|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  58 59 60 61 [62]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
4.10.2013 16:31:22   
pomlad08
Drago pomladno dete!
Če takole na hitro poskušam odgovoriti na tvoje pisanje, bi ti najprej rekla za lansko zimo in vse, kar je bilo do sedaj: Let it go ... Vsi imamo kdaj težka obdobja, ko smo manj z otroki, ko je več dela, ko smo obremenjeni s 100 drugimi stvarmi in problemi ... Pridejo dnevi, tedni meseci, ko je pač vsega preveč in se ne da posvečati vsemu v taki meri, kot bi si želeli.
Lansko leto ste pač imeli zahtevno zimo, pa kaj, to ne pomeni, da bo letos isto, sploh, ker ste zdaj preseljeni in je (predvidevam) glavna obremenitev že za vami. Pa že brez tega vedi, da zima s skoraj 1letno sestrico nikakor ni isto kot zima s skoraj 2letno sestrico. Popolnoma druga zgodba! Imam 5,5 in 3letnika, tako da govorim iz izkušenj :) Se kar najdem v tvoji zgodbi, ker se tudi sama kdaj zalotim v podobnem razmišljanju ... A je bilo preveč risank, a smo bili premalo zunaj, a smo dovolj brali itd. Ampak a veš kaj, v takih trenutkih je dobro pogledati z malo večje perspektive. OK, je bilo takrat veliko risank, so what (bi rekel predsednik) :) Vseeno imamo srečo, da smo bili dosti skupaj, pa na toplem, pa siti, in če ni ravno kakšne resne zlorabe (tepenja, kreganja, vpitja), je za otroka to vseeno čisto OK zima. Otrok si zapomni eno tako povprečno vzdušje otroštva, vsaj tako pravijo strokovnjaki, jaz se kar na to zanašam, in iz tvojega posta zveni, da je pri vas to povprečje kar fajn :)
Druga stvar glede televizije in risank. Mi sicer televizije nimamo, pri nas se risanke gledajo na računalniku. Moja izkušnja: kadar midva z možem ne visiva na kompu, tudi otroka zelo hitro pozabita na risanke! Neverjetno, res! Otroci se pač »limajo« na starše (vsaj pri nas je tako). Če sem na kompu, bosta hitro zraven in cvilila za risanke. Če grem pomivat okna, bosta pa tam takoj sodelovala. Če grem pečt kolačke, prav tako. Zato sva midva uvedla pravilo, da je komp (razen v nujnih primerih) v uporabi šele, ko otroka spita (zdele npr. 1 spi, drugi pa je zunaj s sestrično). To pravilo res dela čudeže. Umakni računalnik nekam stran, TV pa skensli :) Out of sight-out of mind, al kako že :) Sploh se ne bosta spomnila, da risanke obstajajo, ampak moraš biti res striktna par dni.
Glede dolgočasenja ipd. Probaj ugotoviti, kaj ga veseli, kaj ga zanima, in tistemu slediti. Pri nas je vedno nekaj, kar ga (5letnika) blazno zanima in jaz se absolutno pustim voditi, ker vidim, da je ljubezen najboljša učiteljica. Zato pač delamo tisto, kar ju vleče. Lani so bili to npr. zemljevidi, geografija, pa živali po različnih območjih ... In smo risali celo zimo puščave in reke in študirali vse sorte reči na to temo. Eno zimo prej je bila na tapeti kmetija in vse, kar je povezano s tem. Skratka, poskušaj najti tisto, kar ga res privlači in temu prilagodi dejavnosti. Tudi na televiziji lahko pripraviš program na to temo, mi smo nabavili celo DVDje o kmetiji in jih skupaj gledali, pa potem dobiš ob tem še kakšno idejo za kaj izdelat, narisat ... Sestrico boš letos veliko lažje vključila zraven kot lani – 2letnik lahko barva, lahko zraven kaj zlaga, ni več nevarnosti, da bi vse nesla v usta itd.
Dobršen del zime pa je pri nas zaznamovan tudi s cerkvenimi prazniki. Če hodite v cerkev, je tam res cel kup dejavnosti (vsaj v naši župniji), s katerimi se skrajšajo dolgi zimski večeri :) Morda imate otroški zborček ali predšolski verouk? Pa potem kmalu pride advent, pa Miklavž, pa božična devetdnevnica, božič, trije sveti večeri ... Tako da naši družini tista najtemnejša 2 meseca dogajanje itak narekujejo prazniki, mi sploh ni treba preveč razmišljat, kaj počet.
No, upam, da sem ti kaj vsaj napol koristnega napisala, najbrž pa ne :D
Zdaj moram pa nehat :)

