|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Noče sadja... kakšna ideja?
31.3.2007 12:44:00   
žanai
Ojla!

Naša bučka bo stara 18 mesecev in ne mara sama jesti sadja. Če ji ga spasiram ali pa naribam in dam v kak jogurt ga že poje, da bi ga pa držala v roki in jedla pa ne. Naj povem še, da sicer veliko je, tudi ogromno zelenjave, solato...  Sadje ji vsak dan ponujam neštetokrat, ker ga kar dosti sama pojem, ona pa me samo gleda in ko ji ga ponudim, ga noče. Ne banane, ne jabolka (niti ribanega)... nič.
Enako je bilo s sirom, zadnjič pa sem ga slučajno naribala in ga je začela jesti. Zdaj ga je v vseh oblikah. Verjetno bo tudi s sadjem tako... enkrat bo že, si mislim.

Zanima pa me, ali ima katera kakšno idejo, kako naj jo prepričam da ga vsaj malo poskusi.
Na silo tudi ne gre, vse užaljeno spljuva ven. user posted image  

Pozdravček,
Žanai

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
31.3.2007 12:51:05   
Anonimen
Kako je pa z njenim zdravjem? Je zdrava? Ima dobro kri? Potem ne kompliciraj, saj v tem primeru dobi vitamine in minerale skozi drugo hrano.

Če temu ni tako, je jaz ne bi silila. Kot si že napisala, poje sadje preko jogurta, poje tudi zelenjavo.

Imej v mislih, da cilj prehranjevanja ni, da pojemo 5 jabolk na dan, ampak da smo zdravi. Meni je vseeno, na kakšen način "zdravje" v telo pride.

(odgovor članu žanai)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
31.3.2007 13:01:15   
mami darka
Jaz sem ji jabolko narezala na rezine in z modelčki za kekse naredila male zvezdice, srčke, lunice,.... Vse je pojedla.
Ne pozabi, otroci jejo tudi z očmi.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
31.3.2007 13:03:15   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mami darka

Jaz sem ji jabolko narezala na rezine in z modelčki za kekse naredila male zvezdice, srčke, lunice,.... Vse je pojedla.


Super ideja user posted image

Še zabavali se bosta, namesto da jo siliš.

(odgovor članu mami darka)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
31.3.2007 14:20:27   
Anonimen
Priredita si kakšno sadno urico.Pripravi sadje v košari,in ji preberi kakšno zgodbico o sadju,potem pa ji pokaži tudi sadje,da bo sodelovala.Na koncu si lahko naredita piknik.Ji bo zanimivo,pa ji bo tudi sadje morda postalo všeč...

(odgovor članu žanai)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
31.3.2007 22:18:48   
TONČI.
Na silo tudi ne gre, vse užaljeno spljuva ven.

S silo delaš samo obratno. Kaj pa če hraniš najprej njene igrače s sadjemuser posted image . Mogoče ji bo zalaufal, ko bo gledala kako se hrani njena najljubša igrača Jaz k sreči nimam takega problema, saj je jabolko namesto sladkarij.


(odgovor članu žanai)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
31.3.2007 22:20:55   
TONČI.
aja smo pa dolgo časa hranili nečaka tako, da je jedel kao frutek. Notri smo mu pa dajali čežano iz jabolk in korenja. Frutek pa zato, ker ga je želel mojemu user posted image  "sunit" in pojest. Tko je bila pa koza cela volk pa sit.

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
1.4.2007 20:21:38   
žanai
Ojla!

Najlepša hvala za vse ideje!
Bom probala tisto z modelčki... se mi zdi zanimivo. Tudi drugače se zelo rada igra z njimi, ko pečeva piškote.

Ja, drugače je zdrava, nič ji ne manjka... seveda je ne bom silila.
Samo kakšno idejo sem želela, ker mi jih je že zmanjkalo.

Hvala in lp,

Žanai

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
2.4.2007 14:20:22   
mily
Pri nas pa gresta z očitom skupaj sadje narezat (no nareže ga oči), Nika ga pa nameče v mikser. Potem pa si vzameta tiste mini kozarčke (štamprle) in iz tistega pijeta. Se ji tuk fajn zdi, da pijeta tako. Ali pa včasih vzameta skodelice iz njene kuhnce in si tja navedata, pa se igrata natakarco in seveda potem avtomatsko spije tist sok.

_____________________________

Ali poznate najzanesljivejše sredstvo, s katerim lahko pahnete v nesrečo svojega otroka?
Dovolite mu, da bo počel vse, kar se mu bo zahotelo.

