|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenček me grize: kaj naj storim?

Uredništvo Ringaraja.net, 20.7.2023
Uspešno in dolgo dojite, potem pa vas nenadoma dojenček začne med dojenjem grizti ali ščipati? Včasih se vam celo zdi, da ga to zabava! Zakaj to počne in kaj lahko storite, da se takšno vedenje ne ponovi?

image
Otrok gre skozi fazo - zabavno je ugrizniti dojko, običajno pa se to zgodi ob koncu dojenja. (Freepik.com)
/11


Najpogostejši razlog za grizenje med dojenje je ...

Eden najpogostejših razlogov je rast zob. Otrok je spoznal, da lahko srbenje, občutek napetosti ali bolečine pri rasti zob ublaži z grizenjem - bodisi rok, z grizljanjem igrač ali s trdnim stiskanjem dlesni ob materine prsi.

Če opazite simptome pri izraščanju zob, poskusite bradavico potisniti čim globlje v otrokova usta, saj potem otrok ne bo mogel tako enostavno ugrizniti. Pred dojenjem naj dojenček ugrizne v ohlajeno grizalo ali pa mu namažite dlesni z gelom za lajšanje bolečin.


Če ste slišali, da izraščanje zob pomeni napovedovanje prenehanja dojenja, morate vedeti, da to ni nujno. Čas izraščanja prvega zoba je zelo individualen. Nekaterim dojenčkom bo prvi zob zrastel pred šestim mesecem starosti, nekaterim pa šele nekje do enega leta. Edini zanesljiv pokazatelj, da se dojenje končuje, bi morale biti potrebe vašega otroka in vaše potrebe.


PREBERITE TUDI: Slabosti in prednosti hranjenja z mlečno formulo

 

Grizenje je za otroka zabavna igra

Prav tako se otroku lahko zdi, da je grizenje bradavic igra, in to pokaže z nasmehom in veseljem, medtem ko vas grize. Otrok gre skozi fazo "zabavno je ugrizniti dojko" in to se običajno zgodi na koncu dojenja: dojenček naredi "pameten" izraz na obrazu in stisne čeljust.

Če opazite takšen izraz ne obrazu pri otroku, se hitro premaknite tako, da postavite mezinček med njegovo spodnjo in zgornjo čeljust. Druga možnost je, da obraz približate prsim, ker otrok težje ugrizne dojko, ki zavzame vsa usta.

V vsakem primeru ne trpite bolečine, vendar tudi otroka ne grajajte in mu prepovedujte dojenja.


Kaj lahko poskusite?

1. Dojko takoj odmaknite. Lezite ali (če je starejši otrok) ga položite k sebi in strogo rečete: "Ne smeš ugrizniti, mamo boli!" Otrok mora razumeti, da mami ta igra ni všeč in da je ne nameravate podpirati. Če dojenček joče, ga potolažite, vendar ga ne dojite takoj, počakajte nekaj časa.

2. Ko boste naslednjič dojili svojega otroka, ga pohvalite. Otrok se bo sčasoma naučil posledic svojega vedenja.

3. Po osmem mesecu mnogi otroci med dojenjem začnejo ščipati dojke. V tem primeru takoj prenehajte z dojenjem. Za otroka je to običajna razvojna faza fine motorike, zato vadi povsod. Zanimivo mu je, da se med dojenjem igra s prsti. Dajte vedeti, da ne marate stiskanja prsi, in mu dajte predmet, ki bo zadovoljil njegovo radovednost ali potrebo po motoričnih sposobnostih.


PREBERITE TUDI: Ali lahko dojenček zavrne dojko, če poskusi dudo?

 

Otrok me je že ugriznil: Poskrbite za rano na bradavici

Nazadnje je pomembno omeniti, da so lahko rane ugrizov včasih zelo globoke. Odprta rana na bradavici, ki ima neposreden stik z otrokovimi usti, je idealno mesto za razvoj bakterij in okužb. V primeru rane kapnite nekaj kapljic mleka in rahlo vtrite v rano, posušite na zraku in je nekaj časa ne pokrivajte.

Bradavice lahko premažete tudi z lanolinom, kot ste to storili na začetku dojenja, ko so bile zelo občutljive. V primeru hujše rane se posvetujte z medicinsko sestro ali zdravnikom.


VIR: Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
19
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
8
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
8
Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.
5



Mastitis in zamašeni mlečni vodi
Mastitis in zamašeni mlečni vodi, so težave, ki lahko nastanejo pri doječi materi. Dojka je boleča, rdeča in otekla. Tež...
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?