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 1526
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
4.10.2013 18:21:10   
josephine27
pomlad08, ko si ravno omenila predšolski verouk. Jaz sem svojega letos vpisala pa nič kaj preveč ne govori o tem kaj tam počnejo. No saj tudi o vrtcu ne govori kaj dosti. Doma pač pobarva tisto, kar imajo za "nalogo", kaj drugega v zvezi stem pa ne počneva. Zanima me, če pri vas počente karkoli v zvezi s tem oz. se na splošno kaj pogovarjate v zvezi s tematiko tistega tedna. Iščem idejo kako se sploh lotiti vsega skupaj.


_____________________________



(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 1527
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
4.10.2013 21:55:47   
pomlad08
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27

pomlad08, ko si ravno omenila predšolski verouk. Jaz sem svojega letos vpisala pa nič kaj preveč ne govori o tem kaj tam počnejo. No saj tudi o vrtcu ne govori kaj dosti. Doma pač pobarva tisto, kar imajo za "nalogo", kaj drugega v zvezi stem pa ne počneva. Zanima me, če pri vas počente karkoli v zvezi s tem oz. se na splošno kaj pogovarjate v zvezi s tematiko tistega tedna. Iščem idejo kako se sploh lotiti vsega skupaj.



Živjo, Josephine,

mi še ne hodimo na predšolski verouk, ker sta še majhna, in se mi zdi, da zborček (torej 1 aktivnost/teden) povsem zadošča. Okej, saj pozimi bi bilo fino še kam hodit, ampak jeseni&spomladi pa popoldneve skoraj obvezno preživljamo zunaj. Drugače pa poteka v naši župniji verouk po Montessori metodi, mislim, da se imenuje Atrij Dobrega Pastirja, nekaj takega. Učilnica izgleda fajn, imajo mini stolčke in mini svečke in mini mašne plašče itd user posted image Ampak svakinja (ki je vpisala nečakinjo) ni bila preveč zadovoljna ... Verjetno je itak odvisno od pedagoga, al ma filing za otroke al ga pa nima.

No skratka, smo pa mi letos nabavili za vsakega fanta Bogoslužni zvezek (ena rdeča knjižica), kamor v nedeljo nalepiš nalepko, ki jo dobiš pri maši (a jo dobite?) in imamo zdaj en tak "private" verouk doma. Ta knjižica je fajn. Poleg nalepke vsakič piše nekaj o svetniku tistega dne - to je ful zanimivo, vsaj nam, sploh če primerno dopolniš še z življenjepisom z neta (jaz itak rada berem raznorazne življenjepise), ker tam v knjižici je malo suhoparno napisano. Pa zraven je še bistvo evangelija, + ena mini pobarvanka je na vsaki strani in zraven vprašanja za pogovor (prilagojena otrokom). To jima je kar všeč - itak ne poznam 5/3letnika, ki ne bi z veseljem zbiral nalepk v kakršenkoli album user posted image Z nalepkami res ne morš falit :)
Priporočam user posted image

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 4.10.2013 22:01:37 >

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1528
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
5.10.2013 22:34:59   
josephine27
Hvala pomlad08 za odgovor. Ja bogoslužni zvezek imamo in tudi nalepke pridno zbiramo. Zdraven imajo pa še en delovni zvezek, kamor barvajo in rišejo. Uči jih pa en mlada katehistinja o kateri sicer nič razen imena ne vem ampak hodi rad tako, da mislim, da zna z otroci. Samo malo mi je čudno, ker nimaš koga kaj vprašat, ker ni tako kot napr. v vrtcu govorilnih ur, pa tudi sestane za starše imajo samo šolski otroci tako, da v bistvu nič ne veš. Katehistinji se pa potem vedno mudi k maši... ma bo že. Važno da rad gre. Pravi, da traja samo 5 minutuser posted image Bomo bolj aktivni v adventnem času.

