|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je res primerno objavljati otrokove fotografije?

Helena Primic, 11.8.2023
Pri objavi fotografij na socialnih omrežij po navadi ne razmišljamo o tem, da bo morda kdo to fotografijo brez našega dovoljenja delil po svetovnem spletu ali jo celo uporabljal za pedofilijo. Je previdnost pri objavi otrokovih fotografij odveč?

image
Vodje gibanja Mali Biser so prepričane, da je prav, da prav vsakemu posamezniku omogočimo, da si sam kroji svoj digitalni odtis. (Pexels.com)
/11


Do konca sveta ponosne mamice želimo svojo srečo - tega najbolj srčkanega dojenčka oziroma otroka pokazati tudi drugim in tudi njim polepšati dan.

Tudi tako, da na katerem od socialnih omrežij podelimo njegovo fotografijo, ko se srečno smeji ali usvoji kakšen nov razvojni mejnik.


Pri tem seveda ne razmišljamo o tem, da bo morda kdo to fotografijo brez našega dovoljenja delil po svetovnem spletu ali jo celo uporabljal za pedofilijo.

Pa saj jo vidijo samo moji Facebook ali Instagram prijatelji, ki jim zaupam!

Je torej previdnost pri objavljanju otrokovih fotografij zares odveč, smo preverili pri gibanju študentk socialne pedagogike - Mali biser. 

 

PREBERITE TUDI: So otrokove fotografije na Facebooku varne?

 

Vsak naj si sam kroji svoj digitalni odtis

"Ideja za Mali biser je nastala  na Pedagoški fakulteti, ko smo študentke magistrskega študija socialne pedagogike ugotavljale, da imamo v Sloveniji zares visok odstotek zaupanja in s tem občutka varnosti, ko gre za objavljanje otrokovih fotografij na spletu. Kot da starši enostavno ne pomislijo na morebitne negativne posledice, ki pa so v sodobni spletni družbi vse bolj verjetne in številne.

Z našim profilom na Instagramu smo zato želele spodbuditi vse starše, da se pred objavo otrokove fotografije prav vsakič vprašajo, če je ta fotografija zares primerna za objavo in če bi to dejanje lahko v prihodnosti prineslo neprijetne posledice za otroka," so pojasnile avtorice projekta, ki v skladu z osnovno smernico gibanja Mali biser, ki je varovanje zasebnosti otroka, ostajajo anonimne.

"Pri tem ne smemo pozabiti, da ne gre le za problem pedofilije, saj ima lahko neprimerna objava otrokove fotografije tudi druge negativne plati. Same smo prepričane, da je prav, da prav vsakemu posamezniku - pa četudi je star le nekaj mesecev ali let - omogočimo, da si sam kroji svoj digitalni odtis oziroma, da si sam izbere, kaj želi, da je o njem objavljeno na spletu in kaj ne," starše opozarja Mali biser.

 

otrokove fotografije

Pri fotografiranju in objavah otroka ne prikazujmo otrokovega obraza, otrok naj ne bo pomanjkljivo oblečen in ne razkrivajmo lokacije nastale fotografije. (FOTO: Mali Biser)

 

Niste slab starš, če objavite otrokovo fotografijo!

"Ko smo ustvarjale profil Mali Biser, smo se srečevale predvsem z dilemo glede tega, da bi se starši, ki objavljajo fotografije svojih otrok, zaradi naših objav lahko počutili napadene. Pa vendar naš namen tega gibanja ni, da bi se starši, ki so objavili ali objavljajo fotografije svojih otrok na spletu, počutili kot slabi starši.

Pri našem raziskovalnem delu nas je zanimalo predvsem to, zakaj je objavljanje otroških fotografij postalo tak velik trend. Želele smo razumeti vzgib staršev, ki to počno, in jim ponuditi neko varno alternativo, s katero bi morda lahko zadovoljili to svojo potrebo, hkrati pa poskrbeli za otrokovo varno zasebnost na spletu," so pojasnile študentke, ki same še niso mame, toda razumejo ponos staršev, ki želijo fotografije svojih otrok podeliti tudi na spletu.

 

PREBERITE TUDI: Kako posneti dobro fotografijo nosečniškega trebuščka?

 

Kako vendarle poskrbeti, da bodo objave fotografij varne?

"Vsak človek je zase svet, pravi Tone Pavček, zato pravil ni. So pa priporočila, ki si jih lahko ogledate na Instagram profilu Mali Biser.

Gre za načine fotografiranja in objav, na katerih ne prikazujemo otrokovega obraza in ne razkrivamo lokacije nastale fotografije. Pomembno je tudi, da otrok ni pomanjkljivo oblečen ter da ne razkrivamo njegovih navad, intimnih dogodkov in delov vsakdanje rutine. Poleg tega pa se nam prav tako ne zdi primerno oglaševanje izdelkov skozi otrokove besede," je le nekaj priporočil za bolj varno objavljanje otrokovih fotografij z nami podelil Mali biser, ki dodaja:

"Pri tem pa se moramo vedno zavedati, da vsaka objava otrokove fotografije na spletu s sabo prinaša določeno tveganje. Tudi, če nimamo veliko Facebook prijateljev in Instagram sledilcev. Previdnost je potrebna na prav vsakem koraku."

 

Mali Biser

Na strani Mali Biser staršem ponujajo varno alternativo, s katero bi lahko zadovoljite to svojo potrebo, da pokažete svoj zaklad, hkrati pa poskrbite za otrokovo varno zasebnost na spletu. (FOTO: Mali Biser)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4
Imena s čudovitim pomenom: čudež oziroma dar
Preverite imena za fantke in punčke, ki imajo res čudovit pomen - "mali čudež" oziroma "dar". Mogoče vas prevzamejo ...
4
Angelska imena za deklice in dečke
Preverite seznam prelepih in zelo posebnih imen za dečke in deklice, ki nosijo angelski pomen.
4



Srečna, ker sem mama
25. marec je dan, ko praznujemo mame. Ko praznujemo drugačno obdobje, ko praznujemo vse lepe in objokane trenutke, ko pr...
Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?