|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z vizualizacijo si lahko pomagate do lepšega poroda

Helena Primic, 19.8.2023
Čeprav si poroda ne moremo izbrati, pa lahko nanj vplivamo s pozitivnimi mislimi in vizualizacijami. Preverite štiri učinkovite vizualizacije, ki vam bodo zagotovo pomagale do lepšega poroda.

image
Predstavljajte si svoj idealen kraj, ki ga boste lahko priklicali tudi med porodom ter z njim vse prijetne občutke in fiziološke učinke. (Freepik.com)
/11


Tudi, ko gre za porod, imajo misli veliko moč. Številne znanstvene študije dokazujejo, da če ženska pričakuje boleč porod, bo med porodom tudi dejansko doživela več bolečin.

To, kakšen porod pričakujemo oziroma si ga zavestno ali nezavedno rišemo v glavi, torej zelo vpliva na to, kako bo potekal porod, ko bo šlo zares. In čeprav si poroda ne moremo izbrati, pa lahko nanj vplivamo s pozitivnimi mislimi in vizualizacijami.

Preverili smo najpogostejše vizualizacije za nosečnice, ki vam ob redni "vadbi" lahko prinesejo porod, ki se ga boste spominjali s srečnim nasmehom na ustih.

 

1) Varen in čudovit kraj

Predstavljajte si kraj, kjer se počutite 100% varni. Kraj, kjer je vse točno tako kot si želite. To je lahko plaža, sončni zahod, travnik, gozd, hiška na samem ... Pustite domišljiji prosto pot in vključite vseh pet čutov. 

Kaj vidite? Poskusite si zapomniti čim manjše podrobnosti svojega idealnega kraja. Morda vonjate in okušate kakšne prijetne vonjave - po cvetlicah, sveže pokošeni travi, morda kakšni začimbi ali vaši najljubši hrani? Kaj slišite? Valovanje morskih valov, ptičje petje, šumenje dreves, dojenčkov smeh v daljavi? V mislih se sprehodite po svojem varnem kraju ter se dotaknite trave, drevesnega debla, mehke tkanine na stolu in kožuščka mucka, ki spi na dvorišču. 

Namig: Vizualizacijo svojega varnega kraja ponavljajte tako dolgo, dokler se vam ne bo v glavi odvrtela kot film, ki ste ga pogledali tolikokrat, da že veste na pamet vse prizore. Ko boste med porodom potrebovali sprostitev in prepustitev porodnemu procesu, si jo boste zlahka priklicali ter skupaj z njo tudi vse prijetne občutke in fiziološke učinke, ki bodo zagotovo vplivali pozitivno na porod.    

 

PREBERITE TUDI: BLOG - NE negativnim porodnim zgodbam

 

2) Roža, ki se odpira

V številnih programih porodne hipnoze je kot porodna vizualizacija uporabljena predstava rože, ki se odpira. Podobno se namreč odpira tudi maternični vrat, zato vizualizacija rože, ki se počasi odpira, energijsko spodbuja odpiranje materničnega vratu.

Usedite se ali uležite tako, da vam bo čim bolj udobno. Sedaj si predstavljajte, da pred vami nenadoma leži zaprt cvet - takšne oblike in barve, kot same začutite. Zavestno ga čim bolj približajte notranjemu pogledu, da boste lahko videli vsak cvet in morebitne kapljice vode na njem. Začutite, kako je začelo sijati sonce, ki v roži spodbudi naravno željo po odpiranju cvetov oziroma cvetnih lističev. Opazujte, kako se roža v toplini sonca počasi - cvetni listič po cvetni listič - vse bolj odpira in širi. Tako dolgo, da se povsem ne odpre in porodi svojo čudovito sredico.

Nasvet: Če boste med vizualizacijo začutili toplino in odpiranje vaginalnega področja ter se morda celo vzburili, se nikar ne ustrašite. Vizualizacija ne bo sprožila prezgodnjega poroda, če telo še ni pripravljeno na porod. Takšno "sodelovanje" telesa je le znak, da vam vizualizacija dobro uspeva in jo boste lahko uporabili tudi med porodom za bolj tekoče odpiranje materničnega vratu ter s tem lažji porod.   