_____________________________



(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 1529
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
6.10.2013 0:08:34   
pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: josephine27

Hvala pomlad08 za odgovor. Ja bogoslužni zvezek imamo in tudi nalepke pridno zbiramo. Zdraven imajo pa še en delovni zvezek, kamor barvajo in rišejo. Uči jih pa en mlada katehistinja o kateri sicer nič razen imena ne vem ampak hodi rad tako, da mislim, da zna z otroci.


Aha, štekam :) Ja, če rad gre, je verjetno ok, saj otroci se hitro zbunijo, če jim kaj ni prov. Če pa si boš želela sestanek, pa pomoje lahko enkrat dobrohotno spomniš to mlado punco, da ga skliče, ker verjetno ona sploh ni pomislila, da imajo starši radi, da so na tekočem (če je bolj nova na pedagoški sceni) :)

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1530
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
7.10.2013 8:24:26   
chezAnA
Pomladno dete,
zdajle imam mogoče 5 min časa, zato bom hitra in kratka. Če pa se čas podaljša, se mogoče bolj razpišem:)
Najprej: Tvoja dva otroka imata veliko srečo, da imata tako skrbno in zavzeto mamico. Seveda, nisi popolna, to ni nihče, vendar svoje napake vidiš, te motijo in jih želiš spremeniti. Mogoče ne zveni kot ne vem kaj, vendar je zelo pomembno. Vesta, da si tam za njiju, celo kljub selitvi in ostalem delu, ki pride tu zraven.
Dolgčas. A je možno, da je to ena fraza, ki se jo je navadil? Tako kot moja tamala jamra, da jo trebušček boli, kadar mora iti na stranišče? (Drugi čisto zapaničarijo, pa dobi potem kakšne čajčke, pa grelno blazino - npr. pri tašči je to tako. Jaz pa jo samo vprašam, če mora kakat in reče je in gre na stranišče in je zadeva rešena)Da je nekje slišal, da mu je dolgčas in zdaj temu tako reče? Saj vsi otroci rabijo malo vzpodbude in idej kaj bi počeli. Včasih manj, včasih pa več. Odvisno je tudi od starosti, (tu mislim na razna obdobja, ko otroci čudežno "postanejo tri leta mlajši"-vendar to traja kratek čas) od raznih divjih izkušenj in doživljanja ...
Mogoče če mu pomagaš, da zadevo drugače poimenujeta. Kaj pa vem, če ga vprašaš, če išče kakšno idejo za igro? Potem pa si že prej pripraviš ali ronjino idejo s srečkami (praviš, da si prebrala vse-pogumna gospa si:) ali pa če si pripraviš bordom box-takšen kozarček, skatlico, noter pa na listke, palčke od sladoleda, kamenčke/karkoli/ napisane ideje za igro, ki jo lahko sam počne. Nekaj idej: iz lego kock poskusi narediti stolp, ki bo višji od tebe, iz lego kock izdelaj mini pohištvo za papirnato/kartonasto/iz vej hiško, ki jo potem naredita skupaj, vzemi polento, bager in tovornjak, pa naj z bagrom naloži polento na tovornjak in jo odpelje na drugo gradbišče...Ne vem, daj mu ideje, ki mu bodo všeč, ki mu bodo obljuile tvojo kasnejšo pozornost, vendar se mora najprej sam potruditi. Ti pa se pridružiš, ko boš videla, da te že potrebuje. Mogoče se bo s čim zamotil zelo dolgo časa. Poskusi torej iz pasivne žrtve dolgčasa narediti aktivista. Naj se nauči težavo rešiti sam, oz. jo vsaj začeti reševati. Naj naredi prvi korak, ti pa mu potem pomagaj, da bo ta korak pomnožil in podaljšal:)
Kaj pa dečko sam pravi? Malo ga povprašaj, kaj pogreša in kaj bi si želel, bo po moje znal kaj pametnega povedati. Zagotavljam pa ti, da bo z zlatom ocenil čas, ki ga bo sam preživel s katerim od vaju.
Ti kakšna od teh idej kaj pomaga?

< Sporočilo je popravil chezAnA -- 7.10.2013 8:26:30 >

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 1531
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
29.10.2013 20:55:31   
Izabelina
no dobr večer!

kako ste kej?

