|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Letos naj bo spomladansko čiščenje okolju pri...
6.4.2009 13:38:48   
soncica1
Letos naj bo spomladansko čiščenje okolju prijazno

V našo lepo deželo prihaja pomlad, z njo pa tudi tako imenovano spomladansko čiščenje, čas v katerem se ponavadi lotimo generalnega pospravljanja in čiščenja naših domov. Letos vas vabimo, da z majhno spremembo pri izbiri čistil, skupaj naredimo velik premik pri varovanju voda in okolja, s tem pa lahko naredimo nekaj dobrega tudi zase. Marsikdaj bi se namreč lahko odrekli čistilom na podlagi nevarnih sestavin in uporabili katero od tako imenovanih "čistilnih sredstev" naših babic, med katerimi častno mesto zasedajo kis, limonin sok in soda bikarbona. Poleg njih so na našem tržišču že kar nekaj časa prisotna tudi zelo kvalitetna ekološka čistila (naprimer Seventh generation, Sonett, Almawin, Ecover, Natral House, Dialmacabio,...), ki so sestavljena iz popolnoma naravnih sestavin in so brez strupenih snovi. Res so morda kakšen € dražja so pa zato prijetnejša za uporabo in neškodljiva za naravo in živali.

Da bo letos spomladansko čiščenje bolj ekološko naravnano. smo zbrali 14 koristnih informacij in nasvetov, ki vam bodo pri tem lahko pomagali:

1 Gospodinjstva skupaj obremenimo okolje toliko kot industrija ali celo še več, zato uporabljajte le toliko detergentov, kot priporoča proizvajalec, oz. manj, če imate manj umazano perilo.

2 Perite ob urah, ko je energija cenejša, in uporabljajte elektriko iz zelenih virov (vprašajte vašega distributerja).

3 Perite na nizkih temperaturah, 30° ali 40° (pri teh temperaturah odlično deluje tudi večina ekoloških praškov), in če je vaš pralni stroj starejši od 10 let, ga zamenjajte z novim, saj lahko prihranite do 70% manj vode in električne energije.

4 Vedno napolnite pomivalni in pralni stroj do vrha, saj boste tako prihranili med 40% in 60% vode.

5 Uporabljajte naravne, 100% biorazgradljive detergente za perilo, ki ne škodujejo vašemu pralnemu stroju in ne povzročajo oblog na ceveh. V vaseh, kjer ni urejene kanalizacije, si, če je le mogoče, omislite rastlinske čistilne naprave.

6 Spomnite se na čistila naših babic in uporabite sodo bikarbono za čiščenje madežev in večjo belino perila ter alkoholni kis in citronsko kislino za odstranjevanje vodnega kamna.

7 Razmislite, ali res potrebujete za vsako stvar nov krožnik oz. vedno nov kozarček. Posode ne perite ročno, pač pa v pomivalnem stroju - s tem boste porabo vode zmanjšali tudi do 100 litrov na teden.

8 Dnevno v gospodinjstvih porabimo okoli 27% vode samo za pranje, pomivanje in čiščenje, večina te vode odteče v odtoke in greznice, zaradi prepustnosti tal pa del nevarnih snovi potem pronica v podtalnico. Z uporabo naravnih 100% biorazgradljivih čistilna sredstva, varujemo vodene vire in tudi območja Natura 2000, ki skupaj pokrivajo več kot 37% Slovenije.

9 Uporabljate sredstva za pomivanje posode, ki ne vsebujejo klora. Klor v pomivalnih strojih zaradi vroče vode zlahka izpari in se nato vrne nazaj v zrak v vašem domu.

10 Čistila v obliki razpršilcev uporabljajte racionalno. Ob nanosu na površino jih pustite, da nekaj časa učinkujejo (od 20 do 30s). Tako bo čistilo učinkovitejše, hkrati pa boste prihranili pri uporabi in tudi količina mikroskopskih kapljic v prostoru bo občutno manjša.

11 Izogibajte se sobnim dezodorantom in drugim »osvežilnim« izdelkom za dom, saj so v veliki večini narejeni iz nezdravih kemikalij.

12 Izogibajte se vnosu onesnaževalcev v vaš dom, zato dobro očistite čevlje ali jih celo sezujte, preden vstopite. Kupite sesalec s HEPA filtrom, saj ti posebni filtri ujamejo nezdrave prašne delce. Prah brišite z vlažno krpo in tako poskrbite, da se prah z gospodinjskih površin, na katerih se nabira, ne vrne nazaj v zrak.

13 Redno odpirajte okna in vrata, da je v prostoru svež zrak. Z zračenjem odstranite onasnaževalce v zraku, ki se drugače usedejo na stene in tla.

14 Če bi vsa gospodinjstva v Evropi prešla na naravna čistila, ki niso narejena na osnovi naftnih derivatov, bi mesečno prihranili toliko nafte, da bi lahko ogrevali preko 50.000 domov.
Neposredna povezava do sporočila: 1
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?