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: To se dogaja pri naravnem porodu

 

3) Voda, ki odstranjuje vse napetosti, skrbi in strahove

Tale vizualizacija je priporočljiva predvsem za tiste nosečnice in porodnice, ki težje zapustijo logično razmišljanje ter se zato pogosteje ujamejo v skrbi in strahove. Torej za vse tiste ženske, ki so preveč v glavi in premalo v telesu.

Udobno se namestite in si predstavljajte vaš idealen kraj za tuširanje oziroma oblivanje z vodo. To je lahko navaden tuš, majhen slap, topel dež ... prepustite se domišljiji, da vam nariše, kako bi želeli, da čez vaše telo od zgoraj navzdol steče ravno prav prijetna voda. Medtem, ko čez vaše telo teče voda, si predstavljajte, kako skupaj z njo odtekajo tudi vse vaše napetosti, bolečine, skrbi in strahovi. Dlje kot ste pod tekočo vodo, manj ste napeti, zaskrbljeni, anksiozni in prestrašeni. Vse bolj ste umirjeni in mirni ter povsem zmehčani - telesno in od znotraj.

Namig: To vizualizacijo lahko izvajate vsak dan tudi, ko ste pod pravim tušem - ko po vašem telesu in vse bolj okroglem trebuščku teče prava voda. Če boste to počeli dovolj pogosto, boste svoje misli in telo programirali na ta globoko sproščujoč učinek tuširanja, ki ga boste lahko uporabili tudi med porodom pod tušem v porodnišnici ali doma, če boste rodili na domu.    

 

PREBERITE TUDI: Masaža teh točk pomaga pri zelo bolečem porodu

 

4) Čudežno potovanje otroka po mehkem in varnem kanalu

Nekaterim ženskam pri premagovanju strahov pred porodom in lažji sprostitvi med porodom zelo pomaga, da si predstavljajo, kaj točno se bo dogajalo med porodom. Da že v nosečnosti vidijo to čudežno potovanje otroka iz maternice do materinega naročja.

Preden se lotite te vizualizacije, si oglejte fotografije ali še bolje kakšen video, ki prikaže gibanje dojenčka med porodom. Sedaj, ko veste, kaj se bo med porodom dogajalo z vašim telesom, se usmerite na dojenčka. Predstavljajte si, kako se nežno odriva od maternice ter z nežnimi obrati glave in telesa išče pravo pot v porodni kanal. Z notranjim očesom poglejte svojega čudovitega dojenčka, kako se z vsakim popadkom spušča po mehkem porodnem kanalu in potuje proti svetlobi tega sveta. Zelo blizu je že, vaša nožnica nežno objema njegovo glavico in se počasi ter povsem varno razteza, da bo lahko vaš kmalu novorojenček kot mačji mladič mehko spolzel v nov svet. Še en ravno pravi pritisk in iz vašega telesa je varno pripotoval vaš čudoviti otrok. 

Nasvet: Pri tej vizualizaciji boste krepili občutek, da vaš dojenček med porodom sodeluje tako z vašim telesom kot porodnim procesom. Zato med porodom sledite svojim občutkom in intuiciji, ki vam bo povedala, kaj je v določenem trenutku najbolje za vajin porod - to, da mu z rojevanjem v pokončnem položaju pomagate se namestiti v bolj ugoden položaj za porod, ali to, da greste pod tuš in se globoko sprotite ter tako poskrbite za novo pošiljko spodbudnih hormonov. Prisluhnite sebi in svojemu rojevajočemu dojenčku!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
13
Spremembe na dojkah v nosečnosti
Spremembe dojk so pogosto eden prvih znakov nosečnosti. Že v šestem do osmem tednu nosečnosti se lahko dojke opazno pove...
6
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
6
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5



Očetje ob porodu: 20 čudovitih fotografij
Dragocene fotografije, na katerih vidimo navdušenje očetov, ko podpirajo svoje partnerke v porodni sobi, nam kažejo, kak...
FOTO: Lepota poroda - čudež življenja
videophoto
Poglejte si čudovite fotografije poroda in prvih trenutkov, ko starša zagledata svojega novorojenčka, ob katerih ne bost...