravnika 25 milijonov otrok, mlajših od pet let, od tega jih dva milijona hospitalizirajo.

V nerazvitih deželah zaradi rotavirusne okužbe vsako leto umre približno 440 tisoč otrok. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS je bilo leta 2006 v Sloveniji prijavljenih 1487 primerov rotaviroze pri otrocih, mlajših od pet let, pa jih je bilo1826.

 

Vir: VIVA

PRILOGA • NOVEMBER 2009, številka 192, leto XVII




Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Projekt otroški vrtovi
Naslednji članek: Ni razloga, da otrok ne bi bil cepljen



Pripomočki


Natisni

Prijavi se in oceni članek

Št. ocen: 1

Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Projekt otroški vrtovi
Naslednji članek: Ni razloga, da otrok ne bi bil cepljen





.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?