|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept: Zdravi borovničevi mafini

Andreja Obal, 1.3.2023
Mafini so sladica, ki jo lahko pripravi vsak, saj je priprava res enostavna in hitra, hkrati pa jih obožujejo predvsem otroci. V nadaljevanju najdete recept za mafine z borovnicami na moj način. ;)

image
Te mafine si lahko privoščite brez slabe vesti.
/11


Ime mafin prihaja ali iz francoske besede moufflet (kar pomeni mehak kruh) ali pa iz nemške besede muffe (kar je izraz za vrsto torte). Obstaja nekaj trikov, s katerimi si pomagamo pri peki mafinov, saj se nam sicer lahko hitro ponesrečijo.

1) Ko imamo pripravljeni dve skledi sestavin (v eni suhe sestavine, v drugi pa mokre), prelijemo mokre sestavine za mafine k suhim in zmes na hitro premešamo. Mase nikoli ne smemo preveč premešati, saj postanejo sicer mafini trdi in suhi.

2) Maso za mafine z žlico razporedimo v namaščene vdolbine pekača za mafine, vendar le do dveh tretjin, saj mora imeti masa dovolj prostora, da se podvoji.

3) Mafine pečemo na srednji višini dobro segrete pečice. Pečeni so, ko podvojijo volumen. Pečenost preverimo tako, da jih prebodemo z zobotrebcem. Če so dovolj pečeni, bo izvlečeni zobotrebec čist, brez ostankov testa.

4) Dobro je, da med peko pekač v pečici zasukamo: mafine, ki so se pekli pri vratcih pečice, postavimo na notranjo stran pečice in obratno.

5) Pazimo, da ne pečemo mafinov predolgo, saj se bodo izsušili.


POSKUSITE TUDI: Zdrav rižev narastek z mandlji


Sestavine za zdrave mafine po moje 

(za 8 mafinov)

• 25g ovsenih kosmičev

• 35 g ajdove moke

• 45 g ržene moke

• Ščepec soli

• Pol male žličke vinskega kamna (nadomestite ga lahko s pecilnim praškom)

• Pol žličke sode bikarbone

Vse to zmešate in naredite jamico.

 

Posebej zmiksajte:

• 1 jajce,

• 45 g stopljenega kokosovega masla,

• 4 žlice agavinega sirupa

• 1 grški jogurt (125 g)

 

To vmešajte v prvo maso in z žlico razmešajte, da bo masa gladka. Dodajte limonino lupinico in 70 g borovnic in le narahlo premešajte ročno.


mafini


Dajte maso v modelčke za mafine in v pečico za 25 minut na 180 stopinj Celzija.


Res so slastni, a ne mi verjeti na besedo, preizkusite jih sami. ;) Ker so iz zdravih sestavin, si jih lahko privoščite brez slabe vesti.


Dober tek.


Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.



 

nosečka, vadbaAndreja Obal je osebna trenerka, FemFit inštruktorica nosečniške in poporodne vadbe, usposobljena za trening varne vadbe v nosečnosti in po porodu. V vadbenem centru Jeklarna na Vrhniki izvaja individualne treninge in skupinske vadbe za nosečnice in mamice po porodu. 

Več informacij glede vadb in individualnih treningov za nosečke in mamice dobite na spletni strani www.premakni.seali prek e-pošte: andreja@premakni.se oziroma telefona: 041 643 753.

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
9
Vrhunski kulinarični dogodek
Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku na murskosoboš...
4
Kakšne so naše prehrambene navade?
Slovenci počasi osvajamo načela zdravega prehranjevanja, kar kažejo podatki najnovejše raziskave o naših prehrambenih na...
4
Vsak je lahko kuharski mojster!
S paštetami Argeta lahko pripravite izredno okusen in hranljiv zajtrk, malico ali popoldanski prigrizek. Ker jih ni potr...
4



Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?