|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Očetovski dopust, ali je to absolutna pravica...
7.12.2009 18:44:56   
skmt977
Vsem en lep pozdrav !!!

Jaz imam problem glede uveljavljanja pravice do očetovskega dopusta(neplačanega dela dopusta )
Zanima me če kdo ve oz. kam se lahko obrnem, da dobim pravi odgovor (tudi kontra plačilu) ali je pravica do neplačanega očetovskega dopusta ABSOLUTNA PRAVICA očeta ?? Kaj mislim z absolutna ?? To, da se ni potrebno dogovarjat z delodajalcem, kdaj bom šel/ koristil neplačani očetovski dopust !!! V 15.členu ZSDP-ja piše , da so delodajalci dolžni delavcem zagotoviti odsotnost z dela zaradi starševskega dopusta v skladu s tem zakonom (ZSDP) !! In , z 16.členom tega zakona je opredeljena dolžnost delavca , da obvesti vsaj 30 dni pred nastopom na očetovski dopust !! Žal, nisem nikjer najdel , da bi bilo zapisano, da se je potrebno dogovarjat z delodajalcem o tem, kdaj naj se ga koristi in koliko !! Skratka, v delovni organizaciji nam naš kako delavec, ki se ukvarja z pravnimi zadevami trdi , da se je tukaj potrrebno dogovarjat , je potreben dogovor med delavcem in delodajalcem !! Vendar, če je to res tako, potem je pravica, do tega dopusta brezvezna in nesmiselna !! Pa še nič ni plačano razen prispevkov !! Kaj mi lahko, lepo prosim pomaga glede tega !! Ali je to absolutna očetova pravica, ali ne !!

Hvala lepa !!!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
7.12.2009 19:04:52   
zmajaz
Najbolj zanesljiv odgovor boš dobil, če pokličeš na csd, ker se ta pravica uveljavlja prek njih.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 7.12.2009 19:05:43 >

(odgovor članu skmt977)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
7.12.2009 19:10:01   
melanija
Na CSD ti bodo odgovorili da ja, samo ponavadi, da je stvar delodajalca ali dovoli ali ne -  vsaj tak odgovor sem jaz dobila dva meseca nazaj ko je moj zaprosil oz. rekel da bo ta neplačan dopust koristil.

(odgovor članu skmt977)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
7.12.2009 19:10:14   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Najbolj zanesljiv odgovor boš dobil, če pokličeš na csd, ker se ta pravica uveljavlja prek njih.


In inšpekcijo za delo.

Moj mož je imel težave zaradi sodelavke, ampak šele potem ko je vodilni že odobril dopust. Je poklical inšpekcijo in ministrstvo pod katero sodi njegov zavod in ni bilo nič narobe. Koristil je 2x po en teden v obdobju dveh mesecv. Sodelavka je pametovala, da mora koristit takoj.

Splinit pa iz službe kr tako ne moreš- to ni absolutna pravica, mal čudno si jo razlagaš ali pa sem te narobe razumela.. Ravno zaradi dogovora z delodajalcem lahko koristiš v prvih treh mes. po otrokovem rojstvu. 

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
7.12.2009 19:46:18   
zmajaz
neplačani del se koristi do 3. leta starosti otroka, plačani pa do 6. meseca otrokove starosti

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 7.12.2009 20:00:44 >

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
7.12.2009 20:14:39   
skmt977
Neplačani očetovski dopust (tisti del kateri ni plačan razen prispevkov, je po starem-prvem ZSPD-ju iz 2001 po 25 členu do 8 leta starosti otroka (moja otroka sta se rodila pred popravkom tega člena kateri je bil maja 2006) !!