Pri nas se imamo zdej pa res super, tamali dve se lepo zaigrata med sabo, čepraou je L. kr navezana name in je najbolj srečna v mojem naročju... shodila je z 10mesci, tko, da se zdej že lovita po stanovanju...
super mi je, ker vidim, da prihajamo nazaj v nek lep ritem in da lahko že celo kaj delamo skupej... najbolj nam laufa kuhanje oz. pečenje... smo vse tri pekle kruh in je blo res idilično...
Zdej se pripravljamo za all hallow eve, neke duhce smo delale iz rok... najprej smo obrisale roko, potem sm js izrezala, E. je pa narisala gor oči pa usta in pobarvala... od vsazga roko smo nardil in res lušno pride...
sicr ne praznujemo holovina ampak teli duhci so pa res bli luškana ideja, mogoče bomo kšno bučo izrezale, zato k je tak senzorično doživetje...

pa ostale? javite se kaj...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1532
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
30.10.2013 12:53:55   
Izabelina
se eno vprasanje: koncno smo se uspeli znebit dude user posted image ampak od takrat ne hodi vec cez dan spat, kar pa se popoldne in proti veceru kr fejst pozna... pa mam neki megleno v apominu, da smo ze mele ideje o tem kaj jim date med tem casom, da vsaj mal pocivajo ce ze ne spijo... da se vsaj mal izkljuci in potem naprej...

risanke so sicer idealne, ampak mi ni da bi jih gledala vsak dan kar cez dan, jih imamo bolj za zvecer obcasno za "posladkat" se...

< Sporočilo je popravil Izabelina -- 30.10.2013 12:56:18 >


_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1533
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
6.11.2013 3:29:09   
pomladno_dete
Punce, pozdravljene,
po enem mesecu imam končno spet par minutk za kak zapis tule, bilo je kar precej ubitačno in sem samo prebrala, nisem pa se imela časa niti registrirati in kako reči z vami. Ujeli so me projekti, še bolj pa so bili tile nedorečeni popoldnevi z otroki, jaoooo .... raje ne omenjam.

Ampak vsa vesela po enem mesecu (beri v bistvu enem letu, ker toliko časa že traja) puljenja las, vseh možnih "raziskav" na temo "kaj početi" in "kaj počno pet, šestletniki" in "kaj bi jaz rada počela" in "kaj imamo še kot familja za nardit" pa kaj midva samo z možem in kaj rabi še bajta.... no po vsem tem lahko poročam, da sem POŠTEKALA našega starejšega fanta in to, kaj mu manjka :) Ker v bistvu bi bili naši dnevi lahko dokaj "idilični" (no ja, saj vemo, da ne mislim dobesedno ane :), če starejši ne bi galamil kot nor in tepel sestrice na vsakem koraku in itd itd. od 16h do 22h, ob boleznih, vikendih, počitnicah pa po cele dneve. Pa da ne zveni zdaj kot da njega krivim, nikakor, mi2 z možem bi mogla vedet, kaj nardit :) pa nisva dolgo dolgo. Zdaj se mi je pa (ja, v ednini, ker mož je sicer cukr da ni večjega, ampak talenta za take zadeve pa nima lih, upošteva potem moje "povzetke" :))) končno utrnilo in ... joj kok sem vesela - ZADEVA DELA 1000%! :)

Preden pa začnem, se še najlepše zahvalim pomlad08 in ChezAni za obširna odgovora, ki sta mi zelo pomagala. Odlične mame ste, vse po vrsti, in vesela sem, da sem se znašla v tejle družbici, polni idej in domišljije.

Zdaj pa zakaj sem tok vesela. Končno sem odkrila, kje sem ga lomila. Odkrila sem pa, ko sem brskala po forumih in temah kot je tale, pa po blogih ameriških stay-at-home mums, pa po montesorri zadevah, pa po raznih straneh učiteljev, ki z otroki ogromno delajo na prostem, pa tko.

