|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 9:20:05   
KIRA
živjo.
midva imava sicer centralno ogrevanje - na olje, ampak ga je že bolj malo in mislim, da ga bo glih na začetku zime zmanjkalo. ne vem, če bova zmožna cisterno napolnit, pa sva se pogovarjala o kurjenju na drva. sicer to možnost imava, je pa problem, ker kurilnica nima vhoda iz hiše. bi morala vsako jutro ven, pa deco samo notri pustit pa kurit itd - v glavnem ne bi imela nadzora nad njima. user posted image s sabo ju pa ne morem jemat dol.pa saj ni važno. za naju bi to kurjenje na drva bilo itak najbolje, ker jih imamo najbrž eno tono v drvarnici (ali pa vsaj pol - nimam pregleda, ker ne vem kako so zložena, pa še premog je baje spodaj). pa bi nama vsaj strošek kurjave za to sezono odpadel, čene vsaj za dve.

v glavnem - menila sva se o kamniski peči.ker ne bova zmogla česa večjega, sem si premišljevala o kaki cenejši varianti za 50 jurjev. pa me zanima, če katera to ima ali kaj podobnega in akko se obnese. kako se kuri, če ima dejansko tak grelni efekt, kot je napisano v tehničnem opisu / lastnostih in oh in sploh - če se s tem redno ogrevate... ima smisel to kupovat, pa s tem segrevat hišo???
placirala bi jo v jedilnico za vhodna vrata - tam je dimnik, ki je nekako centralni prostor - na eni strani kuhinja, na drugi dnevna, kjer se itak največ zadržujemo, pa hodnik, ki vodi še v obe spalnici (najino in otroško), ter kopalnico. bi bilo to smiselno???

LP

< Sporočilo je popravil KIRA -- 21.8.2006 9:21:25 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 9:57:13   
total
Kamini so baje zelo dobra stvar za kurjenje po zimi,že veliko ljudi mi je reklo kako se fajn prostori segrejejo in je dolgo topla.Tudi moji doma ga bojo zidali,ker je ati ful navdušen nad tem.

_____________________________

Kaj naj rečem...srečna sm!!!


(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 10:03:42   
Anonimen
Kamin je super stvar, samo ne za ogrevanje cele hiše. Ogrelo ti bo jedilnico, kuhinjo in dnevno, vrata v hodnik boš morala pa imeti zaprta, če boš hotela, da boste na toplem. Pa izberi takega, ki je ves obložen s šamotno opeko in kjer se vratica res hermetično zaprejo, da ostane v peči žerjavica, ker drugače je treba drva skozi nalagat. Mi smo tak kamin včasih imeli v dnevni sobi, oče je v najhujših zimah zakuril dvakrat. Zjutraj in zvečer.

(odgovor članu total)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 10:28:10   
KIRA
živijo. ja, o šamotnih oblogah em tudi jaz brala,ampak taki so dražji. 200  ali 300 jurjev ne zmorem. kakih 50 bi mgoče še spravla skup.
klasičen "kamin" bi tud jaz rada mela, sam baje da stane ful dosti, pa tista klasična peč (kmečka) tudi - tam okrog miljona???
zato pa se zanimam za te samostoječe - v bistvu so to samo kaminski vložki, samostoječe peči. saj ne vem, če sem sploh prav napisala. to so take trajno-žareče reči, tega je vspovsod polno: merkur, obi, baumax...bom probala slikco pripopat, če bo šlo. tule je nekaj podobnega - bistveno dražja varianta, pa na pelete. jaz bi pa kurila na drva.

user posted image

< Sporočilo je popravil KIRA -- 21.8.2006 10:31:50 >

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 10:35:38   
Anonimen
Ja, tako pa imamo na vikendu. Toploto drži manj časa, pogosteje je treba nalagat. Ampak za to primerjavo vemo pač mi, ki smo imeli obe. Moj prijatelj npr. ima samo tako, kot jo nameravaš kupiti ti (poleg centralne), pa je z njo res izredno zadovoljen. Kurijo sicer tudi centralno, vendar res samo pozimi. V prehodnih obdobjih pa uživajo ob tej pečki. V glavnem, ne more je prehvalit. Samo res pa ne pričakovat, da ti ogrevala kar celo hišo.

