|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Danes se lahko učimo umetnosti fotografije dolga leta, lahko pa že z nekaterimi osnovnimi prijemi precej popravimo svoje neostre, slabo osvetljene ali nezanimive posnetke. Za to nikakor ne potrebujemo vrhunske opreme ali profesionalnih studijev.
Ključne besede:

image
/111


Dovolj je nekaj praktičnega znanja, osredotočenosti na zanimivo dogajanje in pritisk na sprožilec fotoaparata v primernem trenutku.


Otroci so pogost fotografski motiv

Poleg znamenitosti na potovanjih, zanimivih dogodkov in dopustniških vtisov fotografiranje otrok vsekakor sodi med najbolj pogoste fotografske motive sodobnega časa. Skorajda ni starša, ki ne bi beležil odraščanje svojega otroka, dedka ali babice, ki bi v času in prostoru poskusil zamrzniti podobe vnuka z dedkom in babico, se trudil ujeti razigrano vzdušje na praznovanju otrokovega rojstnega dne ali ovekovečil ponosnega mladostnika na zaključnem šolskem plesu. Ti fotografski zapisi pa pogosto niso uspešni. Svet, v katerem živijo otroci, je namreč zelo pisan in raznolik, hkrati pa tudi nenavaden in samosvoj. Enako kot tudi svet fotografije. Če ju hočemo spoznati in razumeti, je potrebno določeno znanje, predvsem pa veliko potrpežljivosti in dobre volje.

Fotografske veščine

Čeprav so sodobni fotoaparati že prava tehnična čuda v malem, je največkrat vzrok slabih fotografij prav neprimerno rokovanje z njimi. Ni dovolj samo pritisk na sprožilec. Poskrbeti moramo tudi za primerno ostrino, ki naj bo na pravem mestu, npr. otrokovih očeh, zaželena je kakovostna osvetlitev (da ni otrok lepo osvetljen, ozadje pa presvetlo ali obratno ...), dojeti moramo pravilno uporabo bliskavice in še in še. Včasih dolgočasne, vendar za izdelavo dobrih fotografij nujno potrebne veščine. Tudi avto se moramo naučiti upravljati, preden lahko uživamo v vožnji.

Najbolj zanimivi so naključni posnetki

Naslednji fotografski korak je vstop v svet otroka. Klasični, tradicionalni porteti otrok, ki so pod budnim očesom staršev strogo resno pozirali fotografom v studiu, so že nekoliko iz mode. Precej bolj zabavno je, tako za starše kot za otroke, če se družinski album bogati z naključno posnetimi fotografijami, ob različnih dogodkih, v sproščenih trenutkih, celo v smešnih situacijah. Vemo, da so otroci lahko veseli, zabavni, razigrani, smešni, nasmejani, pa tudi trmasti, užaljeni, zaspani, žalostni ... S fotoaparatom lahko poskusimo ujeti tudi kakšen zanimiv izraz na otrokovem obrazu, mogoče njegove občutke. Vsekakor bo takšen posnetek precej bolj zanimiv od naveličanega poziranja.

Če nam takšen pristop v začetku povzroča nekoliko težav, lahko najprej poskusimo fotografirati otroke v trenutkih, ki so res samo njihovi in kjer se počutijo najlepše in najbolj sproščeno. Takrat nas verjetno ne bodo niti opazili. To je otroška igra. Fotografiramo jih bodisi pri "resnem" opravilu z najljubšimi igračami, pri sproščenem žoganju s sovrstniki, mogoče skupaj z domačimi hišnimi ljubljenčki. Rajši kot da posegamo v otrokovo igro in ga kakorkoli usmerjamo, smo s fotoaparatom čim bolj neopazni in na preži za primernimi in zanimivimi trenutki. Tudi kadar želimo ob otroku fotografirati odrasle ljudi, npr. dedka ali babico, bo fotografija boljša, če nam uspe zabeležiti kakšen spontan, ljubeč objem ali lep, nepričakovan trenutek, kot pa nastavljanje objektivu.

 

Preberi še:

Kako posneti dobro fotografijo

Fotografiranje nosečk, otrok, družin

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
13
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
5



Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
Ustvarjalne ideje: Čestitka in darilo za m...
photo
Očki, dedki, strici. Bodite ustvarjalni skupaj z otroki in ustvarite unikatno čestitko ali darilce za dan žena ali mater...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?