|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšni copati so najbolj primerni za v vrtec?

Metka Troha, 25.8.2023
Preden se odpravite po nakupih ali potegnete iz omare »podedovane« copatke za v vrtec, preverite, kateri copati so dobri copati za razvoj otrokove nogice. Za nasvete smo povprašali strokovnjakinjo za gibalni razvoj otrok, Špelo Gorenc Jazbec.

image
Copat za v vrtec mora biti mehek, nizek in nikakor ne sme biti podoben čevlju, pravi strokovnjakinja. (Freepik.com)
/11


Vsekakor je za razvoj otroka najbolje, da je čim več bos, vendar v vrtcu to po navadi ne gre, saj vam že na uvodnem sestanku priporočajo, da naj ima otrok v vrtcu obute copatke. Otrok v varstvu dnevno preživi precej časa, kar pomeni, da bo obutev na njegovi nogi več ur, zato je zelo pomembno, da takšna obutev oziroma copatki podpirajo zdrav razvoj otrokovega stopala in drže, pravi Špela Gorenc Jazbec, diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave. Z nami je delila nasvete o najprimernejših copatkih, ki jih priporoča za otroka v času, ko bo v vrtcu.

 

Kakšni morajo biti copatki za v vrtec, da podpirajo zdrav gibalni razvoj?

Špela Gorenc Jazbec: Copatki za v vrtec naj bi bili čim bolj mehki. S tem ko otroku izberemo mehke copatke, podpremo naravno pot razvoja otroških stopal. Z mehkimi copatki vplivamo na samo aktivnost in s tem kakovost razvoja stopal. Bolj kot je copatek trd, visok, bolj je stopalo neaktivno. Poleg tega pa copati s trdimi podplati, trdimi opetnicami, visokimi oporami čez gleženj, onemogočajo pravilne gibalne vzorce stopal, oziroma nog kar v celoti in hkrati precej ovirajo prosto igro otrok. Otroci v vrtcu in doma namreč veliko časa preživijo med igro na tleh in če imajo obute trde copate, jih to med njihovo igro lahko precej ovira in vsiljuje napačne gibalne vzorce in držo.

 

PREBERITE TUDI: Prvi koraki - kakšna je prava obutev za otroka?

 

Je pomembno, kako se copatki obujejo (ježek, elastika ...), da je lahko otrok čim bolj samostojen pri obuvanju in sezuvanju?

Špela Gorenc Jazbec: Vsekakor v vrtcu, kakor tudi doma, stremimo k temu, da bi bil otrok v opravljanju svojih vsakodnevnih aktivnosti čim prej čim bolj samostojen. Torej je zaželeno, da so copatki narejeni tako, da jih otrok lahko enostavno obuje in sezuje. Vezalke na copatkih ali kakšen drugačen zapleten način zapenjanja pri malih otrocih vsekakor ni dobrodošel. Za to bo dovolj časa kasneje. Mogoče so res najboljša izbira copatki na elastiko ali kaj podobnega, kajti ježek se med igro hitro lahko kam zatakne in odpne.

 

copati za v vrtec 

Copatki naj bodo enostavni za obuvanje in sezuvanje. (FOTO: Arhiv)

 

Kakšne copatke bi odsvetovali?

Špela Gorenc Jazbec: Vsekakor bi odsvetovala copate s trdimi in debelimi podplati, s trdo opetnico, copate, ki segajo čez gleženj. Tudi copate, ki imajo na podplatu razne trde podporne loke in podobno. Copat mora biti mehek, nizek in nikakor ne sme biti podoben čevlju. Copat mora biti tudi ustrezne velikosti, ne premajhen in ne prevelik.

 

copati za v vrtec

Copatki naj bodo iz čim bolj naravnih materialov, s podplatom iz nedrsečega materiala. (FOTO: Arhiv)

 

Iz kakšnega materiala naj bodo izdelani copatki?

Špela Gorenc Jazbec: Copatki naj bodo iz čim bolj naravnih materialov, zračni in udobni. Copati iz raznih umetnih materialov ne dopuščajo zračenja in zato se v takih copatkih noga bolj poti. Priročno je tudi, da so copatki pralni, da jih po potrebi lahko operemo. Zelo pomembno pri copatkih za vrtec pa je tudi, da je podplat nedrseč in nepremočljiv. Med igro lahko otroku hitro spodrsne, še toliko hitreje, če podplat na copatu ni iz nedrsečega materiala. Prav tako pa naj podplat ne prepušča vode, saj je v kopalnicah, straniščih velikokrat mokro po tleh okoli umivalnikov.

 

PREBERITE TUDI: Velikost otroških čevljev - Kaj morate vedeti?

 

Copati naj ne bodo "podedovani"

Strokovnjakinja svetuje tudi, da so copatki novi in ne podedovani od bratca, sestrice ali katerega drugega otroka. S tem ko otrok nosi copate, ki jih je pred njim že nosil nekdo drug, dejansko prevzame vzorce hoje od nekoga drugega. Gorenc Jazbečeva močno odsvetuje vsako obutev, tudi copate, ki so se že oblikovali po obliki stopala in načinu gibanja drugega otroka. Še posebej je to pomembno v prvih letih otrokovega življenja, ko mora otrok sam razviti svoje potenciale. In pri tem ga starši lahko podpirate z izbiro prave obutve zanj, je še dodala Špela Gorenc Jazbec.


Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka, terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...