In sem ugotovila. Jaz sem kao "ustvarjalna" in sem brala vse na to temo, ane. Kako delati potičke iz mivke pa kako pobarvati rolco od skretpapirja pa kako iz storža narditi božička, pa doma narjen plastelin, pa iz starih kartonskih škatel vse živo, iz starih štunfov, iz pokrovčkov pa lončkov in tko - miljavžent enih stvari. Za naredit. Ampak zadeva se ni premaknila nikamor. Nobena od miljavžentih idej za kej nardit NI PALILA. "mami pa igraj se z mano" 100_x_ dnevno. ja kaj pa? "ja lego kocke, ne bom "ustvarjal" (čeprav je, dokler je bil še sam, zelo rad tudi ustvarjal). jaooo meni lego kocke dan na dan, pa tudi njemu niso nekaj blazno zanimive. za pol urce, več pa že ne. razen če kupimo vsak dan nov paketek lego city da ustvarja dve uri po načrtu, ampak to je bankrot. pa lego hero factory roboti - še huje, ker to mi je pa čisto tuje, ker se samo klofajo med sabo. piškotov smo tud že napekli celo goro, ma za šest do osem ur, kokr smo popoldan zdaj še skupaj je to bistveno premalo. pa vikendi, počitnice ipd.

no in tako se je vsak ljubi dan nadaljevalo huronsko kričanje, še dobro, da imamo kavč, ki ga lahko zdemolirata na kocke in skačeta po njih in z njih, in smo energijo kurili predvsem tako. ampak to je spet privedlo do tepeža sestrice, ker se tavelki tako razgreje, da mu je potem vse napoti. dan na dan kreg, tuljenje, jok, ni da ni.

potem sem se pa en dan čisto sesula. bil je polurni tornado, nakurila sem vse po vrsti, da ne morem več vsak dan razmišljat kaj bomo delali z otrokoma in da mam čist dost in da rabmo NEKI in to TAKOJ. Ko sem to na glas izrekla, mi je pa po vseh prebranih modrostih končno svanulo. Rabmo to, kar sem vidla na enih čist določenih slikcah, ki opisujejo delo po Montessori programu. Ampak čist določenih, ne kr en montesori - ne barvic pa tega sedenja pri miru pa delat "lepe" stvari. To našega fanta prav nič ne zanima. In mi je postalo jasno, da sva točno zato padla v težavo - jaz rada delam "lepe" al pa pač stvari, važno da neki IZDELUJEMO - on pa sploh ne! Dokler sem se koncentrirala samo na to, da "joj ne ustvarja, kaj čem zdej z njim delat" je bil šit. Potem sem se pa vprašala: ok če ne "izdelujemo", kaj pa pol bi delal? in sem odkrila - RAZISKUJEMO! RAZISKOVALNE stvari. Evo, to in samo to pali. Fizikalne, matematične. kako se kaj premika, koliko je težko, dolgo, odkod mora pasti padalo, da se razpre, kako se v kakavu delajo mehurčki in zakaj, kakšno hitrost mora nekaj imeti da ne pade iz ovinka. No to. Pa gibalne , jasno - čim več gibalnih. Kako držati ravnotežje na prevesni dili, kako s hoduljami hoditi ipd. Zaposlit najprej telo, pol pa glavo, ampak ne s pasivnim gledanjem tv, pa tut ne, kot sem dolgo zmotno mislila, z "ustvarjanjem" (kar pri meni pomeni iz recikliranga materiala kaj ustvariti). Ne - treba je PREIZKUŠAT, ne pa izdelovat - stvari, ki so povezane s fiziko. Al pa s kemijo. Al pa z matematiko. ZANIMA GA PREIZKUŠANJE, NE PA IZDELOVANJE! Đizs krajst. ampak res v glavnem samo to. Pa štetje. Šteje lahko po 50_x_ dnevno do sto. Pa nonstop vprašanja "mami kot je osem plus dvanajst" "mami kok je pa pol dvajset_ plus dvajset_" in tko.

