|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Rotavirusi so zelo kužni virusi, ki povzročajo črevesno nalezljivo bolezen. Hitro se širijo ter lahko povzročajo izbruhe in epidemije v vrtcih, domovih za ostarele, med medicinskim osebjem, itd. Kakšni so znaki, posledice, kakšna je nega in zapščita?

image
/11


Rotaviroze ogrozijo predvsem zdravje naših malčkov in so drugi najpogostejši razlog za hospitalizacijo otrok pri nas.


Znaki obolenja

Bolezenski znaki se pojavijo po enem do treh dni po okužbi. Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, pojavijo pa se lahko tudi znaki podobni prehladnim obolenjem. Obolenje povprečno traja od 5 do 7 dni. Najbolj dovzetni in ogroženi za rotavirusne okužbe so zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let. 


Možne posledice bolezni

Zaradi izgube tekočine, ki je posledica bruhanja in driske, hitro pride do izsušitve, ki otroka življenjsko ogroža. Ker obstaja več različnih tipov rotavirusov, so možne tudi ponovne okužbe, vendar pa ponavadi niso tako resne kot prva. Po preboleli bolezni se virusi v visokih koncentracijah izločajo z blatom od nekaj dni do 14 dni, lahko tudi dlje.


Nega in zdravljenje obolelega otroka

Pomembno je, da otrok, ki je zbolel za eno izmed rotavirusnih okužb ostane doma, torej ga ne puščamo v kolektivno varstvo, saj je možnost prenosa virusov velika. Ker otrok pri takšnem obolenju izgubi velike tekočine, je potrebno zadostno uživanje tekočine. V lekarnah so na voljo tudi različne raztopine, ki nadomeščajo izgubljeno tekočino in elektrolite. Ker drisko in bruhanje povzroča virus, bolezni ni možno zdraviti z antibiotiki. Po ugotovitvah zdravnikov tudi zdravljenje z živalskim ogljem ni smiselno. Ob obolenju pa se je seveda nujno posvetovati z izbranim pediatrom.


Preventivna zaščita otrok

Rotavirusne okužbe se prenašajo z osebe na osebo na več načinov, vendar je najpogostejši vzrok telesni stik. Okužbe se lahko prenašajo tudi posredno iz onesnaženih površin, ko se osebe dotikajo okuženih predmetov, površin, igrač. Širjenje virusa lahko preprečimo ali ublažimo s pravilnimi higienskimi ukrepi. Vedno več pediatrov pa priporoča pravočasno cepljenje, ki je najučinkovitejša zaščita proti rotavirusnim okužbam.


Cepljenje proti rotavirusnim okužbam

Cepivo proti okužbi z rotavirusi je namenjeno otrokom med 6. tednom in 6. mesecem starosti. Otrok lahko prejme prvi odmerek cepiva, ko je star 6 tednov ali več, s cepljenjem pa je potrebno zaključiti do 6. meseca starosti. Cepiva proti okužbi z rotavirusi se ne daje z injekcijo, temveč vbrizga v usta. Potrebna sta dva oziroma trije odmerki, med katerimi morajo miniti vsaj 4 tedni. Poleg cepiva proti okužbi z rotavirusi lahko otrok sočasno prejme  tudi druga cepiva, ki so del programa cepljenja, kot so cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju, cepivo proti hemofilusu influence tipa b, inaktivirano cepivo proti otroški paralizi, cepivo proti hepatitisu B in cepivo proti pnevmokoknim okužbam.


Vir: IVZ

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
22
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
9
Zakaj je pomembno učenje čuječnosti v vrtcu?
V današnjem življenju vse preveč hitimo, pozabimo pa se zaustaviti, prisluhniti sebi ter okolici. Otrokom zato želimo pr...
8
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?