(odgovor članu KIRA)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 10:45:11   
mika
kira, preverit moraš koliko kubikov ogreje ta peč, da ti bo ogrelo prostor, ki ga želiš. Ne gledat na to koliko kvadratov, ampak kubikov, ker moraš upoštevat celoten zrak, ki ga mora segreti.
Mi smo kupili kaminski vložek in ga obzidali, kako se bo pa obnesel, pa lahko poročam šele naslednje leto.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 11:38:00   
KIRA
mika, pol se pa priporočam...user posted image kubike??? ja to pa bo težavno. kvadratura v vsakem prostoru je drugačna, pa stropi so tud različno visoki. user posted image bom se najbrž kar namatrala.
smo pa menjali okna pa vhodna vrata - bomo pozimi videli če tesnijo - to je najbrž tud treba upoštevat. če vse "dihta" je ziher treba manj najagat, kot če vleče.user posted image ampak za kurjavo me ne skrbi(še) lesa je dovolj. bolj me muči to, če je smiselno tako peč nabavljat. da se ne bi zaletela, pol pa ne bi blo haska.
ne vem, kako močna bi morala bit, da bi segrela enodružinsko hišo. pa kako pogosto nalagat??

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 13:33:27   
mika
Kira- m2 X višina sobe- vsako sobo posebej in jih pol sešteješuser posted image user posted image

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 13:36:55   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: KIRA
to kurjenje na drva bilo itak najbolje,

Sodobne peči sprejmejo 0,5m polena. Tako naložena peč potem gori 10,15 do 20 ur. Enkrat na dan pa že najdeš čas za zakurit. Sploh ker imajo ventilator ali še celo kot vžigalnik da samo na gumb pritisneš. Vse delo kar je dnevno naložiti zalogovnik in 1xtedensko izprazniti pepel. Cena 500.000 do 1.200.00, je pa to sigurno najcenejše ogrevanje. 1m3 drv stane 9.000 SIT. Poraba za eno hišo pri taki peči in dobri izolaciji je 9m3 tj. max 100.000 SIT za sezono. Koliko daš pa za olje? Kamin sam pa tudi če dobro ogreva prostor celotne hiše nikoli ne more ogreti. Kurla bosta pečko in zmrzovali boste. Kamini so bolj za občutek, čeprav tudi grejejo. Za primarno gretje pa nanj ne računaj.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 21.8.2006 13:43:01 >

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 13:42:39   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: KIRA
ne vem, kako močna bi morala bit, da bi segrela enodružinsko hišo. pa kako pogosto nalagat??

Odvisno tudi od izolacije hiše. Vendar peči niso več kot so bile včasih. Sedaj so LESNI UPARJEVALNIKI t.j. malo pepela. Premog pa verjetno v takšni peči ne bo uporaben.

Moč peči za centralno pa naj ti izračuna strokovnjak. Imajo pa te peči navadno za boljši izkoristek še dodatno vsaj 1000lit vode za akumulacijo toplote, kar tudi vzame nekaj prostora.

Danes je največji problem pri prehodu iz nafte na drva velikost kurilnice. Navadno so le te premajhne za dobre peči.


< Sporočilo je popravil tehnofil -- 21.8.2006 13:45:11 >

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 16:01:20   
KIRA
peč na drva imamo - kombinirano z nastvkom za olje. zanimajo me kaminske peči z v hišo.  bom probara zračunat kubike.
LP

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kaminska peč - kako se obnese
21.8.2006 18:27:38   
bumerang
Pri takih pečeh se podatek vedno nanaša na m3, ki ga ogrevajo. Ne zamenjaj jih z m2 kar se pogosto dogaja.

Take majhne peči, kot jih omenjaš ti (okoli 50 jurjev), ti cele hiše zagotovo ne bodo ogrevale, še dva prostora težko pa tudi nalagati boš morala pogosto. Zelo verjetno bo tudi precej dimila saj nimaš pripravljenega dovoda zraka.

