|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ringarajin klepet: Babice smo zagovornice žensk

Irena Ovter, dipl. Babica, Ljubljanska porodnišnica, 4.5.2023
Ko uspemo porod speljati varno do konca, se skupaj s porodnico in partnerjem počutimo kot pravi zmagovalci, pravi babica Irena Ovter iz ljubljanske porodnišnice, ki nam je zaupala več o pomenu babice, porodu, bolečinah, porodnih položajih ...

image
Ker sta vsaka nosečnost in porod edinstvena za nosečnico in babico, ga le redkokdaj lahko speljemo po prvotnem načrtu nosečnice. (Norma Hess Photography)
/11


Babice vsak porod doživimo zelo osebno in nikakor ne kot še en porod/primer več. Tako kot je za porodnico rojstvo otroka ena najlepših izkušenj v življenju, je za nas privilegij ta občutja doživljati vedno znova in znova. Seveda na malo drugačen način, pa vendar. Vsi ti otroci so tudi malo »naši« in doživljati rojstvo, ta čudež življenja dan za dnem, je nepopisno lepo.

 

Naš skupni cilj je rojstvo zdravega otroka zdravi materi

V času svojega porodniškega dela sem porodila že veliko »naših« otrok. Kljub vsakodnevni praksi se nam dogaja, da vsak porod doživimo drugače. Ljudje smo različni, različne so situacije, življenjske zgodbe parov ali posameznic in tako je tudi vsak porod drugačen. Babice smo dobro strokovno podkovane, da znamo voditi porod, pravočasno prepoznati nepravilnosti pri poteku poroda in pravočasno pravilno ukrepati. Zavedamo se, da imamo v času poroda v svojih »rokah« zdravje in življenje dveh ljudi, matere in še nerojenega otroka. To je za nas velika odgovornost, zato želimo, da porodnice pomislijo na to in razumejo naše odločitve v določenih situacijah poroda, ko njihove želje ne morejo biti izpolnjene. Med porodom ves čas spremljamo stanje in kondicijo ploda, vpliv poroda na plod in vselej se držimo skupnega cilja (babica, porodničar, sveži starši) - rojstvo zdravega otroka zdravi materi!!

 

Je pa vsak porod za babico izziv, saj so nekateri porodi izjemno dolgi (kadar, denimo, pride do predčasnega odtekanja plodovnice brez prisotnosti popadkov, rodila pa na porod še niso pripravljena - v smislu odpiranja materničnega vratu) in težavni. In ko uspemo porod speljati varno do konca, se skupaj s porodnico in partnerjem počutimo kot pravi zmagovalci.


PREBERITE TUDI: Prerez presredka: Kako se mu izogniti?

 

Vloga babice pri porodu

Naša vloga pri porodu je velika: porod aktivno vodimo in spremljamo njegovo napredovanje, poskrbimo za psihofizično pripravo nosečnice, učimo jo o pravilnih tehnikah dihanja in relaksacije med popadki, skrbimo za varnost in ukrepamo ob morebitnih komplikacijah, na koncu pa seveda poskrbimo za novorojenčka in tudi mamico.

 

Babice smo zagovornice žensk

Pri porodih smo vedno zagovornice žensk, spoštujemo vaše želje in če kdaj ne poteka vse v skladu z njimi, se zavedajte, da nam je na prvem mestu vaše zdravje in zdravje vašega otroka. Pri porodih namreč lahko pride do zapletov, vendar tega vnaprej ne moremo vedeti, razen v primerih, ko so določeni znaki ali simptomi že prisotni. Naše strokovno znanje in natančen stalni nadzor pa nam pomaga pravočasno prepoznati komplikacije in nevarna stanja, da se jim lahko pravočasno izognemo, jih preprečimo oziroma ustrezno ukrepamo.

Porodništvo je v veliki meri nepredvidljivo, zato je pomembno, da se ravnamo ustrezno glede na trenutno situacijo, ki je od poroda do poroda, od nosečnice do nosečnice različna. Dobro je, da se nosečnica prepusti naravnemu procesu poroda in da nam babicam zaupate vodenje le-tega, saj je vselej naš skupni cilj rojstvo zdravega otroka.

