|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
17.7.2006 8:48:58   
VIVANA
Pozdravljene!

Imam 15-mesečno lepotičko in pred enim mesecem sva začele piti Alpsko mleko, pa smo dobili izpuščaje po celem telesu. Po izvidih sodeč je le občutljiva na kravje mleko. Pred enim tednom pa spet neki izpuščaji, ki me spravljajo v obup user posted image user posted image user posted image .Aja, pred tem smo pili HA nadaljevalno mleko HA od Nesleja BEBA, saj sva oba z možem blaga alergika. Zanima me, katero mleko je primernejše: sojino ali riževo? Kje se ga dobi? Ojej in te alergije, pa tako lepo smo začeli.....

Uživajte in lep pozdravček
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
17.7.2006 9:31:34   
darjatimci
Mi uporabljamo rižev nadomestek s kalcijem,dobiš ga v vseh malo večjih trgovinah na oddelkih z zdravo prehrano in drugih trgovinah DM,Mueller itd.Cene od 500-600SIT odvisno kje.Sojino je lahko problematično,ker je veliko otrok ne prenaša in tudi do drugega leta jo odsvetujejo,vse je odvisno na kaj je otrok alergičen.

(odgovor članu VIVANA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
18.7.2006 10:57:02   
MH0
Pri nas doma skorajda ni hrane živalsekga izvora in s sojinim nimamo nobenih problemov, razen višjih cen seveda. user posted image

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
18.7.2006 21:25:40   
Pi-kica 1
Mogoče poskusiš s Pregominom, ki ga lahko dobiš na recept, če je alergija potrjena. Sojino mleko pa bi ti tudi jaz odsvetovala, ker je soja močno alergena.

LP

PI-kica

(odgovor članu VIVANA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
18.7.2006 21:27:54   
Seven*
Poskusi narediti mleko iz ovsa. Baje je zelo hranljivo, danes sem videla na TV. Menda moras zelo drobno zmleti oves (lahko kar na kavni mlincek), zadevo zalijes z vodo in pustis stati cez noc. Menda se sojina mleka lahko skrijejo. Tudi po okusu, vsaj tako so rekli.. Moram enkrat probat.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu VIVANA)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
20.7.2006 22:50:51   
tins
Sojino mleko otrokom do 2.leta odstvetujejo, kot je že ena napisala ( vpliva na povečano tvorbo enega hormona-estrogena??-ampak nisem ziher).
Uglavnem, res je fajn RIŽEVO MLEKO Z DODANIM KALCIJEM, ovseno je tudi uredu in res je okusno, ampak ga v SLO nisem še zasledila z dodanim kalcijem.
LP

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
21.7.2006 9:27:55   
MH0
Po drugi strani pa niti bribližno ni tako nenaravna prehrana kot živalsko mleko. Mlekarjem in mesarjem ni vse za verjeti, verjetno daleč od tega. :)

(odgovor članu tins)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
17.9.2007 12:05:31   
Nadja_23
Jaz imam eno vprašanje. Mene zanima ali je priporočljivo riževo mleko za 7mesečnikeuser posted image ? Dojim še občasno, rižolinote pa frutolinote sem ji delala z vodo , ker ne upam ne z alpskim razredčenim ne s sojinim. Hvala v naprejuser posted image

(odgovor članu MH0)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
20.9.2007 10:08:45   
Balerina
Ker so odsvetovali kravje mleko do enega leta sojino pa mi po okusu ni všeč sem Gaji delala vse nlečne stvari (riž, gres, polento,...) z rižovim mlekom. Ga ima zelo rada jedla pa ga je nekje od 5-6. meseca naprej. Se mi pa zdi da ni tako dober za pit. Meni je presladek zato tudi pazi da nebi kaj sladkala.

Meni je super in sem ga uporabljala, občasno ga še sedaj, da sva lahko skupaj zajtrkovali.

