|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pozna nosečnost je opredeljena kot rizična

Uredništvo Ringaraja.net, 22.3.2023
Ženske vedno bolj pogosto zanosijo in rojevajo v poznih 30-tih letih, v zadnjih letih pa je trend zanositve in rojevanja tudi v začetku 40. let. Kakšna so tveganja?

image
Nosečnost po 35. letu je opredeljena kot rizična. (Freepik.com)
/11


Ženske vedno bolj pogosto zanosijo in rojevajo v poznih 30-tih letih, v zadnjih letih pa je trend zanositve in rojevanja tudi v začetku 40.let.


To je posledica več dejavnikov:

- Želijo si bolj trdno partnerstvo,

- prej želijo zgraditi kariero,

- želijo ekonomsko stabilnost za otroka,

- velikokrat se ženske odločijo še za enega otroka, ko so prejšnji že zrastli,

- nekatere se v 20.letih ne počutijo dovolj zrele in želijo dobiti še nekaj življenjskih izkušenj,

- tiste, ki prej niso mogle zanositi, pa jim to uspe preko metode umetne oploditve

In še mnogo drugih. Pozna nosečnost dandanes ni več nemogoča – nekatere ženske svojega prvega otroka rodijo tudi po 40. letu, je pa res, da je starejša nosečnica izpostavljena večim možnostim za tveganja.


PREBERITE TUDI: 7 zvezdnic, ki so imele težave z zanositvijo


Tveganja:


1) Plodnost z leti upada

Načeloma naj bi ženska lahko spočela otroka, dokler ne pride v menopavzo, vendar v praksi drži, da začne plodnost padati v poznih 20.letih. Po raziskavah sodeč, naj bi bilo idealno obdobje za nosečnost in porod od 22. do 38. leta, ker je takrat nosečnica mlada, vitalna, hormoni so uravnovešeni … Po 35.letu se nosečnost obravnava kot rizična (več je testov, bolj je nadzorovana).

Največja težava so naše jajčne celice, saj se ne obnavljajo – ženske se že rodimo z vsemi jajčeci, ki jih bomo kadarkoli imele. Starejša kot je ženska, starejše so njene jajčne celice in v poznih tridesetih se začnejo pojavljati degenerativni procesi.


2) Pogostost splava

Starejša kot je nosečnica, višja je pogostost splava – pri 20-tih letih naj bi ta bila približno 20 odstotna, pri 40-tih pa 26 odstotna (številke seveda variirajo). Po 45 letu naj bi se kar polovica nosečnosti končala s splavom.


PREBERITE TUDI: Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF


3) Bolezni med nosečnostjo 

Povišan krvni tlak zaradi nosečnosti, gestacijski diabetes, ki je med starejšimi nosečnicami izjemno pogost.


4) Bolezni in tveganja za plod

Poveča se možnost za rojstvo dvojčkov (ali več), ker z leti jajčeca postajajo manj kakovostna, zato telo pri eni ovulaciji spusti več jajčec hkrati; zastoj plodove rasti v maternici, tveganje za nepravilnosti kromosomov: Pogosteje se pojavljajo kromosomske anomalije – po 45 letu se kar polovica nosečnosti konča s splavov in od teh jih polovica nastane zaradi kromosomskih anomalij ploda. Najbolj znan je Downov sindrom, ki je z leti bolj verjeten. Pri 40-letni ženski je možnost, da ima otrok Downov sindrom, že 1:100, zato pri nosečnicah po 37. letu opravijo obvezni presejalni test.


5) Porod

Povečano je tveganje za prezgodnje rojstvo, carski rez in mrtvorojene otroke.


Treba se je zavedati, da tveganja so, ampak so danes ženske v poznih 30.letih bolj zdrave kot nekdaj in nosečnica je povsem sposobna donositi in roditi zdravega otroka. Tako, da mamica, malo bolj pazljivo, veliko vitaminov, gibanja in brez slabih razvad, pa bo vse v redu!


PREBERITE TUDI: 5 prednosti pozne zanositve


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vzrok za ponavljajoče splave?
Raven naravnih celic ubijalk, ki krožijo po krvnem sistemu in lahko povzročijo splav, se poveča ob stresu, kakršnemukoli...
7
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
5
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Kakšen očka bo?
Nekateri bodoči očetje so skeptiki, drugi sanjači, tretji vsevedi … Preberite članek (obvezno v dvoje!) in se nasmejte o...
4



Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?