|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 9:45:38   
Zofy
Hojla, punce
mogoče nisem dobro pobrskala, vendar vidim, da ni nekih debat na temo aktivnega poroda, spohp pa ne v LJ porodnišnici.
A ima katera izkušnje s tem? Slišala sem, da če ti voda odteče, ti sploh ne pustijo hodit naokrog, pa sem brala, da se lahko hodi, če ugotovijo, da se je otrok že spustil in nima popkovine ovite okoli vratu. Mojo kolegico so prav zaradi tega poležali, pa ji sploh ni pasalo. Poleg tega pa te menda na CTG priklopijo in imaš pol to skozi gor.
A se da sploh zmenit, da ti pustijo, da se med popadki giblješ?
Kot da ni že dovolj velika katastrofa, da nimajo možnosti lajšanja bolečin (razen dopoldne EA), pol ti pa tudi alternativnih načinov poroda ne dovolijo, ki bi sami po sebi olajšali porodno bolečino. Sej uradno se vse da, samo po tem kar sem slišala, vse na koncu pristanejo v ležečem položaju s prerezanim presredkom.

No, jaz bi rada rodila na pručki in bila med popadki toliko aktivna kot mi bo takrat pasalo. Seveda se razume, da ne bi bila rada prerezana (katera pa si to sploh želiuser posted image ). A ima katera izkušnje s tovrstnim porodom? In če jih imate, bi bila zelo vesela, če bi mi napisali ime babice, ki vas je imela - seveda, če ste bile z njo zadovoljne. Predvidevam, da so za tovrsten porod primernejše mlade babice, ne pa babice "stare šole".

Hvala vnaprej za odgovore in nasvete!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 9:53:21   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: Zofy
samo po tem kar sem slišala, vse na koncu pristanejo v ležečem položaju s prerezanim presredkom.


Za drugo ne vem, tole pa zagotovo ne drži. Sama sem tretjič rodila v polsedečem položaju in mi presredka niso prerezali.
 
Sicer pa: na izbiro imaš kup porodnišnic, če ti Lj ne ustreza, pojdi pač drugam. Sem videla, kako te je razpenila neuporaba ultive v LJ user posted image

(odgovor članu Zofy)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 9:58:31   
Zofy
IZVIRNO SPOROČILO: špelin@
Sem videla, kako te je razpenila neuporaba ultive v LJ


Ja, prav res...user posted image   Sploh ne vem kaj naj. Še dobro, da sem prišla do tega podatka slabe 3 mesece pred rokom in ne 2 tedna prejuser posted image .

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 10:00:34   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: Zofy

  Sem videla, kako te je razpenila neuporaba ultive v LJ user posted image


Ja, prav res...user posted image   Sploh ne vem kaj naj. Še dobro, da sem prišla do tega podatka slabe 3 mesece pred rokom in ne 2 tedna prejuser posted image .



Zato pa obstajajo forumi - da pride človek do čimveč informacij user posted image  Vsak ima pravico do izbire, zato lepo v miru poišči pravo varianto zase user posted image

(odgovor članu Zofy)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 10:26:32   
Naja31
Ne vem, mogoče sem samo jaz čudna, ampak meni je čisto vseeno v kakšnem položaju rodim, samo da otrok pride ven. Že pred prvim porodom se sploh nisem obremenjavala s tem, zdaj se pa še manj.
Pa je bil prvi porod "hudičev" in bi se lahko zdaj veliko bolj ukvarjala s tem kako bom rodila, ampak se ne.
Svetujem ti, da se ne obremenjuješ toliko s tem in greš rodit z "bolj odprtimi mislimi", in bo vse lažje.

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 11:36:23   
SašaR
Meni niso pustili hoditi ker mi je voda odtekla prej (že doma), rodila sem v sedečem položaju in s prerezanim presredkom, ker ni šlo drugače (vakuum).
Jaz sem bila zelo zadovoljna z Lj. porodnišnico.


_____________________________

21.2.2006 se je rodila naša princeska Neja

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 13:11:56   
jooly
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31
Svetujem ti, da se ne obremenjuješ toliko s tem in greš rodit z "bolj odprtimi mislimi", in bo vse lažje.


user posted image


...in zaupaš babci.

_____________________________

Na koncu je vedno dobro. Če ni dobro, še ni konec.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 14:55:52   
sazi
Kolikor je zadnje čase govora o gužvi v LJ porodnišnici mi je razumljivo, da se porodi izvajajo na način, kateremu lahko sledi osebje. Namreč ena babica vodi naenkrat zelo veliko porodov in tako je res najlažje in verjetno tudi najbolj varno, da so porodnice na posteljah.