Recimo:
- telefon iz vrvice in dveh jogurt lončkov za par centov, narejen v petih minutah, je bil popularen dve uri skupaj. DVE uri! Ena ura navdušenega vpitja v lonček, da je mami na drugi strani poslušala, in še ena ura ČISTE TIŠINE, lepo prosim. Ki ni bila "tasumljiva tišina", ampak čisto raziskovalni užitek brez prepovedanih izletov: "kaj pa če tole dam tkole, kaj se zgodi". Kaj takega se nam, odkar imamo sestrico, še ni zgodilo. Pa par prošenj, naj skrajšam vrvico, da bo sam sebi govoirl in se hkrati poslušal.
- žoga na vrvici za metat v lonček, pol ure.
- pretakanje vode, ampak ne "kr tko" iz lončkov, to ni več zanimivo - po tavelikih plastičnih ceveh s koleni, pa prozorne morjo bit, pa voda, če se le da, pobarvana, ipd. Da se vidi, kako teče.
- baterija in sence
- natrijev prašek v vodi (pokalica) - "mami tko k delam v kakavu mehurčke, a lohk nardiš da jih bo voda sama delala?"
- kako nastane mavrica iz pleksi prizme (lomljenje svetlobe pa to)
- magnet pod mizo in žeblji na njej (cel žur)
- stvari, ki so "množične", da se lahko štejejo in skladajo skupaj po številu ali vrsti ipd. (za barve ga ne briga veliko - meni so pa ravno barve zakon :-) no na takihle sem, ne da bi vedela, "pogrnila")
da ne naštevam naprej, na kratko neki tacga:
http://www.pinterest.com/melissageis/montessori-physics/
niti ni treba, da je "montesori", lahko je tudi naša Hiša eksperimetov, prek tega izraza sem samo prišla do idej in rešitve.

Pa ni hec v tem, da vsega tega že prej ne bi kdaj počeli. Ampak tako, občasno. Ne pa kot večinsko dejavnost za noter. Ker tut nisem namensko izbirala idej za to. Zdaj pa jih in odprl se nam je čisto drug svet. Mali je na risanke dobesedno pozabil in spet se mu je prižgala lučka v očeh. Namreč postajal je na čase že kot kak zabluzen pubertetnik, totalno kljubovalen, nespoštljiv, groza res. V bistvu nene vrste izguba smisla - tudi če smo se igrali legice po dve uri skupaj, je imel občutek, da "nikoli nisva z njim dovolj časa". In mi je bilo hudo, ker sem videla da je v stiski, pomagat pa nisem znala.


Pri vsem tem je najbolj važno to, da smo ugotovili bistvo, zdaj pa samo še prinašamo ustrezne stvari - materiale, polizdelke, orodje - in rihtamo okolje za to, da bo otrok delal sam - delovne in shranjevalne površine, kotičke ipd.

V glavnem, kliknilo mi je šele, ko sem ugotovila, da otroka ne zanima "lepo pobarvan storž", ampak "kako stvari delujejo". "igraj se z mano" tako v resnici ni bila toliko prošnja za skupno igro, kot prošnja "odkrij, zrcali mi, kdo sem" - povedano drugače, povej mi, kaj me zanima, ker jaz sem še premajhen (in ne vem, kako prit do tega materiala, seveda). In ja, tak je. Radoveden kot le kaj. Ker tega, kar je rabil, ni dobil, so roke stikale po vsem možnem, se je kopičila neporabljena energija (tudi oz. predvsem mentalna, saj telesno se kar zdivja), je bila njegova najhitrejša rešitev za nemir "risanke" in vse take slabe stvari. Rešitev mi je kliknila točno takrat, ko sem se vprašala, kaj je tisto, zaradi česar mu skoz kričimo "ne tega". Ja točno to. Vse bi rad preskusil, kako dela. Zdaj smo mu začeli omogočati, da to tudi zares lahko preskuša - brez prepovedi. Končno smo NE spremenili v JA - ja, lahko narediš. Ne mehurčkov v kakavu, ampak v banji pa lahko. Po pet slamc naenkrat maš lahko :)

Saj mogoče se sliši totalno izi. Ampak iz dneva v dan v praksi pa ni. Ker imaš še drugo delo, pa druge ljudi za komunicirat z njimi, pa tamala je tudi tu in te rabi, pa vse to, kar tavelkega zanima, moraš pripravit - ok, žeblje imamo doma, magnet na srečo tudi, cevi je treba pa prav kupit. pleksi steklo za mavrico pa sploh. pa komaj začeli smo - žeblji cevi pleksi, to je zanimivo par ur ali če je sreča, dni, pol pa jovo na novo kaj drugega. Na srečo te stvari res niso drage in poskusov na netu ne manjka. se moraš pa organizirat v tej smeri. zato ni lih izi - sploh pa, če bi se rad organiziral, pa ne veš v kateri smeri. ampak ni panike vse bo zneslo, samo da zdaj vemo, katero pot sploh ubrati :)


Takle imamo pri nas.
Za konec pa še čudovit link ali dva, s katerih je bilo uporabnih največ idej za našega mulota:
http://creativestarlearning.co.uk/blog/
http://www.makingboysmen.com/


Hvala tudi za vaše ideje, ki so me odpeljale v pravo smer , ko je treba biti malo bolj iznajdljiv od običajnih "tobogan, lopatka, lego kocke" idej :)


LP



< Sporočilo je popravil pomladno_dete -- 6.11.2013 3:30:24 >

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1534
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
6.11.2013 7:37:07   
mateyka
pomladno_dete - potem zna bit tole zanimivo zate user posted image
http://www.stevespanglerscience.com/

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 1535
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
6.11.2013 10:40:22   
pomlad08
Živjo, Pomladno dete!

