|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   pravice staršev otrok z ADHD in avtizmom
12.3.2012 22:44:06   
BONI*
Pozdravljeni.
Imam dva otroka s posebnimi potrebami. Pri starejšem je bila v sedaj v 1. razredu ugotovljena ADHD (motnje pozornosti s hiperaktivnostjo), za mlajšega pa že od rojstva vemo, da zaostaja v razvoju. Trenutno čakamo na pregled pri dr. Macedonijevi, da potrdi avtizem. Mlajši že ima odločbo, za starejšega pa smo ravno vložili zahtevek.
Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da je v naši družini kar pestro. Vsi, ki se srečujete s podobnimi težavami, to razumete.
Imam pa eno vprašanje in bi bila res vesela, če bi mi kdo znal kako pomagat. Zanima me, ali imam kot starš otroka s PP kakšno pravico oz. ugodnost v zvezi s večizmenskim delom in dežurstvom - v smislu, da mi ne bi bilo treba delat popoldan in dežurat (delam v zdravstvu)?
Hvala in lep pozdrav.

_____________________________

Boni
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pravice staršev otrok z ADHD in avtizmom
13.3.2012 6:51:51   
enkratna
Žal kot berem Zakon o delovnih razmerjih, pravi samo da (187. člen): " (3) Delodajalec mora delavcem omogočiti lažje usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti." ali pa (147. člen): "(3) Če delavec v času trajanja delovnega razmerja zaradi potreb usklajevanja družinskega in poklicnega življenja predlaga drugačno razporeditev delovnega časa, mu mora delodajalec, upoštevaje potrebe delovnega procesa, pisno utemeljiti svojo odločitev.«."
Nič uporabnega o izmenskem delu, razen če bi delala polovični delovni čas (kar pa mislim, da bi ti glede na okoliščine, pripadalo). Upam, da se oglasi katera s podobno situacijo in ti bo bolj pomagala.

Upam, da že poznaš (vse) pravice, ki ti pripadajo z otroci s posebnimi potrebami? Če naštejem samo najosnovnejše (ni nujno, da so vse za tvoj primer, zato se pozanimaj):
- Dodatek za nego otroka
- Možnost podaljšane porodniške in kasneje delo za polovični delovni čas (do 18.leta).
- Pridobitev izgubljenega dohodka ali statusa družinski pomočnik (težka duševna, težka telesna ali težka funkcionalna motnja)
- Prednost pri vpisu v vrtec in pri preračunu dohodka na družinskega člana se šteje še dodaten član
- Pravica do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta (oba starša).
- Uveljavljanje višje olajšave pri dohodnini za vzdrževane družinske člane (za to je potrebna tista odločba CSD, s katero prejemaš tudi dodatek za nego)
- Oprostitev plačila cestne takse ob registraciji vozila za eno vozilo v družini - bencinskega motorja do vključno 1800 ccm in dizelskega motorja do vključno 1900 ccm (uveljavljate pred oziroma ob registraciji vozila).
- Nekatere zavarovalnice omogočajo 10% popust pri plačilu obveznega avtomobilskega zavarovanja (ni potrebno, da je avto registriran na otroka); mi smo to lahko uveljavljali pri Triglavu.
- Pridobite lahko nalepko invalida na upravni enoti (težka motnja).
- Pri vlogah, kjer se uveljavlja socialni status se vam doda dodaten družinski član
...


(odgovor članu BONI*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: pravice staršev otrok z ADHD in avtizmom
13.3.2012 8:16:53   
BONI*
Enkratna, hvala za pomoč. Zakon o delovnih razmerjih sem tudi sama že brala in tudi jaz nisem našla nič o večizmenskem delu. Sem pa kar nekaj časa koristila skrajšan delovni čas. Poznane pa so mi tudi ostale pravice, ki si jih naštela in jih tudi koristimo. Dejansko me matra samo tole turnusno delo in dežurstva, česar je v našem poklicu zelo veliko.
Če kdo ve za kakšen zakon ali za kakšno aliinejo, ki bi govorila o tem ...prosim in hvala.

_____________________________

Boni

(odgovor članu enkratna)
Neposredna povezava do sporočila: 3
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?