|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recepti tedna za dojenčke in otroke

Helena Primic, 4.4.2021
Kako pripraviti zajtrke, malice in kosila za majhne in malo starejše otroke bomo ugotavljali v tedenskih receptih s Petro Počkaj Rosa.

image
Ko se lotimo uvajanja goste hrane, je najbolje, da posežemo po sezonski, domači in lokalno pridelani hrani. (Petra Počkaj Rosa)
/11


Uvajanje goste hrane v dojenčkovo prehrano je lahko za mamo zelo stresno. Metode so različne, vendar sta najbolj znani metoda BLW, po kateri se dojenček že od začetka hrani samostojno in hranjenje s kašicami po žlički.

Z mamico Petro Počkaj Rosa, ustanoviteljico spletnega mesta za otroke in najstnike Ana's BLW Ideas bomo za vas vsak ponedeljek pripravili nove, zanimive in enostavne recepte. 

Recepti bodo prilagojeni dojenčkom in malčkom, predvsem se bomo ukvarjali s tem, kako z uvajanjem sploh začeti in odgovorili na tista vprašanja, ki se zastavljajo vsem mamicam. 

Petra Počkaj Rosa se je odločila, da bo uvajanje po BLW metodi dokumentirala in tako pomagala mamicam, ki se soočajo z različnimi vprašanji. 


Kako je pravzaprav nastala ideja za Ana's BLW Ideas?

Čisto spontano, ker sem imela čas. Najmlajša Ana je bila v ravno v drugi polovici marca, ko je bila karantena, stara pol leta in pripravljena za začetek uvajanja goste hrane. Že pred tem sem pregledala kar nekaj spletnih strani in literature ter se pridružila različnim tujim skupinam na Facebooku, a še vedno nisem dobila vseh informacij, idej in napotkov, ki bi me prepričali oziroma dovolj opogumili.

Tako sem pomislila, kako zelo prav bi mi prišlo, če bi kdo objavljal, kako se je lotil uvajanja goste hrane po metodi BLW. In ker smo bili zaradi epidemije večinoma doma, sem si vzela čas in začela le zase voditi neke vrste dnevnik uvajanja po BLW na Instagramu.

 

BLW metoda

V družini Petre Počkaj Rosa je vsako hranjenje prigoda."Ni čudno, da se moramo po čisto vsakem obroku preobleči," pravi mamica Petra. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Kdaj pa ste se prvič srečali z metodo BLW?

Za uvajanje goste hrane po metodi BLW sem prvič slišala, ko sem pred sedmimi leti uvajala gosto hrano starejšemu sinu. Takrat sem zaradi pomanjkanja informacij uvajala s kašasto hrano in to že zelo zgodaj - pri štirih mesecih. Tako zgodaj smo začeli tudi zaradi pritiska pediatra, ker je bil naš fant glede teže vedno na spodnji meji, čeprav je bil polno dojen.

Pred sedmimi leti je bila metoda BLW pri nas še zelo v povojih in nekako nedorečena. Višek nepasirane hrane je bila pogosto le hrana, pretlačena z vilico in pa cucljalnik. Pri hčerki, toliko let kasneje, sem že od znank dobila veliko več informacij in osebnih izkušenj, zato sva se z možem veliko lažje odločila, da poskusiva s to metodo. Najbolj pa me je spodbudila prijateljica, ki je pri obeh svojih hčerkah gosto hrano uvajala po metodi BLW in me tudi uvedla v prve korake tovrstnega uvajanja.

 

PREBERITE TUDI: Hranjenje z žličko pogosteje vodi v debelost

 

Katere so po vašem mnenju najpogostejše napake, ki jih počnejo starši, ko se lotijo uvajanje goste hrane po metodi BLW?

Če sklepam po sebi, bi rekla, da se je kar težko upreti skušnjavi, da bi otroku dajal hrano v usta. Predvsem, če otrok ni ravno navdušen jedec. Še toliko bolj pa, če si navajen drugega načina uvajanja. Tako da tovrstno uvajanje lahko zahteva kar veliko samokontrole.

 

Lahko za vse starše, ki jih mika metoda BLW, naštejete tri zlata pravila za uporabo te metode? 

Prvič: Zelo pomembno je, da je hrana, ki jo ponudimo otroku, najprej primerna, nato pa primerno pripravljena oziroma narezana, da se otroku ne zatakne oziroma ne predstavlja tveganja za zadušitev. (Tukaj preverite video, kako pomagati otroku, če se duši!)

Drugič: Dopustite otroku, da zares sam izbira, kaj oziroma katero hrano bo vzel iz krožnika ali pladnja in koliko bo pojedel.

In tretjič: Čeprav nekateri uvajanje goste hrane po metodi BLW opisujejo kot hitrejšo metodo uvajanja, saj otroku enostavno ponudimo, kar imamo na družinskem jedilniku, to ne drži. Hrano za dojenčka je vendarle treba prilagoditi - jo manj ali sploh ne soliti, predvsem pa nova živila uvajati postopoma in po splošnih prehranskih smernicah za dojenčka. 

