|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novorojenček: Prvi dnevi doma

M. T., 19.3.2024
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in čimveč počivajte, kolikor vam novi član dopušča. Preberite še nekaj praktičnih nasvetov.

image
Čas hitro mine: čim bolje izkoristite prve dni z novorojenčkom. (Pexels.com)
/11


Mamice se po rojstvu dojenčka znajdemo v čisto novi vlogi, pred kopico stvari, ki jih nikoli nismo počele, če smo mamice prvič. Nešteto vprašanj se pojavi predvem, ko malo štručko pripeljemo domov. Kaj pa zdaj? Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov, da vam bo malce lažje v teh prvih dneh prilagajanja na življenje z novorojenčkom.


1. Večine svojih navad vam ni potrebno spreminjati.

Samo zato, ker je zdaj pri hiši novorojenček, ne pomeni, da morate zvočno izolirati svoj dom in šepetati, da ga slučajno ne bi prebudili. Po navadi novorojenčki zelo trdno spijo in jih prebudi samo lakota, tako da lahko kljub novorojenčku pri hiši poslušate glasbo, gledate televizijo ali klepetate s prijateljico po telefonu. Tako boste tudi dojenčka že od prvih dni navajali na razlikovanje živahnejšega dnevnega dogajanja od nočne tišine. Če boste otročka navadili, da je tudi podnevi tišina, se vam bo lahko hitro zgodilo, da ga bo čez nekaj mesecev pri dnevnem počutku zmotil vsak šum. To pa ne želite, kajne?


2. Začnite novorojenčka navajati na nek ritem že od prvega dne.

Nekateri novorojenčki radi zamenjajo noč za dan - podnevi veliko spijo, ponoči pa visijo na vaših prsih in se dojijo. Zato vam priporočamo, da ga od prvega dne navajate na razliko med dnevom in nočjo. Nikar mu pri dnevnem spancu ne zatemnite prostora, v katerem spi, naj spi pri dnevi svetlobi. Ko ga previjate ali dojite se z njim pogovarjajte, ponoči pa vse to počnite v tišini, da bo pri nočnem dojenju tudi v tišini nazaj zaspal. 


3. Z nošenjem in objemanjem ga ne boste razvadili.

Predstavljate si, da ste devet mesecev preživeli na toplem, v okolju, ki vas je nežno božalo po vsem telesu in kjer ste bili vedno siti, ne da bi vam bilo treba posebej povedati, da ste lačni? V takšnem okolju je ta čas živel vaš dojenček, zdaj pa je kar naenkrat vse drugače. Če ste poskrbeli za vse novorojenčkove potrebe, je sit, previt in nahranjen, pa še vedno neutolažljivo joka, pomeni zgolj to, da potrebuje vaš objem, vašo bližino. Želi si čutiti vaš srčni utrip, ki ga je pomirjal in uspaval teh devet mesecev. Vzemite ga v roke, pocrkljajte se z njim, pomirite ga in ga šele potem položite v njegovo posteljico. S tem ga ne boste razvadili!

 

PREBERITE ŠE: Z nežnostjo otroka ne moremo razvaditi


4. Poskrbite za čisto ritko

Novorojenčki veliko kakajo in lulajo, še posebej tisti, ki so dojeni. Izjemno pomembno je, da ne dopustite, da je novorojenček preveč časa pokakan ali polulan, saj se mu bo sicer vnela ritka. Čeprav se vam bo zdelo, da z njim počnete samo to, ga previjate in dojite, se boste navadili in vam bo to postala najlažja rutina. Pomembno je, da mu pri vsakem previjanju dobro očitite ritko in genitalije; tako boste preprečili rdečico in vnetje.

