|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Starševstvo: najboljša in hkrati peklenska stvar

Uredništvo Ringaraja.net, 1.10.2023
Starši smo dobri v marsičem, v zadnjem času pa postajamo vse slabši v tem, da druge prepričamo v starševstvo. Ni čudno, da vse več parov ne želi imeti otrok.

image
Otroci želijo starše, ki so manj utrujeni in manj pod stresom. (Freepik.com)
/11


Začnemo z najboljšimi nameni, gradimo templje našim nerojenim otrokom, v brezmadežnih prostorih z oblikovanim pohištvom v pastelnih barvah. Še preden so naši otroci dopolnili eno leto, smo že dokumentirali vsak njihov nasmeh in premik in to pokazali svetu.

Imamo hudo željo, da vzgojimo talent, genija. Takoj, ko otrok izgovori svojo prvo, čarobno besedo, že načrtujemo naslednjih 20 let njegovega življenja in jih napolnimo z učenjem glasbe, plesa, umetnosti, športa. Njihova življenja poskušamo napolniti do konca, kot je napolnjena torba za trening. In vendar pri starševstvu delamo toliko napak. Ali je potem čudno, da se vse več parov odpoveduje ideji o otroku?


Najprej si predstavljajte, da obstaja nalepka (sticker), ki pomeni šok, ko samo pomislite na vzgojo otrok. Po raziskavi revije Time so stroški vzgoje otroka, rojenega leta 2011, do njegovega osemnajstega rojstnega dne 234.900,00 USD. Tudi pri dohodkih obeh staršev je ta številka osupljiva. Zdi se, da obstaja le en način za vzgojo otroka, in to je cesta, ki je tlakovana z zlatom.


PREBERITE TUDI: Katere mame boste spoznali v vrtcu?


Poleg tega obstaja ta norost, ki opredeljuje današnjo družino. Življenje se premika z ogromno hitrostjo. Staršem se zdi, da so premikajoči se stroji.

Na družbenih omrežjih objavljajo trenutke užitka. Vesel, da sem v parku, z veseljem jem sladoled, vesel, vesel, vesel in samo grem naprej. In za kamero nas je večina kot zombijev, ki se spotikajo ob sokove, pripravljajo prigrizke, hkrati pa poskušajo ohraniti urnik, ki smo ga naredili za svojo družino.

Morda boste opazili, da so pred desetimi leti, ko ste vprašali svoje starše, kako ste, odgovorili dobro, medtem ko danes večina odgovori, da so zelo zaposleni. Prej, ko je bilo poletje, nam je bilo včasih tako dolgčas, da smo imeli toliko časa, da smo lahko prešteli bilke trave ali število pikov komarjev na nogah.

Za to niso v celoti krivi starši. Vsi čutimo velik pritisk družbe, da bi naše otroke spremenili v velike zvezde, senzacije na Youtubu, novega Marka Zuckerberga ... Ko odraščajo naši otroci, smo nenehno izpostavljeni tržnemu pritisku, od luksuznih jaslic do vseh drugih stvari. Tudi šole pritiskajo na nas, zdaj so postale skupnosti, akademski klubi, fakultete ...


PREBERITE TUDI: Delo bo vedno, otroci pa bodo zrastli


Pred kratkim me je presenetil moški, ki me je skušal prepričati, da otroka vpišem v njegov lokalni klub.

Koliko športov trenira vaš otrok? Vprašal me je in pokazal na mojega devetletnega sina. Pravkar je začel trenirati košarko.

Moj trenira štiri športe. Če želite, da se njegove mišice pravilno razvijajo, mora letno trenirati vsaj štiri športe.

Ostala sem brez besed. Štirje športi so lahko realna možnost, če imate enega otroka in živite tako, da otroka vozite od enega treninga do drugega in samo spremljate, ali se njegove mišice pravilno razvijajo. Imam pa štiri otroke, kar je takrat 16 športov na leto, pa še vse ostalo. In ja, tisto, kar se imenuje šola.


Vsi beremo različne študije in knjige. Vemo, kaj je dobro za naše otroke, in to zagotovo ni to. Po besedah Brucea Feilerja so v knjigi Skrivnosti družinske sreče v nedavni študiji Ellen Galinski otroke vprašali, kaj si od staršev najbolj želijo. Veste kaj? To ni bilo bolj kvalitetno preživljen čas. Želeli so starše, ki so bili manj utrujeni in manj pod stresom. Vsi pa smo v istem problemu, na hitrem vlaku, kjer nihče ne bo prvi potegnil zavorne ročice.


V ZDA in Evropi se rodnost neverjetno zmanjšuje. Ko beremo o starših, ki so se zavestno odločili, da ne bodo imeli otrok, smo užaljeni. Glasno se sprašujemo, zakaj vsi ne želijo priti na ta vlak, ki vozi z neverjetno hitrostjo in vodi v propad.


Družinsko življenje se je spremenilo. Nekoč so na otroke gledali kot na fizično sredstvo. Pomagali so pri kmetijskem delu, prevzeli so družinsko podjetje. Skrbeli so za svoje bolne starše. Takrat za otroke niso imeli nobenih priročnikov in tisti, ki je imel dom poln otrok, je bil vesel. Danes so otroci poslali čustvena sredstva. Nekaj, o čemer se piše. Dosežke svojih otrok nosimo kot znamke. Toda te značke imajo veliko posledic. Družine se krčijo, in postajajo depresivne zaradi finančnih in materialnih pričakovanj.


PREBERITE TUDI: Sin, nisem naredila domače naloge namesto tebe


Pred nekaj leti, ko sem hodil po parkirišču supermarketa, sem iz vozička zaslišal pisanje. Fant je sedel v vozičku in je navdušeno žvižgal, medtem ko je njegov oče ga vozil, da sta se med avtomobili premikala z največjo hitrostjo. Za trenutek sem se ustavil in ju opazoval, kako sta ob sončnem zahodu izginila po ulici. Počutil sem se, kot da sem priča nekemu edinstvenemu dogodku med očetom in sinom. Nihče ni nič objavil na Instagramu. Ni bil zahtevan šesttedenski pouk, ki se konča z odlično diplomo. To je bil trenutek uživanja, nek intimni odnos.


To je podoba, ki jo moramo poslati svetu. Starševstvo je edinstveno doživetje. Da lahko nemočnega otroka usmerite na pravo pot skozi prihodnost in ga pripravite na vse udarce v življenju. Ta naloga se ne jemlje zlahka. Seveda ni vse lahko in zabavno, ni pa nujno, da je drago ali noro. Ni nujno, da vključuje potovanje v Disneyland za vso družino. Nekatere najsrečnejše družine, ki jih poznam, so svoje otroke vzgajale z malo denarja, genialnostjo in domačimi paradižniki.


To je starševstvo, ki ga moramo spodbujati. Moramo prerasti vsa ta modna oblačila, naslovnice revij in oblikovana oblačila Barbie. Potrebujemo nepozabno otroštvo. Zato se moramo ukvarjati s starševstvom. Na prvem mestu je. In zagotovo je veliko bolj dragoceno kot nalepka ali pokal.


PREBERITE TUDI: Kako se vedemo pri 1., 2. in 3. otroku?


Vir: Ringeraja. rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
7
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
6
Z nežnostjo otroka ne moremo razvaditi
V strahu, da ne bi otroke pripravili k njihovi samostojnosti, jih velikokrat oropamo nežnosti. Preslišimo njihove klice ...
4
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
4



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
Vesel dan mučenikov
Danes obeležujemo dan mučenikov, tako da gospodje – danes je vaš dan! Tradicionalno naj bi vam vaše drage za darilo prin...