|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vrstni red rojstva vpliva na razvoj otroka

Tina Južnič, 12.4.2011
Ste kdaj razmišljali o tem, kako lahko vrstni red rojstev otrok vpliva na njihov razvoj? Raziskave so pokazale nekaj zanimivih ugotovitev.

image
/11



Večina staršev se zavzema, da bi z vsemi svojimi otroci ravnali enako in med njimi ne bi delali razlik ter bi s tem pripomogli k njihovi boljši samopodobi in razvoji samozavesti. Kljub temu pa vrstni red rojstev pri otroku vpliva na način videnja samega sebe.

 

Vas zanima kakšne so najpogostejše značilnosti najstarejših, srednjih in najmlajših otrok v družini?

 

Edinec

Edinci pogosto veljajo za razvajenega otroka, saj skozi vsa faze odraščanja uživajo popolno pozornost svojih staršev. Zato imajo le-te še toliko pomembnejšo vlogo pri vzgoji. Paziti morajo, da mu bodo pravilno postavili meje in ga hkrati navaditi na določeno stopnjo samostojnosti.

 

Zaradi življenja s starejšimi, se edinec lahko počuti manj zmožnega, saj se primerja z njimi. Pogosto je zagledan sam vase in želi biti v središču pozornosti tudi kadar je v družbi vrstnikov. Kot otrok živi lagodno življenje, saj so starši do njega najpogosteje preveč ustrežljivi. Posledica je lahko, da se tudi kot odrasla oseba bolj zanaša na usluge drugih kot na svoj trud.

 

Pogosto ima tudi občutek, da se mu je zgodila krivica ali pa ne želi sodelovati, saj igra svojo igro in želi, da se mu drugi podrejajo.

 

Prvorojeni otrok v veččlanski družini

Prvorojenec je določeno obdobje v centru pozornosti svojih staršev in starih staršev, zato tudi kasneje verjame, da mora ohraniti svoj položaj in biti nad svojimi bratci in sestricami. Včasih si jih prizadeva ščititi in jim pomagati, spet drugič pa razvije do njih kompetenten odnos. Dobro se počuti kadar ima nadzor nad mlajšimi. Kljub temu pa se z njimi primerja v stilu, da mlajši bratec ali sestrica lahko počneta stvari, ki jih on pri njuni starosti ni smel.

 

V veliko primerih prvorojence rojstvo bratca ali sestrice prizadene. Še posebej v prvih mesecih se počutijo neljubljene in zanemarjene. Na vsak način si prizadevajo obdržati starševsko pozornost. To pa pogosto pomeni, da bodo morali početi vragolije in biti poredni, saj je to zanje trenutno najbolj zanesljiv način, pridobivanja takojšnje in zadostne starševske pozornosti.

 

Drugorojeni otrok

Drugorojenec uživa manj pozornosti svojih staršev, saj jo deli s starejšim bratcem/sestrico. Poleg tega ima vedno ob sebi nekoga, ki zna več od njega, zato se od njega uči. Kljub temu pa se pri drugorojencih pojavi občutek, da mora s starejšim tekmovati.

 

Mlajši član družine pogosto razvija zmožnosti, ki jih prvorojenec nima. Če je slednji uspešen, se bo drugorojenec počutil negotovega in manj zmožnega. Postane lahko upornik, ki ne mara avtoritet.

 

Srednji otrok v veččlanski družini

Srednji otrok v veččlanski družini nima niti 'pravic' najstarejših, niti privilegijev najmlajših, zato lahko dobi občutek, da je življenje krivično. Kljub temu je prilagodljiv ter se hitro nauči kako ravnati s svojimi starejšimi bratci in sestricami.

 

Ker prejme manj pozornosti svojih staršev, ima pogosto občutek, da ne prejema dovolj ljubezni in da nima pravega mesta v družini. Zaradi tega lahko postane razočaran in problematičen otrok ali pa ravno nasprotno. Lahko se ima za pomembnega ter druge brate in sestre potiska nižje.

 

S pomočjo raziskav so prišli do zanimivih ugotovitev, da srednji otroci, pri družinah s tremi otroci, pogosto razvijejo drugačne značilnosti kot srednji otroci veččlanskih družin. Srednji člani velikih družin so pogosto manj tekmovalni, saj je čas njihovih staršev razporejen med vse otroke. Posledično se naučijo sodelovati, da dobijo kar želijo.

 

Najmlajši otroci v veččlanski družini

Najmlajši otroci se pogosto obnašajo kot edinci. Od drugih pričakujejo, da namesto njih storijo stvari, sprejemajo odločitve in prevzamejo odgovornosti. Lahko postanejo šefi družine v smislu pridobivanja ostalih članov na svojo stran. Najmlajši od treh otrok pogosto postane zaveznik z najstarejšim proti srednjim.

 

Hkrati se najmlajši počutijo tudi najbolj šibke, saj imajo občutek, da jih starejši ne jemljejo dovolj resno. Zato lahko ali razvijejo občutek manjvrednosti ali pa želijo postati najmočnejši člen in po hitrem postopku napredujejo v razvoju.


Preberi še:

Kaj pomeni biti dober starš

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
11
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
VIDEO: Kako pomagati otroku, če se duši?
Bi znali ukrepati, če bi se vaš otrok začel dušiti, ker se mu je zataknil košček hrane ali je v usta dal majhne predmet?...
4
5 mitov o uvajanju goste hrane
Ali res drži, da moramo dojenčku gosto hrano uvajati s kašicami? In to takrat, ko pokaže zanimanje za hrano? Ter se obve...
4



Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
Materinski dan: Popolno darilo za mamo
Očki, v članku preverite odlične ideje, kako lahko skupaj z otroki presenetite in razveselite najboljšo mamo na svetu.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?