Ne gre za to , da iščem izhod v tem, da me ni v službi !!!  Zanima me, če se je potrebno pogajat oz.dogovarjat z delodajalcem . !! Recimo , naprimer !! Jaz bi koristil ta neplačan del od 1.2.2010 do 19.02.2010 to pomeni 19 dni ! Po odločbah imam tega dopusta še 21 + 52 dni -tako piše na mojih odločbah, in to do da ga lahko  8. leta starosti (ZSPD 2001- 25.člen!!!  Hočem povedat, da če to ni absolutna pravica očeta potem to ni nobena pravica, in nima smisla to koristit, pa še ob prihodek si  (in ne verjamem, da bi bilo to brezveze-da ni plačano). Da se dogovarjaš. oz meniš z delodajalcem je na primer z letnim dopustom , kateri ti pripada, vendar je lepo napisano v zakono , da se glede dopusta dogovarjaš z delodajalcem--to pomeni, da je to  napisano !! V primeru ZSPD-ja pri 15.členu piše, da je delodajalec dolžen to zagotoviti, ti pa kot delavec moreš-si dolžen po 16, členu to zagotovit-jih obvestit !! To najbrž ni kar tako  napisano, da jih moraš obvestit , ampak pomeni, da se ima organizacija-delodajalec dovolj časa, da se zorganizira in dobi menjavo za moje izpade iz službe, ne !!!  Nekje mora biti napisano za kakšno vrsto pravice gre !! 

Hvala !!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
7.12.2009 20:28:52   
zmajaz
Hm - glede na to, da na vse te pravice, povezane z rojstvom otroka, delodajalec nima dosti vpliva, bi po logiki rekla, da tudi tu ni drugega dogovarjanja, kot samo obveza, da ga najmanj 30 dni prej obvestiš.

Pokliči na CSD Šiška - po mojem bodo tam vedeli, ker tele zadeve, ki se rešujejo prek CSD-jev so pogosto tako, da je vse odvisno od tega, kako si katera svetovalka razlaga zadeve in prihaja kar do razlik.Na enem CSD-ju ti rečejo tako, na drugem drugače. Se dogaja, da si moraš prav izboriti svoje pravice (mislim na splošno, ne konkretno za tole), ker ti rečejo, da nekaj ni možno, ker pač ne vedo, da je. Če ne se pa magari kar na ministrstvo za družino in socialne zadeve obrni. user posted image

(odgovor članu skmt977)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
8.12.2009 6:45:41   
skmt977

Zmajaz --> HVALA LEPA !!

Točno tako je kot si povedala !!! Jaz sem drugače z obale, in sem že bil na socialni službi (pod katero spadam ) !! In , mi tam niso znali tega povedat oz.so rekli , da kot ona to ve , da naj bi bilo to stvar dogovora med delodajalcem in delavcem !! Vendar to meni nikakor ni bili logično, da se jaz z delodajalcem to dogovarjam !! Zato, ker je seveda logično, da se hočejo oni dogovarjat !! Ti poveš, da bi koristil ta dopust od tega ! , pa do tega termina , delodajalec pa ti reče, da takrat to ne bo izvedljivo, ker bo s tem moten delovni proces, to pomeni , da mora organizacija-delodajalec iskat menjavo/e za moje izpade !! Kaj zdaj, kdaj lahko grem, po njihovo(delodajalečevo)v mojem primeru nikoli, zato ker je pri nas narava dela taka, da se pokriva služba 24h na dan, vse tedne v mesecu, vse mesece v letu !! In v vsakem primeru, ko jaz želim to koristit , se morem z njimi " kao ! dogovarjat !! Zato mene zanima, če je to absolutna pravica delavca-očeta, da koristi ta neplačan dopust, kadar on želi seveda do določenega leta starosti otroka in s pogojem, da jih delavec obvesti 30 dni prej !! To, mora biti nekje zapisano, ker če ni potem ne vem od kod pobira delodajalec češ, da se moramo dogovarjat !! Zakon o ZSDP je jasno napisan, in tam ni nikjer zdefinirano, da se ti moraš z njimi dogovarjat !!

