|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnice sprašujejo, dula odgovarja

P.L., 11.3.2024
Ali polna luna res vpliva na začetek poroda? Se lahko v nosečnosti kopam? Ringarajina strokovnjakinja, doula Špela Peternel je za portal Ringaraja odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj nosečnic. Preberite si odgovore.

image
Ali polna luna res vpliva na začetek poroda? (Pixabay.com)
/11


Ali se v nosečnosti res ne smem kopati?

Zaradi zaskrbljenosti z okužbami, ki se iz nožnice lahko razširi do maternice, je prišlo do odsvetovanja kopanja v času nosečnosti. Vendar pa raziskave niso potrdile te domneve, znano pa je, da je plavanje eden izmed najbolj priporočljivih športov v času nosečnosti. Pametno se je ogibati bazenom, kjer dvomite v čistost vode, poleg tega pa ni priporočljivo kopanje v prevroči vodi, saj dvig telesne temperature nad 37°C lahko privede do težav. Kopanje pa seveda ni priporočljivo v primeru krvavitve ali predrtja plodnih ovojev.


Ali je res v primeru nevihtnega vremena ali polne lune verjetnost za začetek poroda večja?

Čeprav mnogi verjamejo v to, raziskave povezave začetka poroda z vremenskimi pojavi in luninim ciklom niso potrdile. Res pa je, da je danes veliko porodov sproženih, zato raziskave v tem primeru niso najbolj zanesljive. Dejstvo je, da se porod naravno začne, ko otrok dozori in se v telesu matere in otroka sproži celotna kaskada hormonskih signalov, ki sprožijo začetek poroda. In tudi če vreme in luna vplivata na to, mi sami ne moremo kaj dosti spremeniti.

 

PREBERITE TUDI: Ko je predviden datum poroda že mimo ...

 

Ali lahko sprožim porod, če jem začinjeno hrano?

Kot je zapisano v prejšnjem odgovoru, porod sprožijo hormonske spremembe v telesu matere in otroka, ko otrok dozori. Zato je v zdravi nosečnosti pomembno predvsem to, da jeste zdravo in uravnoteženo prehrano. Povezovanje poroda z nam neznanimi začimbami zato ker naš okus nanje ni vajen je nesmiselno, saj večina začimb izhaja iz Azije, Afrike in Južne Amerike, kjer se z njimi dnevno prehranjuje več kot 90% svetovnega prebivalstva in že sam podatek o njihovi številčnosti kaže na to, da nosečnosti in porodu ne škodijo. Je pa res, da določena zelišča in začimbe sprožajo porod (tudi takšne, ki rastejo v naših krajih) in jih babice po vsem svetu uporabljajo v ta namen.


Ali lahko vožnja po luknjasti cesti, dvigovanje težkih predmetov, sproži porod?

Manjši sunki, udarci ali luknje na cesti ob vožnji avtomobila ne morejo sprožiti poroda pri zdravi nosečnici, če otrok na porod še ni pripravljen. Maternica in okolje v njej (posteljica, plodovnica) nudijo zelo dobro zaščito za otročka, ki je tam zelo dobro zaščiten. Seveda pa ob hujših padcih, prometnih nesrečah ali močnejših udarcih v trebuh lahko pride do poškodb in zapletov v nosečnosti, lahko celo sprožijo prezgodnji porod.

 

Špela Peternel, dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in porodna spremljevalka (doula, CD(DONA)), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja. Več ... Če imate vprašanje za doulo Špelo Peternel, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5



Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
Nasveti za očete pri porodu: To je prepove...
Bodoči očetje, preberite si, katerih stvari svoji dragi med popadki in rojevanjem ne smete ne omeniti, niti pomisliti na...