|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

NAREDIMO SAMI: Naravna kozmetika za dojenčka

Nina Medved, www.magnolija.si, 18.4.2022
Namesto da si lomite jezik ob prebiranju sestavin v kozmetiki vašega dojenčka, si priskrbite nekaj kvalitetnih hladno stiskanih olj in masel ter kozmetiko zanj izdelajte sami.

image
Izdelajte kozmetiko za dojenčka sam (Pixabay.com)
/11


Vsaka mama želi za svojega dojenčka samo najboljše. Skrbno izbere oblekice, veliko časa posveti pripravi hrane in ga neguje z izbrano kozmetiko. »Ko svojega srčka namažem z oljem Johnson & Johnson, je njegova koža svilnato mehka in gladka, pa tako lepo diši,« sem pred kratkim prebrala na nekem forumu. Če bi tej skrbni mamici povedali, da je svojega dojenčka ovila v mineralno olje, ki je pravzaprav stranski produkt pri proizvodnji nafte, verjetno ne bi bila več tako navdušena.

Da, večina komercialnih kozmetičnih izdelkov za dojenčke vsebuje mineralno olje, parafin, vazelin, silikone, formaldehide, PEG derivate in sintetične dišave. Problem proizvodov na osnovi naftnih derivatov je, da se ne vpijejo v kožo, temveč na koži ustvarijo zaščitno plast in zavirajo normalno presnovo kože. Sintetične dišave dražijo kožo in povzročajo alergije, formaldehidi pa dražijo sluznico in so rakotvorni.

 

Namesto da si lomite jezik ob prebiranju sestavin v kozmetiki vašega dojenčka, si priskrbite nekaj kvalitetnih hladno stiskanih olj in masel ter kozmetiko zanj izdelajte same. Ljubezen, s katero boste ustvarjale pripravke, se bo prenesla na otroka, in ta bo zadovoljno grulil med maziljenjem.

 

PREBERITE TUDI: Nega dojenčkove kože 

 

Preden začnemo

Zavedajte se, da je koža dojenčka zelo občutljiva, kar tri- do petkrat tanjša od kože odraslega. Tudi žleze lojnice in znojnice še niso dozorele. Do šestega meseca starosti odsvetujem uporabo eteričnih olj za dojenčka, ki lahko ob nepravilni uporabi dražijo kožo. Poleg tega so dojenčki zelo občutljivi na vonj - najraje imajo vonj svoje mame. In kaj diši lepše kot dojenček?

 

Namesto eteričnih olj lahko uporabite hidrolate, ki so dosti blažji od eteričnih olj. Hidrolat je tekočina, ki nastane pri destilaciji eteričnih olj. Hidrolate lahko dodamo kopeli, z njimi osvežimo dojenčkovo telo ali jih razpršimo po posteljnini. Za dojenčke sta odlična hidrolat rimske kamilice in vrtnice.

 

Če želite, da imajo izdelki za dojenčka vonj, vam svetujem, da pripravite izlužnine. Nepogrešljiva je izlužnina ognjiča, pripravite lahko tudi izlužnino sivke, vrtnice, kamilice in rmana.

 

Za nego dojenčka so primerna številna hladno stiskana olja, na primer mandljevo, sezamovo, sončnično, jojobino in olje makadamije. Pozorni bodite, da so hladno stiskana in ekološke pridelave. Med najkvalitetnejše sestavine za nego dojenčka gotovo sodi karitejevo maslo. Takole mi je pred kratkim napisala mamica, ki je bila na moji delavnici: »Vsak večer pomislim nate, ko svojega enoletnika mažem s karitejevim maslom. Ko je bilo bolj vroče, je po hrbtu dobil izpuščaje in z mazanjem se mu je vse lepo pozdravilo. Pa res uživa, ko ga mažem, imava že ritual – dvigne hrbet in vidi se, da mu prija.«

 

Zdaj pa na delo!

 

PREBERITE TUDI: Nega nežne novorojenčkove kože - ne pretiravajte!

 

Vrtnično olje

Če želite svojega dojenčka odeti v blag naravni vonj, lahko cvetove namakate v olju. Vonj bo močnejši, če boste rastlino večkrat zamenjali.

Priprava:

Sveže cvetove vrtnice seseklamo in damo v kozarec za vlaganje. Prelijemo z rastlinskim oljem (sončnično, jojoba, olivno) in postavimo na toplo. Vsake tri do štiri dni precedimo, cvetove zavržemo in nadomestimo z novimi. Postopek večkrat ponovimo. Shranimo v temnih stekleničkah.

 

Olje za čiščenje in nego dojenčkove kože

Izlužnino ognjiča pripravite podobno kot vrnično olje, le da cvetov ni potrebno menjavati. Ognjičeve cvetove damo v kozarec za vlaganje, prelijemo z rastlinskim oljem in za približno tri tedne postavimo na sonce.

Sestavine:

40 ml izlužnine ognjiča

10 ml jojobinega olja

Priprava:

Olji zmešamo in uporabimo za čiščenje dojenčkove kože.

 

novorojenček

 

Bogato maslo za nego telesa

Maslo neguje občutljivo kožo in ščiti pred zunanjimi vplivi, še posebej pozimi. Vrtnično olje lahko nadomestimo s sončničnim ali mandljevim oljem.

Sestavine:

50 g karitejevega masla

50 g vrtničnega olja

Priprava:

Maslo segrejemo v parni kopeli. Odstavimo in za nekaj minut postavimo v hladilnik. Dodamo olje in stepamo z električnih ali paličnim mešalnikom, da nastane gosta, lahka zmes. Za dojenčke, starejše od 6 mesecev, lahko dodamo 1 do 2 kapljici eteričnega olja sivke, rimske kamilice, mandarine ali sladke pomaranče.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Talasso kopel za novorojenčke

 

Zeliščni mošnjički

Zeliščna kopel po receptu naših babic je izjemno negovalna, dojenčka pa bo umirila in uspavala.

Sestavine:

50 g ovsenih kosmičev

50 g mleka v prahu

10 g posušenih cvetov sivke

10 g posušenih kamiličnih cvetov

Priprava:

Iz gaze izrežemo nekaj kvadratov s premerom 15x15 cm. V posodi dobro premešamo vse sestavine. Mešanico naložimo na kvadrate in dobro zavežemo s trakom. Zeliščni mošnjiček pomočimo v kopel in z njim nežno podrgnemo dojenčkovo telo.

 

Veliko veselja pri izdelavi in uporabi vaših naravnih pripravkovŠe več boste našli tukaj >>>

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
16
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
8
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
8
Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.
5



Popek potrebuje posebno nego
Popkovnico, ki povezuje plod s posteljico, po porodu spnejo in prerežejo. Tako izgine fizična vez med materjo in otročič...
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?