|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pogosta vprašanja nosečnic: odgovarja dr. Pušenjak

P.L., 11.8.2023
Od dne, ko je nosečniški test pozitiven pa do dne, ko v naročje dobite svojega novorojenčka, se vsaki bodoči mamici poraja tisoč in eno vprašanje o nosečnosti in dojenčku. Zbrali smo najpogostejša vprašanja, nanje je odgovoril mag. Stanko Pušenjak.

image
Krvavitev v prvem trimesečju nosečnosti je lahko zelo različnega izvora, dokler izvora ne poznamo ali ga ne moremo identificirati, pa jo razumemo kot grožnjo splava. (Freepik.com)
/11


Vsako nosečnico spremlja v čudovitem obdobju, ko pričakuje svojega dojenčka, tudi nekaj strahu. Ali bo vse v redu z dojenčkom? Kaj lahko pomeni krvavitev v nosečnosti? Katere hrane naj se raje izogibam? In še in še …

Zbrali smo pet najpogostejših vprašanj, ki pestijo bodoče mamice in prosili mag. Stanka Pušenjaka, ginekologa in porodničarja za odgovor.

 

Test nosečnosti je bil pozitiven, kdaj na prvi ginekološki pregled?

Prvi obisk pri ginekologu v nosečnosti se priporoča med 8 in 10 tedni, prej pa le, če se pojavijo težave, krvavitve, hudo bruhanje s hujšanjem, vrtoglavico, motnjami zavesti ipd.

 

PREBERITE TUDI: Tem 10 vprašanjem se v nosečnosti ne moreš izogniti

 

Kaj pomeni povečan beli tok v nosečnosti?

"Povečan beli tok v nosečnosti" ne pomeni nič drugega kot "povečan beli tok izven nosečnosti". Običajno takšen izcedek povzročajo glive kvasovke, za katere pa so nosečnice bolj dovzetne zaradi posebnega hormonskega, pa tudi imunskega stanja, nekatere nosečnice pa imajo v drugi polovici nosečnosti tudi moteno toleranco za glukozo in so zato "bolj sladke". Vse to so dejavniki, ki ugajajo glivam kvasovkam.

 

Kaj pomeni krvavitev v prvem trimesečju?

Krvavitev v prvem trimesečju nosečnosti je lahko zelo različnega izvora, dokler izvora ne poznamo ali ga ne moremo identificirati, pa jo razumemo kot grožnjo splava. Glavni razlogi za krvavitve iz rodil so pri ženskah poleg menstruacije, ki je v nosečnosti ni, splav ali začetek splava, vnetja spodnjih rodil (nožnice in materničnega vratu), poškodbe povrhnjice nožnice in predrakave spremembe ali rak materničnega vratu. Slednje je na srečo zelo redko, zlasti pri tistih, ki sicer redno obiskujejo ginekologa in so imele normalen izvid brisa materničnega vratu v zadnjih 2 do 3 letih.

 

Katere hrane nosečnica ne sme jesti?

Načeloma nosečnica "sme" jesti vse, določena hrana pa je lahko tvegana za infekcije kot sta npr. toksoplazmoza in listerija. Odsvetujemo surovo ali sušeno svinjsko in goveje, pa tudi meso drobnice, zlasti od nepreverjenega oziroma nenadzorovanega proizvajalca hrane, predvsem domačih kmečkih izdelkov. Enako velja za mehkejše oziroma mlade sire in skute taistih nenadzorovanih malih domačih proizvajalcev. Hrana velikih javnih prehrambnih proizvajalcev so v glavnem pod strogim zdravstveno-sanitarnim in inšpekcijskim nadzorom in redko v promet spravijo kaj sumljivega. Seveda pa absolutne varnosti ni. Odsvetujemo tudi vso težko prebavljivo hrano, zlasti gobe (tudi užitne) razen morda kot dodatek k hrani, npr. na kakšni pici ipd. Razna zelja, ohrovti, repe in stročnice in čebula povzročajo neprijetne vetrove ter na sploh težave s prebavili, pa tudi močno začinjena in slana hrana ni prav prijetna za nosečnice.

 

PREBERITE TUDI: Seks v nosečnosti - najpogostejša vprašanja

 

Ali lahko spolni odnos sproži porod?

Spolni odnosi do porodnega termina načeloma ne povzročajo splava niti poroda, seveda pa lahko povečajo verjetnost prenosa infekcije iz nožnice v nosečnost, zlasti pri tistih, ki iz kakršnegakoli razloga nimajo dovolj zaprtega materničnega vratu oziroma imajo v nožnici nadpovprečno veliko nenaravnih bakterij (v nožnici bi naj bile le mlečnokislinske bakterije). Vse ostalo v visoki koncentraciji je potencialno lahko nevarno in povečuje verjetnost visokega splava ali prezgodnjega poroda.

 

Če imate vprašanje o nosečnosti, ga lahko zastavite Ringarajinim strokovnjakom, ginekologom in porodničarjem. Našli jih boste TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
11
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
7
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
6



Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?