|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lahko vročina povzroči predčasni porod?

M. T., 3.7.2023
Nosečnice, bodite pazljive v teh vročih poletnih dneh! Strokovnjaki so razložili, kako lahko vročinski val vpliva na predčasni porod. Raziskave so namreč pokazale, da se v vročih poletnih dneh poveča nevarnost prezgodnjega poroda za 27 odstotkov

image
Vročina vpliva na večjo možnost predčasnega poroda. (Freepik.com)
/11


Če ste noseči, morate biti še posebej previdni pri visokih temperaturah in vročini, saj raziskave kažejo, da lahko prevroče vreme povzroči prezgodnji porod.


Za 27 odstotkov večja možnost za predčasni porod 

Znanstveniki na univerzi v Montrealu so analizirali več kot 219.000 rojstev v obdobju 29 let, pri čemer so upoštevali maksimalno dnevno temperaturo v tednu pred porodom in število zaporednih dni, v katerih je bila temperatura nad 31 stopinj Celzija, piše portal Magazin. Ugotovili so, da se pri takšnih temperaturah, ki trajajo od štiri do sedem dni zapored, za 27 odstotkov poveča možnost za zgodnji porod.

To pomeni, da je bilo pri nosečnicah, ki so bile dolgo časa izpostavljene ekstremni vročini, večja verjetnost, da bodo rodile pri 37 in 38 tednih, v primerjavi z običajnimi 40 tedni.


»Nosečnost postane bolj fizično zahtevna, ko se bliža rok poroda,« pravi dr. Natalie Auger. Pomislite na vročino kot na dodaten stres za že tako izčrpano telo: »Fizične obremenitve - kot je vročina - imajo večji vpliv v 37. ali 38. tednu kot prej v nosečnosti,«  pravi zdravnica.


PREBERITE TUDI: Prezgodnji porod


Zadržujte se na hladnem

Znanstveniki to pojasnjujejo s tem, da vročina vpliva na pojav težav kot posledica termoregulacije telesa, oziroma sposobnosti našega telesa, da nadzoruje toploto. Ne izključujejo niti možnosti dehidracije, zaradi česar se zmanjša pretok krvi prek maternice, kar povečuje izločanje hormona hipofize in to posledično vodi do prezgodnjega poroda.


PREBERITE TUDI: Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki


Čeprav se zdi, da je 37 tednov dovolj blizu roku poroda, de ne bi smelo biti težav, je zadnjih nekaj tednov v maternici pomembnih za razvoj vašega otroka. Možgani, pljuča in drugi organi še vedno zorijo in se pripravljajo na življenje zunaj maternice. Če želite otroku privoščiti cel "mandat" v trebuščku, poskrbite, da se boste čim več časa zadrževali v hladu - v klimatiziranih prostorih ali vsaj v čim večji senci. Pijte tudi veliko vode.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
92
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
27
Kdaj naj bo bodoči očka raje tiho?
Vsak porod je drugačen in vsaka bodoča mamica se z njim sooča drugače in tako pričakuje različne stvari od svojega partn...
13
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
10



Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?