(odgovor članu žanai)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
13.4.2007 0:15:42   
vitaminskabomba
Živjo! Tukaj sem povsem nova. Ukvarjam se s svetovanjem na področju prehrane in kar nekaj staršem, babicam in dedkom sem že pomagala njihove otroke navaditi jesti sadje. O tem sem tudi nekaj napisala za objavo. Morda bo pomagalo tudi vam:
PRIPOVEDUJTE  ZGODBICE  O …
Naš otrok ne mara sadja, večkrat rečejo starši, babice in dedki.  Vprašajte se: Zakaj?
Razmišljajte o načinu vašega življenja, o načinu prehrane, o vašem osebnem odnosu do sadja in zelenjave. Ne imejte občutka krivde, vsaj pri manjših otrocih lahko še marsikaj spremenite. Da ne?
SADJE  IMEJTE  NA OČEH
Doma vedno imejte sadje na vidnem mestu. Pomaranče, mandarine, kivi, banane, jabolka, kaki,…, vsakega nekaj kosov vedno imejte v skledi ali košari na kuhinjskem pultu ali na mizi, skratka tam, kjer  vam »bo na poti«. Menite, da je sadje drago? Seveda ni ravno poceni, vendar ga kupite namesto delikates, čipsov, čokolad, keksov, pekovskega peciva in tako ne boste porabili nič več denarja kot sicer. Nikoli ne zložite sadja v hladilnik, ker boste nanj pozabili. Saj veste: daleč od oči, daleč od srca. Poleg tega je za uživanje bolj primerno sadje sobne temperature.
ODRASLI  BODITE  ZA VZGLED
Vse sadje dobro operite, tudi klementine, banane. Nemogoče je olupiti neoprano pomarančo, ne da bi nečistoče s površine zanesli na krhlje. Izjema je tisto sadje, ki si ga otroci ne morejo sami pripraviti za uživanje, npr. ananas, kivi, vendar tudi to sadje pred pripravo operemo ali pa si umijemo roke pred rezanjem olupljenega sadeža.  
Vas imajo otroci najraje na svetu, vas občudujejo, ker vam zaupajo in se z vami počutijo varne. Vi ste njihovi junaki in bodite jim vzgled. Vsak dan skupaj z otroci jejte sadje. To je najlažja pot do uspeha. Nimate časa? Niste lačni? To preprosto ne drži. Vedno je kdo od odraslih kakšno urico na dan z otrokom in tedaj otrok tudi malica, kosi ali večerja. Ne razmišljajte o sadju kot dodatku. Sadje naj bo samostojen obrok, kajti otrok ne more pojesti klasičnega obroka in zraven še sadež. Za prebavo vsake vrste hranil (ogljikohidratna, beljakovinska, maščobna živila) naše telo na poti od ust do želodca proizvaja  drugačne encime in vsakdo lahko najbolje prebavi eno vrsto hrane hkrati. Zatorej pripravite sebi in otroku vabljiv sadni obrok. Na velik krožnik naredite rožico, veseli obraz, gobico, avto in podobno  iz delov sveže narezanega sadja. Povabite otroka k mizi ali pa se z njim usedite na kavč. Otrok se bo vaše umetnine zelo razveselil.  Kmalu bo tudi sam imel idejo, kaj bi lahko naredili iz sadja, mogoče vam bo želel že jutri celo sam pomagati pri pripravi obroka. Pripravite toliko, da bosta pojedla (npr. obraz iz ene mandarine, narezane banane in kivija). Jejte z vilicami (razvijanje spretnosti), če ne gre, pa z rokami.  Pomagajte mu jesti: če mu gre stvar dobro v želodček, jejte vi manj, sicer pa več. Naslednji dan lahko količino povečate. Obrok naj bo vedno čimbolj sveže pripravljen (da ne oksidira). Obrok vedno pojejte do konca – prazen krožnik je rezultat uspeha.
PRIPOVEDUJTE ZGODBICE
Otroku povejte, da je v sadju veliko zelo koristnih vitaminov in mineralov (poveste mu lahko celo ime in presenečeni boste, ko vam bo vaš triletnik morda že naslednji dan povedal, da je v sadju vitamin C in kalcij). Otrokom, ki vsak dan jedo sadje, zrastejo mišice. Nikoli niso bolni, zato se lahko veliko igrajo. Imajo močne kosti in dobro rastejo. V družini lahko pomagajo pri delu (ki je primerno njihovi starosti). Nato z družino skupaj počnejo kaj prijetnega – npr. pripravljajo sadno solato.
RAZVAJAJTE S SADJEM
Otrokom kupite sadje za nagrado. Sami naj ga izberejo in pomagajo stehtati. Opuščajte slane prigrizke in sladkarije, ki so tako eni kot drugi polni aditivov in visoko predelani proizvodi, zato otrokovemu zdravju in njegovemu odnosu do hrane škodijo.  Na vrata lahko nalepite list papirja, nanj nekaj narišete in na dele muce ali marjetice ali traktorja napišete datume, nato pa skupaj z otrokom vsak dan, ko poje sadni obrok pobarvate del risbe (enaka metoda je uporabna pri navajanju na čistočo, pri učenju seštevanja ali poštevanke, ipd.).
Sadju nekega dne dodajte nariban ali na paličke narezan rdeči korenček.  Kmalu boste vašega otroka navdušili še nad zelenjavo.
 
