|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   narava 5.oš
18.11.2004 18:35:10   
india
Lepo prosim, če katera zna kroženje snovi v živi in neživi naravi, 5 r. OŠ, naša Karin to nujno rabi do jutri. Lepo prosim za pomoč!
Hvala! Miška:miska:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   narava 5.oš
18.11.2004 20:22:04   
Deja
KROŽENJE VODE

Kroženje vode povzroča sonce, ki vodo segreva, da hlapi iz morja in gravitacija, zaradi katere se voda vrača nazaj v morje.
Vodna kapljica preživi 8 do 10 dni v ozračju, 2 do 3 tedne v tekočih vodah, 100 let v ledeniku, od nekaj tednov do več milijonov let v jezeru, 100 do 40000 let pod zemljo. Vsaka porabljena kapljica naredi nov cikel. Del dežja takoj izhlapi ali odteče do potokov in rek. Nekaj vode steče v tla blizu površja. Rastline jo vsrkajo skozi korenine in vračajo v ozračje. Nekaj deževnice steče globoko pod zemljo do podtalnice, ki napaja vodne izvire.



KAJ SE ZGODI Z VODO, KI PADE NA ZEMLJO?

Veliko je ponovno izhlapi. Največ vode izhlapi iz oceanov in morij, saj tudi največ dežja pade v oceane. Del vode, ki pade na kopno, izhlapi, del pa se vpije v zemeljsko površje. Od tam jo posrkajo rastline, iz njih pa je spet nekaj izhlapi. Del vode prodre v zemeljske globine. Pod zemljo se zbira kot podtalnica. Do podtalnice pridemo z vrtanjem ali pa sama prodre na površje kot izvir. Tako vodo pogosto napeljemo v vodovod.

deznik.gif (10055 bytes)

Preostala voda, ki pade na kopno, se steka v potoke in reke. Te se zlivajo v morja. Tako se voda vrne v morje dokaj hitro, v nekaj tednih ali mesecih. Visoko v gorah ali na hladnih polarnih območjih pa se zapadli sneg spremeni v led. Lahko traja nekaj tisoč let, da se stali in da se nastala voda povrne v morje.

Čeprav voda na zemlji kroži, padavine niso enakomerno porazdeljene pa vsem površju. V Sloveniji pade veliko dežja, zato je naša pokrajina tako zelena. Ponekod drugje po svetu pa je drugače.

Za dežele ob ekvatorju so značilna deževna obdobja. Takrat pade toliko dežja, da so zelo pogoste poplave. V nekaterih drugih delih sveta je vode premalo. Kjer je dežja premalo, nastanejo puščave. V puščavah preživijo le redke rastline in živali.


Lep pozdrav

Andreja

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   narava 5.oš
18.11.2004 20:25:10   
Deja
Tudi na teh straneh se najde nekaj o kroženju vode!!!

http://www.o-fp.kr.edus.si/iearn/voda/krozenje.htm

http://www.he-moste.sel.si/uploads/pictures/hidroenerg01.jpg


Lep pozdrav!

Andreja

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   narava 5.oš
18.11.2004 21:30:51   
india
Super, hvala za info!
MIŠKA

(odgovor članu india)
Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?