 

PREBERITE ŠE: Čiščenje dojenčkove ritke in genitalij


5. Prostor, v katerem preživita z novorojenčkom večino časa, redno zračite.

Temperatura sobe, v kateri se z otrokom največ zadržujete, naj bo od 20 do 22 °C, v prostoru, kjer ga kopate, pa od 24 do 26 °C. Ta prostor in tudi sobico, kjer spi večkrat na dan za kratek čas prezračite, pozimi pa poskrbite tudi, da bo v prostoru dovolj vlage in zrak ne bo presuh.


6. Novorojenček v posteljici ne potrebuje igračk.

Mehke igračke v novorojenčkovi posteljici niso potrebne, priporočljivo pa je, da posteljico obložite z mehkim blagom. To ga bo zaščitilo pred morebitnim prepihom. Kljub temu pa njegove postelje ne postavite na prepišno mesto, ob okno ali vir toplote.


5. Če je novorojenček prehlajen, mu dvignite vzglavje.

Novorojenček ne potrebuje vzglavnika, je pa dobrodošlo - in to vam bo svetoval tudi padiater -, da njegovo vzglavje rahlo privzdignete, če ima zamešn nosek in težko diha. Dvignite mu vzglajve za približno 10 centimetrov, tako da kar pod žimnico položite zvito brisačo, rjuho ali blazino.

Novorojenček naj spi na boku, zato ga v takšen položaj položite v posteljico. Če se vaš dojenček med spanjem veliko premika, si pomagajte tako, da mu za hrbet postavite zvito pleničko, brisačko, odejico ali uporabite posebej novorojenčkom namenjene blazine za spanje. 


PREBERITE ŠE: Ali dojenček potrebuje vzglavnik?


7. Poskrbite zase!

- Uravnotežena prehrana: Tako kot med nosečnostjo je uravnotežena prehrana pomembna tudi sedaj. Jejte redno, obroke naj vam pripravlja partner ali kdo drug.

- Dobrodošla pomoč: Če je le mogoče, naj vam pride za kak teden pomagat mama. Ona vas najbolje pozna in verjetno se tudi vi z njo lahko najbolje pogovorite. Marsikateri nasvet vam bo še kako prišel prav, predvsem pa vam bo pomagala prebroditi prve najtežje tedne po porodu, ko se morate na novo življenje šele dobro navaditi.

- Omejeni obiski: Z dojenčkom bosta potrebovala mir in tišino, zato omejite obiske prijateljev in znancev, dokler ne boste popolnoma pripravljeni.

- Počitek in še enkrat počitek: Prvih nekaj dni ostanite v postelji, če pa ste imeli carski rez, bo počitek v postelji dobrodošel kak teden ali dlje. Opomoči si boste morali od trdega dela in fizičnih sprememb poroda in rojstva. Gospodinjska dela omejite na minimum.

Spite, kadarkoli spi dojenček. Zelo pomembno je, da imate dovolj spanca. Devet mesecev je bilo potrebnih, da je dojenček zrasel, sedaj pa morate dati svojemu telesu čas, da se prilagodi na “nenoseče” stanje.

Vaša postelja je tudi najboljši prostor, kjer se bosta z dojenčkom crkljala. V zibki mu lahko postane samotno, novorojenček pa potrebuje bližino matere in očeta. Tudi vam bo bližina všeč.


Zagotovo se vam bo zdelo v prvih nekaj dni doma z novorojenčkom naporno. Verjemite, čez kakšen teden ali dva boste že prava mojstrica v skrbi za svojega novorojenčka. Veliko lahko (in je zelo zaželeno) preložite na očka, ki bo verjetno v teh prvih dneh z vami doma.

Čas hitro mineva, kmalu boste ugotovili, da ob dojenčku ta mineva še malce hitreje, zato izkoristite vsak trenutek, pa čeprav le zato, da boste malo štručko le gledali in občudovali. 

 

PREBERITE ŠE: Prvi sprehod z novorojenčkom


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
54
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
12
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
6
Pomembna je komunikacija z dojenčkom, otro...
Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, zaposlena v razvojni amb...
4



Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?