Prav lepo je prebrati tvoje sporočilo! Pri nas tudi kakšne take ustvarjalne dejavnosti z lepimi pobarvanimi storžki ne grejo preveč v promet :) Imamo dva fanta in jima je veliko bolj zanimivo preizkušanje in raziskovanje česarkoli :)

Hvala za linke, bodo tudi meni prav prišli.

Drugače pa mi kljub temi&mrazu še vedno vztrajamo pri tem, da gremo tudi popoldne ven, pa magari če samo do najbližjega merkatorja po 6 jajc user posted image Čeprav je oddaljen 500m, nam vzame taka pot min. 1 uro user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1536
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.11.2013 2:32:24   
pomladno_dete
Ola, punce, kratka ilustracija za popestritev ponedeljkovega jutra, kako je trenutno pri nas.

Po tanovem kupujemo igrače v Bauhausu.

Najnovejša pridobitev (štiri ure neprekinjenega igranja) je tole:
http://www.google.si/imgres?biw=1280&bih=875&tbm=isch&tbnid=UVFdP1C09sirEM:&imgrefurl=http://www.lontech.si/cevi_za_kanalizacijo/1401&docid=5OHaVop7S-v-JM&imgurl=http://www.lontech.si/nohtek/600/cevni_odcep_45.jpg&w=600&h=450&ei=SGeJUqq-PITQtQbQ9YCgCw&zoom=1&ved=1t:3588,r:10,s:0,i:107&iact=rc&page=1&tbnh=172&tbnw=229&start=0&ndsp=22&tx=67&ty=93
in zraven dve takile metrski:
http://www.lontech.si/nohtek/600/ceviiii.jpg

To so cevi in odcepi za hišno kanalizacijo, ja - prav za pod wc, kamor "izginejo" izločki. Ali pa tudi ne - pri nas je to super bobsteza za avte/frnikole/žogce, megafon, bazuka, umetne roke za robota.


Drugi hit je "namizni peskovnik". V eno večjo plitko škatlo s ca 5 cm visokimi robovi sem nasula mešanico ene "dough", sem že pozabila, kakšne (a je cloud al katera druga), 7 meric moke in 1 merico olja - in pride kot svilnata mivka. Iz gline sem naredila tunel, eno škatlo za paket mleka je tamal spremenil v nakladalno postajo, naredila sem še lijak, s selotejpom sem okrog nalepila "progo" z narisanimi železniškimi tiri in to je to. Plus vsi bagerji, ki jih imamo, pa nekaj vlakov z vagoni, pa žerjav - to je prej vse stalo, ker ni bilo materiala, s katerim bi delalo. Zdaj pa popoldne mine, pa niti enkrat ni "maaaami dolgčaaaas" user posted image , pa še vse igrače iz prejšnjih let so v uporabi. Ok imam precej za pometat, ampak to je malenkost v primerjavi s prej.

Denarnici se je zelo oddahnilo, ker ji ni treba več na običajnih mestih z igračami plačevati. Skoraj nič evrčkov, pa ogromno več efekta user posted image


Objavljam, ker mogoče kateri pride prav - ne vem, a sem zgrešila, ampak kanalizacijskih cevi kot igrače se mi zdi, da še niste obdelale user posted image V planu so tudi gibljive cevi za štrom, kot so tiste oranžne narebrane, samo širše, ki bi bile bolj zanimive, so malo predrage trenutno, bomo počakali na kakšne ostanke. To naj bi potem speljali iz zgornjega v spodnji štuk, menda user posted image Še poročam. Lepo jutro!