 

Ali menite, da je metoda BLW primerna za čisto vse dojenčke?

Če otrok nima posebnih zdravstvenih omejitev, je po mojem prepričanju ta metoda uvajanja goste hrane primerna za vse dojenčke. Samo odločiti se je treba, se dobro informirati glede pravil in prepovedi, ki jih lahko najdete v Facebook skupini Baby Led Weaning Slovenija in tudi veliko tujih Facebook skupinah, ki so meni zelo pomagale.

Vsekakor pa metoda BLW ni metoda, ki je primerna samo za vegansko prehrano (to je en ekstrem), ali metoda, kjer lahko dojenčku ponudimo tako rekoč vse, tudi hitro hrano iz McDonaldsa (drugi ekstrem).


Ana's BLW Ideas

Dopustite otroku, da zares sam izbira, katero hrano bo vzel
in koliko bo pojedel. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Kdaj pa je pravzaprav pravi oziroma idelaen čas, da začnemo z uvajanjem goste hrane po metodi BLW?

Na splošno velja, da je pravi čas za začetek uvajanja goste hrane, ko se otrok sam usede oziroma lahko samostojno sedi. Kar pa je lahko pri nekaterih dojenčkih kar pozno. Moj sin se je na primer samostojno usedel šele pri osmih mesecih, medtem ko mlajša Ana pri pol leta.

Ne glede na to, za kakšno metodo uvajanja goste hrane se bomo odločili, je ključno, da otrok že zna izpljuniti z jezičkom. Pri Ani, ki je že pri šestih mesecih kazala zanimanje za gosto hrano, sem tako z uvajanjem najprej začela kar pri sebi v naročju, ko je sedela na mojih nogah, obrnjena proti mizi. Ko je že znala sama sedeti, pa smo nadaljevali v stolčku za dojenčka.

 

Nam lahko našteje pet jedi, ki so najprimernejše za uvajanje z metodo BLW oziroma začetek s to metodo?

Ko se lotimo uvajanja goste hrane, je najbolje, da posežemo po sezonski, domači in lokalno pridelani hrani.

Pri Ani sem z uvajanjem začela proti koncu marca, ko zimska zelenjava počasi zaključuje, nove pa še ni na vidiku. Pa še karantena je bila. Zato sem začela s tistim, kar se je takrat dalo dobiti - brokoli, korenček (oranžen in rumen), krompir in osoparjeno jabolko. Zelo hitro sem dodala brezglutenska žita in polento (Tukaj preverite, kako dodajati žitarice z glutenom!), ostalo pa počasi po mesecih po splošnih smernicah uvajanja goste hrane. Sezonsko sadje (jagode, maline, borovnice ...) pa je Ana poskusila takoj, ko je bilo na razpolago.

 

PREBERITE TUDI: Kako dojenčka učiti samostojnega hranjenja?

 

Zaupali ste nam kar nekaj koristnih informacij o metodi BLW. Kaj vse pa lahko  starši najdejo na vašem spletnem mestu Ana's BLW Ideas?

Predvsem ideje in zdrave recepte za dojenčka, ki ga uvajate po tej metodi, ter nasvete, kako pravilno pripraviti hrano in primerne koščke. Pa tudi to, kako lahko otrok že pri 11 mesecih ali celo prej sam uporablja žlico in vilico.

Sami se lahko tudi prepričajo, kaj je bilo uspešno sprejeto in kaj ne, ter vidijo tudi vse prigode, ki nas nasmejejo ali nam kravžljajo živce na tem popotovanju z metodo BLW.

 

Nam lahko zaupate kakšno od smešnih prigod?

Joj, pri nas je vsako hranjenje prigoda, zato ni čudno, da se moramo po čisto vsakem obroku preobleči. No, tako je bilo na začetku, sedaj smo že napredovali - po obrokih zamenjamo samo majico.

Tudi psi so zelo hitro ugotovili, da okoli otroškega stolčka vedno leti hrana. Ko pa je Ana ugotovila, da lahko s svojo hrano nahrani ne le sebe, temveč tudi pse, je to bilo še toliko bolj posebno veselje. Sicer bolj za Ano in pse kot za naju z možem.

 

Morda za konec še kakšen nasvet za vse starše na Ringaraja.net?

Morda samo še nekoliko opogumim starše, ki se lotevajo uvajanja goste hrane. Če starš sledi smernicam metode BLW in pravilno pripravi oziroma nareže hrano, je moznost, da bi se hrana otroku zataknila, zares minimalna. Vsekakor pa je prav, da je starš vedno poleg otroka in ga opazuje pri hranjenju tudi, če se otrok hrani sam.

Kot pri vsakem uvajanju novih živil oziroma novih reči, pa tudi hranjenju na splošno, lahko tudi pri metodi BLW pride do obdobij, ko otrok poje manj ali se nam zdi, da vso hrano zavrača. To je lahko za starša zelo frustrirajoče, toda pomembno je, da vendarle poskušamo vztrajati (s potrebnimi prilagoditvami seveda) in takoj ne vržemo puške v koruzo.

 


 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
10
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
4
Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
4



Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...
Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?