Po pravici povedano, nisem imela med popadki in samim porodom nobene druge želje po premikanju in sem bila s posteljo čisto zadovoljna.

Rodila pa sem leže, pri iztisu so mi celo pomagali s pritiskom na trebuh, presredka pa mi niso rezali.

(odgovor članu Zofy)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 15:15:01   
shooo
ojla,
mogoce ti feldbach ni predalec?
jaz sem rodila v celju in sem zaradi umetnih popadkov "morala" lezati 6 ur.nisem se odprla niti pikice in bolecine so bile neznosne. potem sem zahtevla da me pustijo hodit, hopsat, cepet in sem se v dveh urah odprla a rodila leze , s prerezanim presredkom.
sedaj se  spet odlocam in iscem pot k cim bolj naravnem  porodu.

enim je sicer vseeeno samo da otrok ven pride. meni ne. in te zastopim
zelim zapomniti svoj porod kot izreden doodek.

upam da najdes bibico ali porodnicaraja s katerim se bosta ujela.
in ce ti uspe , prosim za info.

lp


_____________________________

23.1.06-Neža
21.4.08-?

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 15:43:43   
Anonimen
Meni se kamena doba v Lj. porodnišnici predvsem to, da niso sposobni uredit, da bi imele možnost EA vse porodnice, ne samo tiste, ki po veliki sreči pristanejo tam v dopoldanskem času. Res obup!! 

(odgovor članu shooo)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 15:59:12   
petea
Obstaja ena zelo zanimiva knjiga o rojevanju (v Sloveniji) - o možnostih, razlogih za določene posege ipd. Napisala jo je Zalka Drglin, naslov je Rojstna hiša (gre za doktorsko disertacijo, a je prirejena za poljudno bralstvo).

Priporočam.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 16:02:51   
TONČI.
Po pravici povedano, nisem imela med popadki in samim porodom nobene druge želje po premikanju in sem bila s posteljo čisto zadovoljna.


Enako. Na misel mi ni prišlo, da bi hodila. Mi je preveč pasal ležat.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 16:39:31   
Ancy
Dobro vprašanje, s katerim se mi na predavanjih zelo veliko ukvarjamo. Študiram namreč babištvo in vsem nam je že po 2-3h mesecih postalo da je praksa zelo drugačna od teorije, čeprav na praksi sploh še bili nismo.
Že zdaj nas učijo, da bomo morali ustreči tžkim zahtevam 'sodobnih' porodnic, ki bojo zelo dobro seznanjene z načini in samim potekom poroda, temu primerno bodo tudi zahteve vse večje in večje. Problem pa se pojavi vsaj po mojem mnenju pri številu zaposlenih, saj naj bi bilo letos izredno veliko število porodov, število babic pa je ostalo nespremenjeno, kar pomeni, da se babica nemore maksimalno posvetiti porodnici. Cilj nas vseh je nuditi čim večjo pomoč in kar se le da olajšati porod, ampak vsi smo le ljudje in imamo 2 roki, najlažji (za babico) porod pa je če ženska leži na hrbtu, ker tako najlažje 'pride zraven'. Hoja pa je večinoma verjetno prepovedana z namenom.
Kar se pa tiče teh sodobnih načinov poroda, se popolnoma strinjam da je porod čepe ali pa v vodi veliko lažji, saj novorojenčku omogočimo, da mu pri poti skozi porodni kanal pomaga še gravitacija. Zakaj se to še ne izvaja nevem? Mogoče v Ljubljani nimajo opreme, ali pa zaradi prej omenjenega števila zaposlenih na porodnem oddelku, upam pa da ko pride naša generacija na delo, da bomo lahko probali tudi kaj novega in marsikateri porodnici olajšali porod in da nas ne bojo ovirali 'starejši', ki o takih načinih poroda ne bojo tako poučeni, kot mi. Veliko si nas pa tudi ne upa probavati teh načinov poroda,npr. ne dolgo nazaj je predavala na naši šoli svetovno znana babica Ina May in je omenila, da če se dojenček zatakne z rameni, se porodnico enostavno obrne in se postavi na kolena, v pasji položaj in novorojenček kar sam od sebe spolzi ven, a se tega pri nas ne prakticira, ker recimo da nekatere babice tega ne vejo, druge pa si ne upajo probati, mi študentje pa sploh ne, ker smo pač študentje in ni dobro biti preveč brihten, če nimaš niti šole še dokončane pa te potem vsi gledajo postrani.
No lahko pa vam dam samo nasvet, da se ne izogibajte študentov na praksi, ker so v marsičem (vsaj v novejših teorijah) bolje podkovani kot babice z dolgoletno prakso, morda vam omogočijo(mo) tudi lažji porod.......