(odgovor članu Nadja_23)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
20.9.2007 10:42:38   
Anonimen
Mleko in intoleranca za laktozo (LI)
Laktoza je mlečni sladkor, laktaza pa encim, s pomočjo katerega se prebavi. Laktaza se pojavi v prebavilih človeškega plodu pozno v nosečnosti. Največ je ima otrok drugi ali tretji dan po rojstvu. Njena raven ostane visoka v detinstvu, ko je mleko glavna sestavina prehrane. Zelo upade po odstavitvi dojenčka od prsi pri vseh sesalcih, razen pri ljudeh, kjer ostane dejavna vse življenje ali njena dejavnost pomembno oslabi šele v odrasli dobi.
Če ljudem prebava živil, ki vsebujejo laktozo, dela težave, pravimo, da so postali intolerantni zanjo. Takšno neprenašanje zlasti mleka in mlečnih izdelkov, ki je genetično pogojeno, imenujemo primarna intoleranca za laktozo (LI). Utrpi jo 70 odstotkov ljudi na svetu, Evropejcev pa le od 10 do 15 odstotkov.
user posted image
Zahvalimo se prednikom
Antropološka teorija razloži, kako so nekateri odrasli ljudje postali edini sesalci, ki lahko prebavijo mleko in mlečne izdelke. Nekoč človek v odrasli dobi ni mogel prebaviti laktoze. To mu tudi ni bilo treba, saj kot poljedelec ali lovec ni pil mleka. Pred okoli deset tisoč leti pa je začel gojiti prežvekovalce, ki dajejo mleko. Ob skromni žetvi zaradi suše, bolezni in škodljivih žuželk ter pičlem ulovu je segel, denimo, po kravjem mleku in omilil stradanje. Preživeli so le redki, ki so bili zaradi genetične posebnosti sposobnejši prebaviti mleko, in nadaljevali vrsto. Zaradi naravnega izbora je postala po štiristo generacijah posebnost prebavljati mleko vse življenje pogosta človeška lastnost. Le potomci ras, ki so šle v davnini skozi pekel pomanjkanja hrane, imajo dovolj encima za prebavo laktoze praviloma tudi v odrasli dobi. Drugim ta encim prej ali slej splahni na desetino začetne vrednosti in postane prebava laktoze precej omejena. Od 90 do 100 odstotkov Indijancev, Azijcev in Afričanov ne prenese mleka, ker njihovi predniki niso pasli čred prežvekovalcev, ki dajejo mleko. V Aziji so, denimo, udomačili najprej svinjo, ki jo človek težko doji.
Kako se kaže LI
Laktoza povzroči številne težave v prebavilih. V tankem črevesu nase pritegne vodo, zato človeka sili na bruhanje, mu kruli po trebuhu in ga požene na blato. Bakterijska presnova laktoze v debelem črevesu sprosti čezmerne pline. Med njimi je tudi vodik, ki s kisikom iz zraka tvori pokalni plin. Bolnik torej utrpi prebavne motnje, napenja ga, pestijo ga krči in trebušna bolečina ter izpušča pline. Blato postane vodeno in pri odvajanju brbota. V najtežjih primerih uhaja samo, ker ga črevesni refleks ne more več zadržati v črevesu.
Razlika od alergije
LI ni alergija na mleko, kot pomislijo mnogi prizadeti. Alergijo na kravje mleko namreč največkrat povzročijo mlečne beljakovine. Res pa je, da se obe težavi kažeta podobno. Večina otrok, ki so alergični na kravje mleko, dobi drisko, ki je najpogostejši simptom. Pestijo jih krčne bolečine, mučijo vetrovi in blato je sluzavo. Ti simptomi so značilni tudi za LI. Razlika je v bruhanju. To je drugi najpogostejši simptom pri alergiji na kravje mleko, posebno še prvo uro po zaužitju, za LI pa bruhanje ni značilno.
Prehranske posledice
