|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Tiki ali Tourettov sindrom
11.1.2007 23:50:35   
nejcko
Na POP-u (http://www.24ur.si/spored/1/tourettovsindrom.php ) sem ravnokar gledala dokumentarno oddajo o tej bolezni in moram priznati, da zanjo še nisem slišala, sicer pa je bilo v oddaji rečeno, da je ljudem na splošno bolj slabo poznana, čeprav razširjena. Bolezen je dedna in mnogokrat povezana z obsesivno kompulzivno motnjo.
Če še kdo ne pozna te bolezni, nekaj podatkov o njej - se mi zdi dobro vedeti, sploh za učitelje in vzgojitelje.





Cici svetovalnica - Tourettov sindrom





Starši sprašujete, strokovnjakinja odgovarja!   Pišite, vprašajte po telefonu (01/24 13 414), mag. Nina Mazzi, dr. medicine, bo v Ciciklubu odgovarjala na vaša vprašanja o zdravju in negi otrok in vse družine.    
Mamica štiriletnega dečka sprašuje, kaj je Tourettov sindrom - tako diagnozo je otroška zdravnica nedavno postavila njenemu sinku. Obenem pa prosi, naj kaj več napišemo o tej bolezni.   Dokaj razširjena, pogosta in relativno dobro raziskana genetska motnja, ki prizadene otroke obeh spolov, vseh ras, stanov in etničnih skupin, v najrazličnejših bivalnih, kulturnih in življenjskih okoljih. Nespodbudna dedna sprememba presnove v živčevju, ki se praviloma začne v bolj ali manj zgodnji otroški dobi in traja vse življenje, najbolj skrbi in vznemirja starše in vzgojitelje. Tourettov sindrom kaže določeno nagnjenost do kromosoma y (moška dedna zasnova), zato se trikrat pogosteje pojavlja pri moški kot pri ženski populaciji, čeprav tudi deklice niso povsem imune na opisano motnjo. Bolezenski sindrom s kompleksnimi simptomi se pojavlja v obliki krčev, tikov, trzanja, nenadzorovanega gibanja, dotikanja soljudi, kričanja, spakovanja, kimanja, mežikanja, izredno živahnega in vehementnega gestikuliranja, pretiranega govorjenja, kričanja, sopenja ipd. Značilen je kratek, trzajoč občutek, praviloma omejen na manjši del telesa (veka, ustnica, nosnica) - kot znak sicer neprijetnega, a relativno nenevarnega, nehotnega mišičnega krča.
Prizadeti posameznik doživlja (okolica pa opaža) ponavljajoče, neobvladljive, nenačrtovane in nesmotrne mišične kontrakcije mišic in mišičnih skupin na obrazu, vratu, rokah ali ramenih. V napredovali fazi se opisanim mišičnim izpadom pridružijo še avdio učinki - nehotni glasovi, kot so kašljanje, kruljenje, oponašanje živali - renčanje, bevskanje, sopenje. Skoraj polovica prizadetih občasno dobiva izpade preklinjanja. Omenjeni simptom je lahko povezan tudi z blažjo obliko duševne motnje, možgansko motnjo ali nevralgijo živca trigeminusa. Tuorettov sindrom zdravnik nevrolog z diferencialno diagnostičnimi metodami loči od Parkinsonove bolezni, epilepsije, nevrološke motnje in motenj ščitnice, ki prav tako lahko povzročajo podobne simptome. O Tourettovem sindromu govorimo tedaj, ko se pri prizadetem posamezniku vsaj že leto dni čez dan pogosto pojavljajo gibalni (motorični) in glasovni (vokalni) tiki - ponavljajoči se, nehotni, brezciljni, trzajoči mišični gibi. Bolezen se v zgodnjem otroštvu pogosto začne z navadnimi tiki in napreduje v izbruhe zapletenih nehotnih gibov, glasov in nenavadnega, spastičnega dihanja. Glasovni tiki se lahko sprva pojavijo v obliki godrnjanja in lajajočega oglašanja, kasneje pa napredujejo v prisilne, nehotne izbruhe kričanja in preklinjanja.
Zgodnja diagnoza lahko pomaga staršem, vzgojiteljem in okolici nasploh razumeti in sprejeti prizadetega otroka ter se prepričati, da otrokovo nespodbudno vedenje ni namerno - da otrok ni hudoben ter da ga z grožnjami in sankcijami ne bodo spremenili (disciplinirali in pokorili). Otrok z opisano motnjo potrebuje veliko dobrohotnega razumevanja in ljubeče naklonjenosti staršev, sorodnikov in okolice nasploh. V vrtcu, šoli in v družbi nasploh ima pogosto težave, ki lahko malega bolnika pahnejo v osamo ali pa botrujejo impulzivnemu, nekontroliranemu, samouničevalnemu in nasilnemu vedenju in ravnanju. Zdravniki in psihologi neprilagojeno vedenje in vedenjske motnje po eni strani povezujejo z boleznijo samo, po drugi pa tudi z odzivom okolice in z obremenitvami, ki jih Tourettov sindrom predstavlja za bolnika in za njegove najbližje. Bolezni običajno ni mogoče dokončno pozdraviti (odpraviti naštetih simptomov), vendar pa sindrom lahko ublažimo in obvladujemo (prehodno odpravimo) s pomočjo naravnih zdravil in kemijskih preparatov (antipsihotiki, ki lahko povzročajo precej neprijetnih stranskih učinkov, anksiolitiki ipd.).

< Sporočilo je popravil nejcko -- 11.1.2007 23:51:24 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Tiki ali Tourettov sindrom
12.1.2007 8:33:24   
Anonimen
Sem gledala včeraj in sem se spomnila na sošolca iz osnovne šole.Vsake toliko časa je kaj zavpil.Mi pa smo mislili da je.......ojoj.Učiteljica ni nikoli nič rekla,ali pa še sama ni vedela.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Tiki ali Tourettov sindrom
13.1.2007 21:49:48   
Lianna
Sem poznala fantka, ki je skakal in ploskal.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Tiki ali Tourettov sindrom
13.1.2007 22:00:46   
Marogica
Sem gledala pred časom oddajo o bolnikih s Tourettovim sindromom. Zelo zanimivo, predvsem pa žalostno, ker  je v okolici to še res redek pojav oz. ni redek, okolica ga ne pozna. In tako pride do mučnih situacij, in to kar za vse-za nevedno okolico in bolnika samega.

Kazalo pa je tudi družinskega očeta, s tremi otroki, ki je normalno hodil v službo, pa tudi otroci so ga sprejemali kot nekaj normalnega. Logično, saj drugega pri svojem očetu ne poznajo.

Me pa zanima, kako hudo mora biti kakšnemu najstniku s to boleznijo....

Hvala za info...



_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Tiki ali Tourettov sindrom
13.1.2007 22:25:31   
bumerang
Ja, pred leti sem brala knjigo, se mi zdi da je avtorica Minette Walters, kjer opisuje žensko s tem sindromom in to, kakšna žrtev okolice je bila. Pa je bil na koncu razložen še medicinski del ozadja.
Zelo dobra knjiga.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 5
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?