< Sporočilo je popravil pomladno_dete -- 18.11.2013 2:36:52 >

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 1537
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.11.2013 2:51:31   
pomladno_dete
Aja Mateyka, še zate: saj mi tudi gremo vsak dan vsaj za uro ali dve ven, ampak še vedno jih veliko ostane. Naš gre zelo pozno spat, že od nekdaj je malo spal. Spat se začnemo spravljat ob 21:30 (kopanje, zobje, pižama, pravljica), zaspi ob pol enajstih. Vstaja ob pol osmih. Lansko šolsko leto sem ga jemala po 4 urah iz vrtca, kar je pomenilo 13-21:30, osem ur in pol. Če gre od tega še ena ura za hrano, pa še dve za ven in za kakšna gospodinjska dela, jih še vedno ostane pet. No letos je malo bolje, ker je dlje v vrtcu in pride potem "samo" enih pet ur in pol, minus ure za hrano in zunaj ostaneta še dve, tri - ampak ravno za te dve, tri moram imeti kaj pripravljeno, sicer najde "zaposlitev" sam, seveda na neprimernih mestih - trpijo štekarji ali stene ali voda ali kabli ali že kaj takega, kar ne sme. Poleti je bil še vseskozi doma, pa bolezni, ko smo po cele dneve noter - idej za noter kaj počet moram vedno imeti uibr na zalogi user posted image

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 1538
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.11.2013 3:11:19   
pomladno_dete

IZVIRNO SPOROČILO: pomladno_dete

Aja Mateyka


Mislila sem Aja pomlad08 :-)

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 1539
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
19.11.2013 11:03:08   
Izabelina

IZVIRNO SPOROČILO: pomladno_dete
Drugi hit je "namizni peskovnik". V eno večjo plitko škatlo s ca 5 cm visokimi robovi sem nasula mešanico ene "dough", sem že pozabila, kakšne (a je cloud al katera druga), 7 meric moke in 1 merico olja - in pride kot svilnata mivka. Iz gline sem naredila tunel, eno škatlo za paket mleka je tamal spremenil v nakladalno postajo, naredila sem še lijak, s selotejpom sem okrog nalepila "progo" z narisanimi železniškimi tiri in to je to. Plus vsi bagerji, ki jih imamo, pa nekaj vlakov z vagoni, pa žerjav - to je prej vse stalo, ker ni bilo materiala, s katerim bi delalo. Zdaj pa popoldne mine, pa niti enkrat ni "maaaami dolgčaaaas" user posted image , pa še vse igrače iz prejšnjih let so v uporabi. Ok imam precej za pometat, ampak to je malenkost v primerjavi s prej.



ja to je tut našima všeč, samo ne vem, če je zabave toliko, da upraviči svinjarijo, ki nastane... tko, da tole zagotovo ne bo stalnica pri nas... vse mastno, mokasto, posuto, obedve treba stuširat in cele preoblečt... potleh vse posesat in pomit... na koncu mam veliko več dela s čiščenjem...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 1540
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
19.11.2013 15:09:18   
ronja
pomladno dete, ko se bosta naveličala igrat s tistim cevmi, pa vzami balonček in iz cevi in balona naredi digeredoo.
Poizkusi so pa hit za vse otroke, kar sem jih kdaj imela čast pazit:)

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 1541
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
4.12.2013 12:25:02   
Izabelina
Evo tole je odlična stran za lenuhe: http://creativewithkids.com/

po mejlu mi pošljejo idejo za aktivnost do Božiča, kaj češ lepšega user posted image mal smo sicer v zaostanku, tko, da pride danes na vrsto ogromna papirnata snežinka...

kako ste ostale? Priprave na MIklavža v teku?

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 1542
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
12.6.2014 22:47:05   
josephine27
Ker že sto let ni nobena nič napisala... Moja dva bosta še dva tedna v vrtcu, potem pa čez poletje doma. Verjamem, da nisem edina, ki jih čez poletje vzame iz vrtca. Verjetno je katera tudi še vedno z njimi doma. Sem odprta za nove predloge in čvekanje.

_____________________________



(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1543
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
8.5.2015 16:48:44   
MarjanJ
Zdravo,

če koga zanima je tukaj: SPLETNA RAZPRODAJA z največjimi popusti v Sloveniji.
Zaloge so omejene.

lp

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1544
Stran:   <<   < Prejšnja stran  58 59 60 61 [62]
Stran: <<   < Prejšnja stran  58 59 60 61 [62]
Pojdi na:





Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?