 
 
Skratka, potrudite se za otrokovo zdravje in ne recite, da nimate časa, ker to lahko naredite mimogrede.  Presenečeni boste, kako dobro vam bo šlo, zlasti če boste tako delali že od malega. To bo otroku dota za vse življenje.  Kinder jajčko ali drugo sladkarijo kupite izjemoma, le tedaj če je otrok z vami v trgovini in se temu ne morete izogniti. Že doma mu povejte, da lahko gre z vami, če bo izbral le eno stvar. Če ima svoj denar, naj varčuje za kolo, smuči (skupaj z otrokom določimo cilj, pri čemer mi s pametno razlago vodimo otrokovo razmišljanje). Hrana naj ne bo cilj življenja pač pa le nujno gorivo za doseganje drugih ciljev. V prostem času ne nakupujte, pač pa pojdite na sprehod v naravo, na vožnjo s kolesom, delajte kaj koristnega.

(odgovor članu mily)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
25.4.2007 22:39:13   
MAJDA22
Zdravo!

Ali si mogoče probala suho sadje. Otroku ga daješ namesto bonbončkov, saj je raznobarvno (lepo za oči) imaš ga lahko kar v posodici na mizi in ga otroku ponudiš ko gleda televizijo ali pa se igra.
Mogoče tudi v igri oblikujeta z modelčki in potem posušita.
Ali pa kupiš banane in jih doma posušiš (ne čisto do  konca-morajo še biti malo gumijaste-kot Kiki bonboni). Te banane so pri nas "šle najbolj v promet".

Mislim, da je zelo veliko idej, samo čas je treba.
Če pa otrok vseeno noče jesti sadja, ne se sekirat bo že prišel čas ko ga bo.

LP!

(odgovor članu žanai)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
27.4.2007 23:57:59   
žanai
Ojla!
Zelo lepo ste vse napisale. user posted image user posted image user posted image
Hvala za vse ideje, res ste super.

Vem, da bo prišel čas, ko bo sadje z užitkom jedla. Midva z možem ga pojeva ogromno. Naši bučki pa nekaj ne paše, a ne vem kaj. Mogoče to, da je malo kislo?
Zelenjavo ima zelo rada, kadar kuham ji dam kaj za poizkusit... in je bila zadnjič tako navdušena nad peteršiljem, da ga je hotela kar jesti. user posted image Čuden okus ima tale moj otrok.

Lepo uživajte ob sadju!
Žanai

(odgovor članu MAJDA22)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
11.5.2007 10:32:54   
livia
Važno, da ga je, oblika ni važna.

Jaz naši najraje kar s paličnim zmiksam ene 4 vrste sadja, pa še jogurt zraven, pa imamo vsi trije malico. Poje 2 dcl in čez še Fruchtzwerge.

(odgovor članu žanai)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
15.5.2007 19:29:30   
Barči78
Jaz sem isto delala kot livia, več vrst, pa obvezno vmes kuhano jabolko in banana, pa še kakšen bebi piškot. Se mi zdi, da veliko rajši poje, če je toplo, zato jabolko skuham. Če je bilo kislo, sem dodala še malo sladkorja.
Še danes naredim podobno, skuham na koščke narezano jabolko, vmes pretlačim banano, pa piškot, pa poje. Cel dan poslušam, da bo jedla sadje, sploh jabolko.

_____________________________

DA BI VERJEL VASE, NI TREBA, DA VERJAMEJO VATE DRUGI LJUDJE.

(odgovor članu livia)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Noče sadja... kakšna ideja?
15.5.2007 20:05:56   
Lianna
Mogoče se pa noče dotaknit sadja? Si ga mogoče kdaj narezala in ji ga z vilčko ali žličko ponudila? Ker poznam primer ko ne je sadja, ker ga motijo lepljive roke. Ali pa ji ga zmiksajte in ponudite kot sok.

(odgovor članu Barči78)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?