|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako organizirati prvomajske šolske počitnice?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.4.2024
Tisti starši, ki med počitnicami nimate na voljo "servisa babic in dedkov", se lahko znajdete tako, da se dogovorite s še štirimi starši otrokovih sošolcev, da vsak otroke prevzame en dan (zagotovo si je lažje vzeti en dan dopusta kot cel teden).

image
Juhu, prvomajske počitnice so tu!
/11


Če se otroci prvomajskih počitnic veselijo, je za starše, ki si ne morejo vzeti dopusta, ta teden izziv, kako poskrbeti, da bo otrok varen, sit in se bo med počitnicami uspel spočiti od šole. Izziv je še toliko večji, če šolar še ni dovolj velik, da bi ga lahko pustili samega doma in potrebuje nadzor odraslega. Kaj storiti takrat?


Plačljive tematske počitnice

Na trgu je na srečo vse več različnih plačljivih tematskih počitnic - tako za tiste otroke, ki plavajo in so radi v naravi, kot ljubitelje jezika in umetnosti. V tovrstnem varstvu je poskrbljeno za vse: tako varnost in prehrano kot zabavo in učenje. Pri izbiri počitnic vsekakor upoštevajte otrokove želje, pa četudi ste prepričani, da bi bilo dobro, da se na primer nauči bolje plavati ali bi bilo zanj koristno, da nekoliko povadi angleški jezik.

Ne pozabite - to so počitnice, zato je najpomembneje, da otrok v njih uživa in jih ne doživlja le kot še eno šolsko obveznost več. Res je, morda ne bi bilo slabo, da med počitnicami ponovi staro snov, toda tudi otroški možgani potrebujejo počitek in odklop.

 

Brezplačna varstva in delavnice

V svoji okolici preverite, kje in kdaj so organizirane kakšna brezplačna varstva in otroške delavnice - nekajurne ali celodnevne. Tako boste vsaj nekaj ur počitnic zapolnili z vodenimi aktivnostmi, hkrati pa bo otrok imel še vedno dovolj časa za prosto igro in dolgočasenje. Tudi dolgčas je namreč zelo pomembna sestavina počitnic, saj v sodobnem hiperaktivnem tempu otroci še toliko bolj potrebujejo čas, ko se lahko ustavijo, pogledajo vase in se zares začutijo.

Zato nikar ne imejte slabe vesti, če bo otrok med prvomajskimi počitnicami zdolgočaseno postopal naokoli in se pritoževal, da ne ve, kaj naj počne. Nikar mu ne poskušajte dobronamerno pomagati z nasveti, temveč mu dajte dovolj časa in prostora, da se sam najde.

 

Deljeno varstvo z drugimi starši

Tisti starši, ki med počitnicami nimate na voljo "servisa babic in dedkov", se lahko znajdete tako, da se dogovorite s še štirimi starši otrokovih sošolcev, da vsak otroke prevzame en dan (zagotovo si je lažje vzeti en dan dopusta kot cel teden). Tako boste otroku s samo enim dnevom varstva petih otrok zagotovili varstvo za vse počitnice. 

Sošolci se bodo tako še bolj povezali, pa tudi povezanost staršev na otroke vedno vpliva dobrodejno. Če starši nekako "blagoslovijo" otroka preko njegovih staršev, ga tudi otrok lažje sprejme, pa čeprav je morda drugačen in sta se prej nenehno prerekala.

 

V varstvu sorojencev

V starih časih je bilo logično, da med počitnicami starejši otroci skrbijo za mlajše brate in sestre. Danes se sodobnim staršem to zdi vse bolj krivično do starejših otrok, pa tudi nekako jim ne zaupajo dovolj - da bodo poskrbeli za obroke in zares preprečili vse morebitne nevarne situacije. Na ta način starejšim otrokom jemljemo priložnost, da se naučijo skrbeti za drugega človeka, mlajše pa oropamo izkušnje, kako je, ko se moraš dogovoriti s starejšim bratom ali sestro in se včasih tudi postaviti zase.

Ali ste vedeli, da je otrok pri desetih letih sposoben sam poskrbeti zase - od obrokov do perila? Tako velik otrok je sposoben tudi poskrbeti za mlajšega brata in sestro. Seveda ne dojenčka, toda šolarja, ki je že samostojen, pa vendar še rabi nekaj pomoči in vodstva. Otrokom lahko vsak dan napišete tudi navodila, kaj morata postoriti, ter navodila, kaj lahko in česa ne smeta. To seveda ne pomeni, da vas bosta dosledno upoštevala, toda tudi to je življenjska lekcija, ko se mama razjezi, ker za sabo nista pospravila posode. In ne pozabite: pustite otrokom dovolj časa tudi za igro, saj so vendarle počitnice!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi na dopustu ne pozabimo na okolje!
Ali ste vedeli, da je turizem odgovoren za kar 14 % vseh nastalih komunalnih odpadkov na globalni ravni in da evropski d...
6
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
4
Spoznajte kite v naravni velikosti!
Dinozavrom so se v Arboretumu pridružili še kiti v naravni velikosti. Največji med njimi merijo v dolžino skoraj 25 metr...
3
Zavarovanje za tujino in Covid-19
Če se na dopustu v tujini okužim s koronavirusom, kaj krije evropska kartica in kaj dodatno zdravstveno zavarovanje za t...
3



Kako organizirati prvomajske šolske počitn...
Tisti starši, ki med počitnicami nimate na voljo "servisa babic in dedkov", se lahko znajdete tako, da se dogovorite s...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?