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 17:21:04   
Zofy
Hvala Ancy, zelo si lepo napisala. Sem pa že tudi dobila priporočilo, da se študentov ne izogibam, če bojo v času mojega poroda tam.
Prav tako nameravam prebrati knjigo Ine May, mislim, da je naslov Modrost rojevanja in pa knjigo Zalke Drgin - Hvala petea za info! Sem že tudi slišala pohvale na račun babice Zalke, najverjetneje bo ta taprava user posted image .

(odgovor članu Ancy)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 17:23:07   
Zofy
IZVIRNO SPOROČILO: shooo

ojla,
mogoce ti feldbach ni predalec?



shoo, na žalost ne znava z možem nemško, tako da res ne bi šla v AT na 1. porod... Hvala vseeno za namig! user posted image


(odgovor članu shooo)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 19:02:32   
shooo
Zofy,
glede nemscine sploh ni ovir, saj se lahko sporazumevas anglesko in nekaj zaposlenih govori tudi slovensko.pobrskaj malo na rr je ze odprta tema.
pa za prvi porod se mi f. sploh ne zdi dalec.za drugega je pa ze malo kriza. mene namrec caka drugi in se se odlocam...pa puncko imamo doma in tam ne bi mogla biti z nami.
rojstna hisa zalike draglin je odlicna in tudi modrost rojevanja i.m.gasikin .priporocam...
jaz bi rada videla studente na mojem poroduuser posted image .in bi jim tudi zaupala. sem tudi sam tega mnenja da sigurno preberejo kaj vec "novovalovskih" knjig. brez da misilim kaj slabega o izkusenih babicah.verejtno so samo 2vpete" v sistem kjer primanjkuje casa, osebja in prostora za vse porodnice.zato je  prav da se same dovolj dobro pripravimo na porod.
vcasih se pac ne morem otepsti vtisa da jih nasa pripravljenost iritirauser posted image


_____________________________

23.1.06-Neža
21.4.08-?

(odgovor članu Zofy)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
28.12.2007 21:14:29   
anajmad
Glede pručke ti lahko povem izkušnje ene moje znanke. Moraš imeti kar kondicijo,kolkr mi je ona povedala. Ona je rodila v Izoli pri Dr.Lovšinu. Se je ful psihično in tudi fizično pripravljala...na koncu je pristala na porodni postelji,ker so se ji preveč noge tresle in sploh ni mogla sedet.
Rekla mi je,da nikoli več ne bi šla tako rodit,ker je preveč naporno.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Zofy)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
29.12.2007 8:16:24   
buči
Da ti presredek prerežejo, ploh ni tako grozno. Bolj kriza je, če se raztrgaš kar nekje in po vrhu vsega še močno. Kolegica se je 2x, ker je šlo vedno tako hitro. Ima take težave, pa je od prvega poroda že 10 let, da ji tampon ven pade, da ji voda uhaja ... mene so prerezali, pa lepo zašili, pa je vse ok!!!!

_____________________________

TDAT - štirje prestopniki!

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Aktivni porod v Lj in babica
29.12.2007 9:51:15   
Naja30
Glede pručke sem jaz slišala tudi bolj negativne stvari kot pozitivne, ampak verjetno pač kateri to paše.
Sama sem rodila v polsedečem položaju. Ko mi je na sprejemu odtekla voda, sem lahko sama hodila do klistirnice in porodne. Potem pa so me priklopili na ctg in je bilo konec. Samo levi-desni bok ali hrbet (ker je mala tako pritiskala na žilo, nisem mogla na hrbtu ležat) in desni bok mi je na koncu že skoraj odpadel, tako me je bolel.
Malo me moti, da ni večje možnosti izbire. Kot je ena napisala, saj če je vse ok z otrokom tudi po razpoku mehurja, ni nobene bojazni, da ne bi mogla porodnica hoditi in se gibati. Saj konec koncev smo v porodnišnici, pomoč je takoj pri roki. Se pa ne obremenjujem s tem, kako bo drugič, samo da bi malo prej minilo user posted image  Otrok bo pa prišel ven tako ali drugače.

(odgovor članu buči)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?