|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se dobro naspati v nosečnosti?

Uredništvo Ringaraja.net, 1.5.2023
V času nosečnosti veliko žensk potoži, da ima težave s spanjem. Okoli 80 odstotkov nosečnic se v svojem občutljivem obdobju spopada z nespečnostjo, ki ima za posledico prekomerno utrujenost tekom dneva. Nekaj napotkov, kako se dobro naspati!

image
Eden od napotkov za udobje med spanjem je dvig vzglavja, ki olajša težave, ki jih povzroča zgaga. (Freepik.com)
/21


Spanje v času nosečnosti otežuje predvsem rast nosečniškega trebuha, zaradi katerega prihaja do bolečin v medenici in ledvenem predelu, zgaga, s katero se spopada veliko nosečnic, oteženo dihanje, hormonske spremembe, pogosta potreba po odvajanju vode in pa sanje, ki v času nosečnosti lahko postanejo bolj intenzivne.

  

Nekaj koristnih napotkov za kakovosten spanec nosečnice

V času nosečnosti je spanec rahel, nosečnico pa lahko prebudi že malenkost in ji tako prepreči dragocene ure nočnega počitka, ki ga potrebujeta tako mati, kot otrok. Zato je pomembno, da v nosečnosti poskrbimo za izvajanje ukrepov, ki bodo pripomogli h kakovostnemu spancu.

Eden od napotkov za udobje med spanjem je dvig vzglavja, ki olajša težave, ki jih povzroča zgaga.

Ker se zaradi hormonskih sprememb pri nosečnicah pojavlja tudi prekomerno potenje je pomembno, da je soba pred spanjem ohlajena, nosečnice pa naj pred spanjem ne uživajo večjih količin čaja in tekočin, kar bo omililo potrebo po odvajanju vode.

 

V času nosečnosti je priporočljivo spanje na boku 

Ginekologi so mnenja, da vsaka nosečnica najde svoj najbolj udoben položaj med spanjem, vendar pa nekateri proti koncu nosečnosti odsvetujejo spanje na hrbtu, ki lahko poleg bolečin v križu povzroči tudi nizek pritisk ter vpliva na prebavo in krvni obtok.

Zato je v zadnjem obdobju nosečnosti priporočljivo spanje na levem boku, s čimer se izboljša prekrvavitev, plod pa posledično prejme več kisika in hranilnih snovi.

 

Pomembna je izbira kakovostnega ležišča

Poleg vsakodnevnih vaj in sprehodov, s katerimi se lahko izognemo pretirani obremenitvi ledvene hrbtenice in s tem nastanku bolečin v križu, je še posebej v času nosečnosti pomembna izbira kakovostnega ležišča.

Kljub temu da so ortopedi nekoč trdili, da je zdravo ležišče edino trdo ležišče, je danes dokazano, da je ležišče s podlago, ki zagotavlja enakomerne pritiske na različne dele telesa, boljše od trde postelje, kar pa je še posebej pomembno v času nosečnosti.

 

Ker se nosečnice med spanjem potijo v večji meri kot običajno, je pomembno, da je ležišče zračno in antialergensko, kot so na primer ležišča iz penastih vzmeti.

Seveda lahko nosečnicam k boljšemu spancu pripomore tudi blazina, s katero podprejo spodnji del hrbta in s tem omilijo bolečine v križu ali pa prilagojena nosečniška blazina.


dr. drago dolinar»Izbira primernega ležišča je še posebej pomembna pri rizičnih nosečnostih, ko mora nosečnica del nosečnosti mirovati in počivati v postelji. Priporočamo ležanje na boku, nosečnica naj si po potrebi z blazinami podpre trebuh, boke in noge.

Med dolgotrajnejšim ležanjem naj nosečnica redno telovadi v postelji, kroži s stopali in dlanmi, napenja in sprošča mišice na rokah in nogah, pri čemer pa naj ne napenja trebušnih mišic,« opozarja doc. dr. Drago Dolinar, spec. ortop. iz Ortopedske klinike UKC Ljubljana.

 

 

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
14
Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
13
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
11
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
6



9 znakov, ki razkrivajo spol otroka
Nekateri si ne želijo izvedeti, kakšnega spola je otrok v trebuščku, kljub temu je v vsakemu malce radovednosti, da bi š...
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?