|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dr. Katarina Beguš: Dojenčki neprestano usmerjajo našo pozornost

Dr. Blanka Tacer (Maraton pozitivne psihologije), 25.8.2023
Z moderno tehnologijo je znanost o učenju dojenčkov v zadnjih letih razkrila, da so otroci še pred enim letom starosti zelo dejavni in vedoželjni učenci. Kaj je dojenčkom zanimivo? Kako nam zastavljajo vprašanja, še preden znajo govoriti?

image
Merjenje možganske električne aktivnosti dojenčka. (Katarina Beguš)
/11


Ko opazujemo najmlajše med nami – dojenčke, ki še ne znajo hoditi ne govoriti – se nam zlahka zdi, da so nebogljeni in popolnoma prepuščeni odraslim, ki zanje skrbimo in jih učimo, kar se nam zdi pomembno in ustrezno. Ampak, videz vara. Z moderno tehnologijo in sistematičnimi raziskavami je znanost o učenju dojenčkov v zadnjih letih razkrila, da so otroci še pred enim letom starosti pravzaprav zelo dejavni in vedoželjni učenci. O tem veliko ve dr. Katarina Beguš, ki jo je vedoželjnost dojenčkov tako zelo navdušila, da jim je posvetila svojo raziskovalno kariero.

 

Dr. Katarina Beguš je slovenska psihologinja, k živi in dela v tujini. Že v času študija psihologije si je prve raziskovalne izkušnje pridobila na Kolidžu Birkbeck Univerze v Londonu. Po zaključenem doktoratu jo je pot najprej vodila v Budimpešto, zatem pa v ZDA na Univerzo v Rutgersu, New Jersey. Koronakrizo pa po spletu okoliščin kljub vsemu preživlja v rodnem Tolminu. V ponedeljek, 11. 5. 2020, bo nekaj svojega znanja o učenju dojenčkov predala na Zoom dogodku Pozitivne psihologije za boljše življenje. Za ogrevanje smo ji postavili nekaj vprašanj.

 

katarina beguš

Katarina Beguš pri raziskovalnem delu v Babylabu (zaslonska slika iz videa Visiting Birkbeck Babylab – avtor Tom Canning)  

 

Na prvi pogled si lahko mislimo, da so dojenčki le pasivni sprejemniki informacij. Pa je temu res tako?

Daleč od tega. Podobno kot znanstveniki, dojenčki in otroci v svoji igri, opazovanju in interakcijah z drugimi zastavljajo vprašanja, postavljajo predpostavke, testirajo svoje teorije in tako gradijo nova znanja in nove teorije, ki jih pripeljejo do naslednjih vprašanj.

 

Kako lahko v vsakodnevnem življenju dojenčkov opazimo, da so v resnici dojenčki aktivni učenci?

Lahko naredite enostaven eksperiment. Dajte jim dva nova predmeta in poimenujte enega od njih z besedo, ki je dojenček ne pozna (ali je izmišljena), brez da bi gledali ali kakorkoli kazali, o katerem predmetu govorite. Otrok bo najverjetneje poizkusil izvedeti, o čem govorite, tako da bo izmenjeval poglede od predmetov do vašega obraza, iskajoč znake, ki bi razkrili, kateri predmet ste imenovali. Primerjajte to z dvema poznanima predmeti in poznano besedo in opazujte, ali je dojenčkovo vedenje drugačno.


POGLEJTE TUDI VIDEO: Igrače za spodbujanje fine motorike 


Kako nam dojenčki zastavljajo vprašanja, še preden znajo govoriti?

S pogledi, s čebljanjem, s prinašanjem in kazanjem predmetov in dogodkov okrog nas. Ljudje smo najpomembnejši vir informacij za dojenčke in, četudi se tega mogoče ne zavedamo vedno, dojenčki s svojim vedenjem neprestano usmerjajo našo pozornost in črpajo informacije iz nas.

 

Kako so videti njihovi možgani, ko se učijo?

Na to vprašanje ni kratkega odgovora, ampak - na podlagi izsledkov raziskav na živalih in odraslih ljudeh, in s pomočjo nove tehnologije, s katero lahko možgansko aktivnost dojenčkov spremljamo brez invazivnih postopkov - začenjamo odkrivati zapletene procese učenja na ravni možganov tudi pri dojenčkih.

 

možgani pri dojenčkih

Merjenje možganskih funkcij pri 13-mesečni dojenčici v Gambiji v okviru projekta Global fNIRS.(FOTO: globalfnirs.org) 

 

Kaj vas najbolj preseneča v najnovejših odkritjih o učenju dojenčkov?

Težko se je odločiti za eno samo odkritje. Dojenčki so fascinantni in nas vedno znova presenečajo s svojim razumevanjem in sposobnostjo hitrega učenja. Že v prvih dveh letih starosti, na primer, kažejo osnovno razumevanje zakonov fizike, statistike, logike; se naučijo enega ali več jezikov; prepoznavajo čustva in prepričanja drugih, ipd.

 

PREBERITE TUDI: Novorojenček: Tega verjetno še niste slišali

 

Kako se lahko odrasli odzovemo na dojenčkova vprašanja?

Z odgovori. Četudi se mogoče zdi nesmiselno in si mislimo, da pri tej starosti marsičesa še ne razumejo, ni nobena informacija odveč - če nič drugega, se dojenček uči, da so odrasli odzivni na njihove pozive. Seveda pa vsakemu odgovoru navadno sledi novo vprašanje in je otroško vedoželjnost lahko naporno in včasih nemogoče nasititi.

  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
9
Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstv...
Kako lahko priraščen jezik pri dojenčkih pripelje do različnih zdravstvenih težav ter kako to rešuje kranio-sakralna ter...
6
Kaj storiti, ko dojenček noče pasti kravic?
Po drugem ali tretjem mesecu otroka premaknite na tla. Na tleh je namreč otrok najbolj varen, prav tako pa mu čvrsta pod...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?