Tista uslužbenka katero sem jaz spraševal na Soc.službi je pol nakdnadno klicala nekoga, in ga vprašala glede tega dogovarjanja in je oseba na drugi strani telefona povedala, da jaz imam absolutno pravico do tega dopusta in da mi mora delodajalec to brez pogojno odobrit !! Vendar, to so samo besede !!! Jaz , sem šel do svojega delodajalca, do osebe-katera se v našem zavodu ukvarja z zakonodajo...itd, in mi je ta oseba rekla, da je to načeloma dogovor !! Vendar ni bila povsem odločena o tem ,oz.rekla je da se bo še pozanimala, oz. ona hoče verjeti, da je to tako !! Vendar kot so meni znane stvari okoli zakonov, in nekih pravic !! Mora biti vse zapisano, če ne gre za luknje v zakonih, oz. za vse odločitve morajo biti zakonske podlage, ne samo dozdevanja in razlage--tako je vsaj pri javnih službah !! Ne morejo si kar izmišljevat !! HVALA ZA POMOČ !! Definitivno se bom obrnil na ministrstvo dela družine in sociale v LJ in na pristojni delovni inšpektorat v KP !! In če bo potrebno, bom moral tudi do odvetnika delovnega prava !! Samo, da izvem , če je to absolutna pravica (pod absolutna mislim, da se ti ne pogajaš z delodajalcem, oz. da ti je delodajalec moran to pravico omogočiti ne glede na motenost delavnega procesa !! Samo v tem primeru je to moja pravica, drugače je to pravica katere je jaz kot oče 2 otrok in narave mojega dela nimam, in si lahko z ZSDP zakonom obrišem R.. !!! ))-->pardon na izrazu !!


HVALA LEPA, ŠE ENKRAT NA ODGOVORU IN ČASU !!!!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
22.2.2012 11:58:13   
Veron
Zanima me, če kdo ve, kako je s koriščenjem plačanega in neplačanega očetovskega dopusta, če si zaposlen v Avstriji?

(odgovor članu skmt977)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
22.2.2012 13:30:06   
Arwenko
Jaz to razumem tako, da ti ga delodajalec mora odobrit, ne rabi pa ga odobrit takoj oziroma takrat ko si ti zamisliš, ampak ima pravico rečt recimo namesto od 1.-15. v mesecu lahko koristiš od 10.-25. ker moramo mi do 10.ga nekaj dokončat. Čisto kot primer. Ne more ti pa rečt, da ti ga sploh ne bo odobril npr. ali pa vlečt tako dolgo, da bi tebi pravica zapadla. Kolikor sem pa razumela imaš pravico to koristit do 6. meseca starosti.

(odgovor članu Veron)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
23.2.2012 15:28:59   
kalbo
Govorim o plačanem očetovskem dopustu. Ti nisi dolžan narediti nič drugega, kot to, da delodajalca pravočasno obvestiš, kdaj boš koristil očetovski dopust in on ti to mora omogočit. Je pa seveda človeška in fer stvar, da se o tem dogovorita. Ta na vašem CSD si pa ne zasluži plače in pače definitivno v Coltovo kategorijo javne uprave.

(odgovor članu Arwenko)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
23.2.2012 15:37:55   
ronja
Meni so na CSD rekli, da se o očetovskem dopustu (in plačanem in neplačanem) oče dogovarja z delodajalcem, kdaj ga bo koristil. Torej: pravico ga ima koristit, lahko pa delodajalec verjetno da pogoje, kdaj lahko, kdaj pa ne.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu skmt977)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
23.2.2012 15:44:20   
m_o_i
zdaj(leto 2012) je v tej temi aktualno vprasanje o ocetovskem dopustu v Avstriji
avtor posta je pa -zna bit- ze razcistil zadeve (leto posta je 2009)

user posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Očetovski dopust, ali je to absolutna pra...
13.3.2013 9:03:14   
Nastija
Avtorju posta se je ta pravica že izstekla...drugače pa ja

user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?