Tiste na pelete so smiselne, če imaš zraven dovolj velik zalogovnik, da avtomatsko nalaga, če ne je z njo preveč dela.

Boljše od delavniške (tako se imenujejo te poceni) so tiste, ki so na drva, in imajo zraven tudi ventilator, ki spiha toploto dlje.

Obstajajo pa tudi take kaminske peči, ki se jih lahko poveže na obstoječ sistem radiatorjev in na bojler. Mogoče bi bila to za vas primerna rešitev glede na to, da imate že sistem centralne kurjave in veliko drv. So pa te peči zagotovo veliko dražje od zneska, ki ga omenjaš.

Lončene peči (kmečke) zagotovo zmorejo ogreti celo hišo, predvsem, če so narejene tako, da grejo iz prostora v prostor. Tak primerek peči je pri nas doma in mi ogrevamo cca. 150 m2 samo z lončeno pečjo in imamo zelo vroče, spalni prostori pa so v medetaži.

So pa drva veliko dražja kot je napisal zgornji pisec, pod 11 jurjev jih boš težko dobila, če nisi ravno v centru dogajanja pa še raje po 15.

Glede na to, kar si napisala, se bojim, da bo teh 50 jurjev bolj denar vržen stran in da se bo s tako pečjo ogreval samo prostor, v kateri bo peč stala.
Ogrevanje je le en tak malo bolj zapleten in zelo pomemben sistem, da se v reševanje problema splača vložiti malo več denarja in truda (iskanja informacij) pa rešitev naj bi bila čim bolj trajna.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kaminska peč - kako se obnese
22.8.2006 9:06:46   
Annny
Jaz s tem sicer nimam izkušenj, bi pa rekla, da res poskrbite za dober odvod dima, da ne boste imeli vseh stropov in sten črnih.LP

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kaminska peč - kako se obnese
22.8.2006 9:26:51   
KIRA
dimnik je že obstoječ z dimom itn. ne bo težav (bomo pa še enkrat preverili pred vgradnjo). drva že tud imamo, skoraj tono, če se ne motim, pa oglje tudi. centralna je izven hiše, je kombinirana - za trda goriva in olje. gorilec bomo sneli, pa bomo kurili na drva. ampak ni to problem.

sprašujem za peč v hišo. možnosti povezave na centralno nimamo, peleti ne pridejo v poštev, ker imamo drva. klasična kmečka peč je pa predraga. tudi kake na ventilator si ne morem privoščit, zneska 200 ali 300 jurjev ne bom zmogla vsaj še par let.

tako za 50 jurjev ali nekaj čez bi mogoče še lahko financirala, pa še to je vprašanje. zanimajo me pa vaše izkušnje z takimi pečmi (v hiši), ne pa razne variante drugih peči. če ni grelnega efekta, je brez zveze denar zapravljat. vprašanja še enkrat ponavljam:

"pa me zanima, če katera to ima ali kaj podobnega in kako se obnese. kako se kuri, če ima dejansko tak grelni efekt, kot je napisano v tehničnem opisu / lastnostih in oh in sploh - če se s tem redno ogrevate... ima smisel to kupovat, pa s tem segrevat hišo??? "

"bolj me muči to, če je smiselno tako peč nabavljat. da se ne bi zaletela, pol pa ne bi blo haska.
ne vem, kako močna bi morala bit, da bi segrela enodružinsko hišo. pa kako pogosto nalagat??"


(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kaminska peč - kako se obnese
22.8.2006 16:19:55   
bamby
Ne vem, zakaj se toliko ubadaš s tem, da bi rada novo peč na drva, ko pa imate že tako v kurilnici? OK, razumem, da je zunaj, ampak se lahko tudi oblečete, pa greste ven zakurit, če imate toliko drv na zalogi. Drugače pa raje razmišljajte, kako bi peči spravili v hišo, kot pa da bi kupovala peč, katera morda ne bo imela zadovoljivega učinka.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




ali se kregate
zband

z partnerjen ali partnerko

dnevno (19%)

2x tedensko (11%)

1x tedensko (16%)

1x mesečno (29%)

1x letno (19%)

nikoli (7%)


Število vseh glasov: 70

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!