|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako preprečiti zunajmaternično nosečnost?

Uredništvo Ringaraja.net, 22.6.2022
Tveganje za zunajmaternično nosečnost je večje pri ženskah, ki pogosto menjajo partnerja, pri ženskah, ki so se pozno odločile za nosečnost. Obstajajo pa načini, da preprečite takšno nosečnost, kljub povečanem tveganju.

image
Zunajmaternična nosečnost je vsaditev in razvoj oplojenega jajčeca izven maternice, najpogosteje v jajcevodih, zelo redko v trebušni votlini ali jajčniku, najmanj pa v samem materničnem vratu. (Freepik.com)
/11


Pri običajni zanositvi oplojeno jajčece potuje skozi jajcevod v maternico, kjer se vsadi in se še naprej razvija. Ko pa se jajčece vsadi izven maternične votline, pride do zunajmaternične nosečnosti, ki jo je potrebno prekiniti. V 98 odstotkih oplojeno jajčec, ki ne doseže maternice, ostane v jajcevodu, lahko pa se pomotoma vsadi v jajčnikih, trebušni votlini ali materničnem vratu.


Z ustreznim načinom življenja in rednimi ginekološkimi pregledi je mogoče zunajmaternično nosečnost tudi preprečiti.

 

PREBERITE TUDI: Vse o ektopični (zunajmaternični) nosečnosti

 

Varen seks je najboljša zaščita

»Zunajmaternična nosečnost najpogosteje nastane zaradi izrastkov na jajčnikih, ki nastanejo po nezdravljenih ali slabo zdravljenih okužbah,« pravi dr. Milan Dokić, specialist ginekologije in porodništva na Ginekološko-porodniški kliniki Kliničnega centra Srbije.

Najpogostejši vzroki teh okužb so vnetni procesi, ki poškodujejo jajcevode, spolno prenosljive bolezni, zgodnejše zunajmaternične nosečnosti, pa tudi zgodnje hormonske motnje, ki vodijo do vsaditve oplojenega jajčeca v jajcevod ali maternični vrat.

 

Tveganje za zunajmaternično nosečnost je večje pri ženskah, ki pogosto menjajo partnerja, pri ženskah, ki so se pozno odločile za nosečnost, saj se okvare jajcevodov pri njih pojavljajo pogosteje kot pri mlajših ženskah, pa tudi pri bolnicah, ki so se zdravile zaradi neplodnosti.

 

»Tveganje lahko zmanjšamo s spremembo navad, kar pomeni izogibanje spolnim odnosom z nezanesljivimi partnerji in obvezno uporabo kondomov, saj ti ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi in različnimi okužbami,« svetuje dr. Dokić in poudarja, da je zunajmaternična nosečnost danes veliko pogostejša kot pred 50 leti, ko še ni bilo takšne spolne svobode.

 

PREBERITE TUDI: Policistični jajčniki so lahko vzrok za neplodnost

 

Nevarna notranja krvavitev

Izostanek menstruacije, slabost, bruhanje, zaspanost in razdražljivost so značilni tako za normalno kot zunajmaternično nosečnost, zato nosečnica v prvih tednih nosečnosti niti ne more sumiti, da je nekaj narobe.

»Na zunajmaternično nosečnost je treba sumiti v primeru manjših krvavitev in različno intenzivne bolečine v spodnjem delu trebuha, od šibke do neznosno močne. Močna, ostra bolečina je posledica pretrganja jajcevoda, ki se pojavi, ko se jajčece zatakne v ozkem delu jajcevoda. Ženska takrat doživi šok, je shujšana, bleda in pogosto izgubi zavest. Močne notranje krvavitve se lahko končajo usodno, zato je takojšen obisk ginekologa ključnega pomena,« razlaga ginekolog in navaja možne posledice zunajmaternične nosečnosti:

* izguba jajcevodov

* sterilnost

* v najslabšem primeru smrt zaradi izgube krvi.

 

Večina bolnic ima po zunajmaternični nosečnosti težave s spočetjem, večjim številom splavov in ponavljajočo se zunajmaternično nosečnostjo.

Veliko počitka, krepitev imunosti in zdravljenje okužb prispevajo k popolnemu okrevanju, po katerem se možnosti za normalno nosečnost močno povečajo.

 

PREBERITE TUDI: Dr. Stanko Pušenjak - Endometrioza je v porastu

 

Pomembni so zgodnji pregledi

Tveganje za morebitne posledice zunajmaternične nosečnosti lahko zmanjšate in se jim izognete tako, da se takoj po izostanku menstruacije odpravite k ginekologu. Ugotovil bo, ali je nosečnost normalna ali ne.

»Na začetku nosečnosti odkrito zunajmaternično nosečnost je mogoče lažje prekiniti. Tako se lahko celo izognete operaciji, oziroma če je le ta nujno potrebna, pri tem vsaj ne boste izgubili veliko krvi,« razlaga dr. Dokić.

 

VIR: Ringeraja.rs

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
23
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
7
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
4



Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
Boleča sramna kost v nosečnosti
Boleča sramna kost naj bi se pojavila pri četrtini nosečnic, kažejo raziskave. Zakaj pride do tega in kako si pomagati?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?