|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece

Uredništvo Ringaraja.net, 21.3.2024
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po rojstvu zares potreboval.

image
Z opremo za dojenčka ne pretiravajte. (Freepik.com)
/11


Katera je torej tista zares nujna oprema za novorojenčka oziroma dojenčka do tretjega meseca starosti, smo vprašali Špelo Gorenc Jazbec, diplomirano fizioterapevtko razvojno-nevrološke obravnave in avtorico priročnika Pravilno ravnanje z dojenčkom. 

 

1) Tolažilna dudica, cuceljčki za stekleničke

Zelo pomembna je izbira tolažilne dudice in cuceljčka, kajti s pravilno izbiro svojemu dojenčku omogočite najboljše možnosti za nadaljnji razvoj motorike ust in ustne votline, ki ključno vpliva na razvoj govora in učenje hranjenja po žlički, oziroma uvajanje goste hrane.

Pri izbiri dudice in cuceljčka bodite pozorni na njihovo obliko. Kljub temu, da se že kar nekaj časa na veliko propagirajo ortodontsko oblikovane dudice in cuceljčke, vam raje priporočam izbiro okroglih. Material naj bo čim mehkejši (lateks je mehkejši od silikona). Ko namreč otroka dojite, otrok z jezičkom splošči bradavico, iz katere potem sesa mleko. Če torej vi dojenčku ponudite že ploščato dudico ali cuceljček, mu to delo odvzamete in mu s tem odvzamete tudi možnost za pravilen razvoj motorike ust in ustne votline. Pomembna je tudi velikost dudice in cuceljčka, ki naj bo primerna dojenčkovi starosti.

 

PREBERITE TUDI: Kaj ZARES potrebujem za novorojenčka?

 

2) Pleničke

Bombažne, bambusove, take za enkratno uporabo … niti ni pomembno iz česa so, pomembno je da so čim tanjše in da z veliko blaga med nogicami ne motijo dojenčkovega gibanja. Morda so zaradi tega najprimernejše take za enkratno uporabo, ki naj bodo res čim tanjše in čim bolj mehke.

Če ste se odločili za pralne plenice iz tekstila, ki so zelo mehke in tanke, potem tudi s tem ni nič narobe. Če že uporabljate take pleničke, potem jih povijte čim bolj na ozko. Dojenčkovo čim bolj raznovrstno gibanje in prosta pot le temu namreč vpliva na pravilen razvoj kolkov. Zato naj bo izbira pravih pleničk premišljena in ne le modna muha. 

 

3) Voziček

Dojenček v prvih treh mesecih zagotovo potrebuje voziček z globoko košaro, ne glede na to ali se je rodil poleti ali pozimi. Kajti globoka košara ne nudi zgolj zaščite pred raznimi vremenskimi vplivi, temveč dojenčku nudi tudi čvrsto ravno podlago, ki je pomembna za dojenčkov nadaljnji razvoj. Pomembno je, da je košara tudi dovolj prostorna, pazite pa tudi, da je voziček dovolj stabilen.

 

4) Igralna blazina

Veliko boljše kot razni ležalniki, gugalniki in počivalniki je, da svojega dojenčka, kadar je buden, odložite na igralno blazino na tleh. Blazina naj bo izdelana iz nedrsečega materiala, dovolj čvrsta, pa vendar toliko mehka, da se na njej otrok ne more poškodovati.

Igračke razprostrite okoli dojenčka in mu s tem dajte spodbudo za gibanje. Kadar je dojenček na tleh na blazini, se mu lahko pridružite in spustite k njemu na blazino. Nobene potrebe ni, da bi dojenčka vedno dvigovali v naročje. 

 

PREBERITE TUDI: VIDEO - Kako se pravilno dvigne, nosi in položi dojenčka?


5) Igračke

V tem prvem obdobju se dojenček sam ne bo kaj dosti igral. Bolj kot to, ga boste z igračkami zabavali vi. V tem prvem obdobju dojenčki najlažje opazijo igračke in predmete močnih kontrastnih barv, kot so modro-rumena, rdeče-zelena in črno-bela kombinacija.

Veliko bolj kot vid je pri novorojenčkih razvit sluh, kar nam logično pove, da bo novorojenček bolje reagiral na zvočne igračke, vendar imajo raje nizke kot visoke tone.

Kasneje ko vaš dojenček že začenja s prijemanjem, pa je najbolje, če mu ponudite kakšen lahek in ne prevelik obroček ali pa kakšno ropotuljico, ki naj bo ravno tako čim lažja in primerna za prijem z malimi ročicami. In seveda ne pozabite, da je igra z mamico in očkom bolj zanimiva od katere koli igrače.

 

PREBERITE TUDI: Povijanje v štručko (swaddling)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
8
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
7
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
7
Nosilka: priročen in varen pripomoček za o...
Starši se za tolažbo otroka lahko poslužujemo tudi različnih pripomočkov za ohranjanje telesnega stika in s tem vzpodbuj...
6



Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?