 

Pri svojem delu sem nabrala že kar nekaj izkušenj. Večina je seveda dobrih, nekaj pa je tudi takih, ki te kot človeka ne pustijo ravnodušnega. V ljubljanski porodnišnici se poraja mnogo novih življenj, med njimi pa je tudi veliko takih porodov, ki se začnejo v tistem času nosečnosti, ko za novorojenčka življenje zunaj maternice še ni najbolj ugodno.

Tudi taki porodi nam ostanejo v spominu, saj potem budno spremljamo napredek novorojenčka in njegovo adaptacijo na življenje zunaj materinega telesa in mu pri tem kar se da najbolje pomagamo. Vsakič pa nam ostanejo dobri občutki ob porajanju življenja, ki nam vedno znova vlivajo življenjski adrenalin. In to nas vedno znova žene naprej.


PREBERITE TUDI: Poporodna dula - Po tradiciji poporodne oskrbe


Porodnice so danes boljše informirane in bolj izražajo svoje želje

Današnji porodi v primerjavi s preteklimi se nekoliko razlikujejo v smislu informiranosti/poučenosti porodnic /nosečnic. V porodnišnico prihajate z določenim predznanjem, ki si ga pridobite v šolah za starše, različni literaturi in nenazadnje tudi na spletu. Vendar bi rada poudarila, da je porodništvo medicinska stroka, ki obravnava nosečnost in porod kot fiziološka pojava v življenju ženske in ju kot naravni proces tudi spodbuja. Ker pa sta vsaka nosečnost in porod edinstvena za nosečnico in babico, ga le redkokdaj lahko speljemo po prvotnem načrtu nosečnice. Še posebej pomembno je to pri prvorodnicah, ki izkušnje s porodom še nimajo.

 

Znanja, ki jih nosečnice pridobite v času nosečnosti, so vsekakor dobrodošla in dobro je ob prvem stiku z babico izraziti želje ter pričakovanja z zvezi s porodom in narediti skupni načrt, ki je individualen za vsako porodnico in nikakor naj ne bo napisan na listu papirja kot nekakšno »naročilo«. Pomemben je osebni kontakt med babico, ki bo porod vodila in nosečnico/parom.


Nosečnice izrazijo svoje želje – mi jih poskušamo uresničiti

Nosečnice najpogosteje izrazijo željo, da bi se med porodom prosto gibale, imele naravni porod – brez protibolečinskih sredstev, rodile v posebnih položajih (sede, na boku, čepe), med porodom poslušale umirjeno glasbo ali imele v prostoru pridušeno svetlobo, da se porod ne bi pospeševal … Vse te želje so seveda vaša pravica, naša naloga pa je, da vas seznamimo in poučimo o potrebi ter namenu vseh postopkov, ki jih izvajamo v času poroda. Vedeti morate, da porodov ne stimuliramo (pospešujemo) zato, ker bi radi čim prej porodili otročka, temveč zato, da se izognemu sekundarni slabosti popadkov, posledičnega zastoja poroda in v izogib povzročitve slabe kondicije ploda zaradi dolgotrajnega poroda. Ta aktivna faza ne sme biti predolga zato, da se izognemo zapletom, ki jih tak porod lahko povzroči.

Trudimo se delati v prid matere in otroka. Seveda vedno vse postopke izvajamo z vednostjo porodnice, s katero se sproti dogovarjamo in po potrebi skupaj spreminjamo oz. prilagajamo prvotni porodni načrt.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Metode lajšanja obporodne bolečine

 

Podobno je s protibolečinskimi sredstvi in različnimi položaji med porodom. Svetujemo jim pogosto menjavo položajev med porodom, saj s tem pomembno vplivamo na pravilen potek poroda. Protibolečinska sredstva dajemo glede na potrebe porodnice in nikoli na škodo novorojenčka, kar porodnice večkrat skrbi.

 

In ne pozabite - veliko lahko k dobremu izidu poroda prispevate same z dobro psihofizično pripravljenostjo in zaupanjem v naše delo. Na koncu bi vsem vsem nosečnicam zaželela čim bolj prijetno porodno izkušnjo.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
64
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
46
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
4



Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.