Odrasli, ki premorejo dovolj encima za presnovo mlečnega sladkorja, so v ugodnem položaju. Mleko in mlečni izdelki namreč vsebujejo pomembna hranila, denimo fosfor, magnezij, vitamin B2, vitamina A in D ter beljakovine. Tudi večino kalcija dobimo pri nas iz živil, ki vsebujejo laktozo. Odpovedati se mleku in mlečnim izdelkom, bi pomenilo zvečine odločiti se za šibke kosti in se prepustiti osteoporozi. Raziskave so, denimo, pokazale, da ženske, ki imajo LI, pogosteje zbolijo za osteoporozo kot tiste, ki LI nimajo. Opustijo namreč mleko, s tem pa tudi kalcij, ker ga ne nadomestijo iz drugih virov.
Kaj storiti
Če ljudje ugotovijo, da jim mlečni izdelki povzročijo težave, se jim ponavadi v celoti odrečejo. Popolna odpoved je nujna pri alergiji na kravje mleko, pri intoleranci za laktozo pa je potrebna le za dvajsetino do desetino prizadetih. Večina še zmore prebaviti nekoliko laktoze, a ne ve, koliko. Če ima prizadeti LI, se stopnja prenašanja laktoze ugotovi zelo enostavno. Treba je preveriti, katera živila vsebujejo laktozo. To so lahko mleko, kava s smetano, sladoled, sir, maslo, omake, kruh, pecivo, kosmiči, solatni prelivi, slaščice, šerbet, zamrznjeni mlečni izdelki, pudingi, instant krompirčki in juhe, nekatero zamrznjeno sadje in zelenjava. Prav tako naj se preveri vsebnost laktoze v zdravilih, tudi homeopatskih, kjer je pogosta pomožna sestavina. Nato naj se za tri tedne opustijo vsa laktozna živila in zdravila. V naslednjem koraku jih postopoma spet uvedemo. Na primer, popijemo četrt skodelice mleka za zajtrk. Če se simptomi LI ne pojavijo, popijemo naslednje jutro pol skodelice mleka. Po malem vsako naslednje jutro zvečamo odmerek. Ko se simptomi spet pojavijo, vemo, da je odmerek mleka za zajtrk predhodnega dne največji, ki ga še prenesemo. Že naslednji dan naj postane stalna sestavina našega jutranjega obroka, obenem pa po enakem postopku ugotovimo največji odmerek mleka še za kosilo in večerjo. Intoleranca za laktozo se seveda da ugotoviti tudi bolj prefinjeno s testi, ki jih odredi zdravnik.
Prizadeti se lahko izogne težavam zaradi LI z uživanjem več manjših obrokov namesto manj večjih. Če si zaželi hrane z vsebovano laktozo, naj istočasno užije tudi kaj drugega, tako bo razredčil laktozo in olajšal njeno presnovo. Tudi jogurt, fermentiran mlečni izdelek, lahko olajša LI, če se vzame skupaj z drugimi mlečnimi izdelki, ker najbrž vsebuje tudi encim laktazo, ki se je rabila med fermentacijo. V naši širši domovini Evropi in drugod v razvitem svetu pa so na voljo tudi mleko z malo laktoze in laktazni dodatki.
Avtor: Janez Špringer, mag.farm.
Datum: oktober 2004

Če imaš možnost do kakšnih italijanskih trgovin skočit,si nabavi za vso družini mleko ZIMIL.Je kravje mleko,le,da mu je vzet tisti sladkor,ki povzroča netoleranco in alergijo.

(odgovor članu Balerina)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: SOJINO,RIŽEVO MLEKO...
4.11.2007 16:18:57   
Pi-kica 1
Če je mleku odvzeta laktoza, je res primerno za ljudi , ki trpijo zaradi laktozne intolerance, nikakor pa ni primerna za alergike na kravje mleko. Alergiki namreč ne prenašajo mlečnih beljakovin, sladkor jim običajno nič ne škoduje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?